Proljeće je vrijeme u godini kada jelovnik treba obogatiti svježim povrćem i voćem kako bi se tijelo očistilo od toksina i opskrbilo nutrijentima. Najbolji i najlakši način da to postigneš jesu salate. One mogu biti obrok za sebe ili dio jela, a kada smo kod njih mogućnosti su nevjerojatne, a granica je samo tvoja mašta. Mi imamo tri ideje.
Salata od piletine, naranče i matovilca
Sastojci
100 grama matovilca
100 grama pilećih prsa
pola naranče
nekoliko indijskih oraščića
jedno kuhano jaje
čičkovo ulje
žlica domaćeg jabučnog octa
sol i papar
Piletinu nareži, naranču također. Neka komadići naranče budu duplo manji od komada piletine. Jaje nareži na četvrtine. Dodaj indijske oraščiće i sve ostale sastojke u zdjelu te začini čičkovim uljem i jabučnim octom.
Salata od matovilca s jajima
Mount Carmel salata
(FOTO: Pexels)
Salata od lososa i kvinoje
Sastojci
šalica kvinoje
100 grama lososa
žlica balzamičnog octa
žlica soja sosa
pola žličice senfa
žlica maslinovog ulja
zelena salata
paprika
cherry rajčice
dva mlada luka
sol i papar
Postupak
Na grill tavi ispeci odrezak lososa, a kvinoju skuhaj. Losos nareži pa prebacite u zdjelu u kojoj ćeš napraviti salatu. Dodaj listove zelene salate, kvinoju, rajčice, papriku te dresing koji si napravila od senga, octa, ulja i soja sosa.
(FOTO: Pexels)
Salata "Naribaj me"
Sastojci
pola glavice mladog kupusa
dvije mlade mrkve
jedna cikla
jedna paprika babura
pola glavice luka ili dva mlada luka
sjemenke kima
sol i papar
ulje i ocat
Postupak
Na tanko naribaj kupus, mrkvu i ciklu, a luk i papriku nareži također što tanje možeš. Sve stavi u zdjelu i začini s uljem i octom pa dodaj sjemenke kima. Kod kupusa je dobr rukama ga malo izgnječiti da povene. Bit će ukusniji. Ova salata odličan je prilog komadu mesa po tvom izboru. Ako jelo jedeš bez kruha bit će i dobar dijetalni obrok.