Potrebno i korisno

Pretvori kućne poslove u trening: Kako potrošiti više kalorija dok čistiš?

Osoba od 68 kilograma sagorjet će otprilike 200 kalorija po satu dok obavlja kućanske poslove, a moguće je i povećati potrošnju

profimedia-0295935094.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svi moramo odvojiti vrijeme i očistiti svoj dom. No, jesi li znala da možeš povećati broj potrošenih kalorija tijekom tog redovitog rada? Vrlo je lako to učiniti uz samo nekoliko jednostavnih promjena, pretvarajući redovitu rutinu u lagano vježbanje.

Image
Ispravi se!

Sjediš cijeli dan? Ovaj petominutni trening popravit će ti držanje

Većina kućanskih poslova sagorijeva kalorije kroz neke iste fizičke pokrete koje radimo u teretani. Uz nekoliko manjih prilagodbi, možeš vježbati cijelo tijelo, izgraditi mišiće i sagorjeti više kalorija dok uređuješ svoj dom. Sjedenje na kauču i gledanje televizije sagorijeva 1 kaloriju u minuti kod osobe koje teži 68 kilograma. Čišćenje sagorijeva tri do četiri puta više od toga.

Vježbaj dok čistiš

Osoba od 68 kilograma sagorjet će otprilike 200 kalorija po satu dok obavlja kućanske poslove. Dolje navedene varijacije mogu ti pomoći da potrošiš još više. Osim toga, vrlo je važno da tijekom čišćenja više razmišljaš o svom tijelu i načinu na koji ga koristiš, na primjer više aktiviraš svoj trup i držiš leđa ravno. Iako većina stručnjaka za fitness ne preporučuje baš kućanske poslove kao redovnu vježbu, ovaj trening kod čišćenja doma možeš izvoditi u dane kada ne stigneš vježbati.

U većini slučajeva utjecat će na stabilnost i pokrenuti tvoj trup. Rezultat? Čvršći srednji dio, jače noge i stabilnost. Zvuči dobro? Uzmi gumene rukavice, kreni s čišćenjem i potroši kalorije!

Usisavanje i brisanje

S čišćenjem podova sagorijevaš 4 kalorije u minuti. Zakorači u iskorak kada usisavaš ili brišeš neki komad namještaja. Zatim spoji noge kada se vraćaš prema nazad, te sve to isto čini i kada brišeš površine. U iskoraku se koristi većina glavnih mišića u donjem dijelu tijela, ali ćeš i aktivirati i trbušne mišiće kako bi održala ravnotežu dok se krećeš i čistiš.

Čišćenje i pranje raznih površina

Brisanje površina ili čišćenje kupaonice sagorijeva 4 kalorije u minuti.

Ako su površine koje trebaš očistiti iznad glave, vjerojatno već stojiš na prstima kako bi ih dosegnula. Također možeš ostati na nožnim prstima kada čistiš i niže površine. Zatim se odmori i stani samo na jednu nogu dok brišeš površine u kuhinji ili kupaonici.

Stajanje na prstima aktivira listove i pomaže u oblikovanju potkoljenice. Tijekom stajanja na jednoj nozi također aktiviraš mišiće nogu. Kada stojiš na jednoj nozi, a drugu ispružiš u stranu aktiviraš mišiće stražnjice.

Brisanje prašine ili pranje podova

Čišćenjem podova ili pranjem nižih površina, ako si na koljenima, sagorijeva 4 kalorije u minuti. U ovim situacijama nemoj sjesti nego pokušaj ostati u položaju mačke odnosno upiri se rukama i nogama. Ispruži jednu ruku i čisti, a kasnije zamijeni strane. A uz sve ovo, ispruži jednu pa drugu nogu, ovaj način čišćenja podsjeća na asane iz joge. Tako se aktiviraju mišići stražnjice i donjeg dijela tijela, ali i trbušni mišići.

Pranje prozora

Čišćenje prozora, penjanje na ljestve i spuštanje s njih sagorijeva 6 kalorija u minuti. Napravi iskorake kada ideš od prozora do prozora i dodaj i uvijek koji korak više. Također se spusti i popni uz ljestve što više puta možeš. Ovdje se puno više koriste mišići nogu, a trup je uravnotežen. Jako su uključeni i mišići ruku zbog čišćenja prozora.

Vrtlarenje

Plijevljenje, obrezivanje ili košenje travnjaka sagorijeva 5 do 7 kalorija u minuti. Dodaj čučnjeve ili budi u položaju Malasana u kojem su koljena savijena, a leđa ravno. Kada kosiš travu probaj hodati što brže. Čučnjevi jačaju donji dio tijela, kao i hodanje. Trup će biti stabilniji, a plijevljenje i grabljenje ojačat će gornji dio tijela.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.