Hit destinacija

14 razloga zašto ove godine želimo posjetiti Albaniju

Kamenite i pješćane plaže, velike i nevjerojatne planine, divlje rijeke i čarobna jezera, idilična sela i odlična hrana - samo su neke stvari koje krije predivna Albanija

profimedia-0316590818.jpg
Foto: Profimedia.hr

Albanija je jedna od onih zemalja za koju puno turista zaboravlja da uopće postoji. Hrvatskoj jako blizu, Albanija se nalazi u jugoistočnoj Europi između Crne Gore na sjeveru i sjeverozapadu, Kosova na sjeveroistoku, Sjeverne Makedonije na istoku, Grčke na jugoistoku i jugu te Jadranskog i Jonskog mora na zapadu i jugozapadu. Da je jedna od ljepših zemalja za odmor u ovom dijelu Europe znamo već odavno, a ove godine nalazi se i na našoj listi želja za putovanje. Evo i zašto.

1. Prvo i najvažnije - relativno je mirna i 'neotkrivena'Tijekom ljeta, čini se da je gotovo nemoguće izbjeći gužve na obali. Hrvatska, Italija, grčki otoci - gotovo sve zemlje pune su turista, ali ne i Albanija. U usporedbi sa svojim mediteranskim susjedima, Albanija je realtivno mirna i još uvijek 'neotkrivena' u svijetu turizma.

2. No neće zadugo


Albanija sve više novca u turizam. Stoga ju je najbolje posjetiti što prije nego što navali i ostatak Europe i svijeta.

3. Plaže su prekrasne


Baš kao i kod nas, i u Albaniji ima prekrasnih plaža - od onih pješćanih do stjenovitih i šljunčanih koje su pravi raj na zemlji. More je toplo, slano i nevjerojatno plavo. 

4. Planine su jednako nevjerojatne


Ako voliš planinariti, zaputi se na sjever Albanije. Pogledi s planina jednaki su onima u Alpama, a tu su i predivne panorame i preslatka sela. Dolina Valbone i Theth smatra se jednim od najljepših dijelova Albanije, a ovaj dio poznat je i kao 'Albanske Alpe'

5. Hrana je odlična


Mnogo jela koja ćeš naći u restoranima napravljena su od lokalnih, često organskih sastojaka. Primijetit ćeš mnoge sličnosti s grčkom hranom, mada postoji nekoliko tipičnih albanskih jela koja se svakako moraju probati. Nemoj propustiti kofte, fergese, burek i Tri leće. A ako se nalaziš na obalnom dijelu zemlje - obavezno probaj morsku hranu!

6. Ljudi su jako dragi i ljubazni


Kaže se da ne postoje riječi s kojima bi se moglo opisati koliko su Albanci pristupačni i simpatični. Svaki odlazak u trgovinu najvjerojatnije će završiti desetominutnim razgovorom s prodavačima. Većina lokalaca žele da se turisti jako dobro zabave u njihovoj zemlji i učinit će sve što mogu kako bi ti pomogli. 

7. Cijene su pristupačne


U usporedbi s nekim drugim meediteranskim zemljama (pa i kod nas na obali), u Albaniji je još uvijek relativno jeftino. Cijeli obrok u lijepom restoranu ne bi trebao koštati više od 15 eura, a u većini kafića, cijene pića kreću se do 2 eura.

8. Albanija ima prekrasne gradove - i povijesne i moderneGjirokastra je, primjerce, predivan stari gradić na brdu, a nalazi se i na popisu UNESCA-a. S druge strane, glavni grad Tirana ima kombinaciju starog i novog, i definitivno ga vrijedi posjetiti - barem na nekoliko dana. 

9. Sve se čini kao avantura


Nazovemo li albanski sustav javnog prijevoza kaotičnim nije daleko od istine. "Autobusi" koji putuju između gradova zapravo su samo minibusevi i najčešće su prenakrcani. Teško je pronaći vozni red putem interneta, pa se samo moraš pojaviti na autobusnoj stanici i nadati se najboljem. Ali s obzirom da su svi toliko ljubazni - čak i ovaj kaos neće ti izazvati stres, baš naprotiv. Sve je poput jedne velike avanture!

10. Bez obzira na stil putovanja - Albanija ima opcije za svakoga

Možeš partijati i kupati se u gradu poput Sarandëa, uživati u prirodi u nacionalnom parku Theth, plivati uz prekrasne vodopade u blizini Sarandëa i Berata ili uživati u pogledu sa starih utvrda i dvoraca. 

11. Možeš uživati u jednoj od najljepših vožnji brodom na svijetu...


Dvosatna vožnja brodom na jezeru Koman slovi kao čarobna. Okruženo stalnim mijenama dramatičnih planinskih vrhova koji se odražavaju na površini mirne vode - ovo divno jezero zaista vrijedi vidjeti.

12. ...ili provesti vrijeme u u termalnim izvorima


Termalni izvori Benja u blizini Përmeta oduzimaju dah.

13. Na savršenoj je lokaciji


Iz Albanije možeš putovati brodom u Italiju ili sjesti na brzi bus ili autom produžiti do Kosova, Srbije ili Grčke. Albanija je savršena ukoliko planraš europsko putovanje i želiš posjetiti nekoliko država.

14. Prekrasna je i zimi


Naravno, plaže i toplo vrijeme uvijek su veliki plus, ali albanske planine divne su i zimi kada možeš planinariti, skijati, uživati u dugim šetnjama prirodom ili jednostavno uživati kraj kamina u preslatkim planinskim kućicama.

POGLEDAJ VIDEO: Kako pravilno izvesti čučanj?

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.