Za dugovječnost

Ovih šest namirnica ključno je za dulji život

Od orašastih plodova do ribe, konzumacija ovih proizvoda pridonijet će zdravlju tvog organizima

zdravahrana.jpg
Foto: Pexels

Zdrava prehrana ne mora biti komplicirana

Zdrava prehrana ne mora biti komplicirana - ne postoji dugačak popis pravila kojih se moraš pridržavati, ni složen plan prehrane. Samo pitaj jednog od stogodišnjaka koji žive u plavim zonama, a koji će ti reći da se tajna dugog i sretnog života krije u zdravoj i naprednoj prehrani. A tvoj je hladnjak dobro mjesto na kojem možeš početi spremati hranu za "dugovječnost".

Image

Ove namirnice čiste arterije i čuvaju zdravlje srca

Kroz svoje istraživanje, Dan Buettner, stručnjak za dugovječnost i autor knjige The Blue Zones Kitchen, otkrio je da se radi o svakodnevnom donošenju zdravih izbora koji, na kraju, rezultiraju prilično nevjerojatnim životom.

"Nitko od stogodišnjaka iz plavih zona koje sam poznavao nije namjeravao živjeti 100 godina. Nitko u 50. godini nije rekao da će se okrenuti prehrani koja će im omogućiti dugovječnost i živjeti još 50 godina. Oni ne broje kalorije, vitamine, proteine, ne ograničavaju unos hrane, već svi slave hranu", rekao je Buettner za Fit Glamor i dodao da svi mi možemo primijeniti isti princip kao i oni.

Pretvaranje našeg doma u plavu zonu može biti vrlo jednostavno, a riječ je o držanju hrane u hladnjaku, zamrzivaču i smočnici. Za dulji život, od velikog će ti značaja biti ovih šest namirnica koje već sigurno imaš u svom hladnjaku.

Orašasti plodovi

Prema Buettneru, orašasti plodovi odličan su izbor i smatra da bismo svakog dana trebali pojesti barem šaku miješanih orašastih plodova.

"Orašasti plodovi dolaze u raznim okusima i prepuni su zdravih hranjivih sastojaka i masti", kaže Buettner i dodaje kako su male količine najbolje, jer se ulja u orašastim plodovima razgrađuju, a veće količine mogu se čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču do nekoliko mjeseci.

shimmer fallback

Povrće

Buettner kaže da bi se 95 posto hrane koju jedemo trebalo temeljiti na biljkama, jer ljudi u plavim zonama jedu raznoliko sezonsko povrće, koje zatim zamrzavaju i jedu izvan sezone.

"Najbolja od najboljih dugovječnih namirnica u prehrani je zeleno lisnato povrće, kao što su špinat, kelj i repa, ali i brokula, prokulica, kupus, cvjetača i paprika", rekao je Buettner.

shimmer fallback

Voće

Svježe voće je još jedna glavna komponenta hladnjaka u svim plavim područjima - od jabuka, dinja, grejpa, sve do naranča i klementina. Voće ima dugi vijek trajanja, a Buettner kaže da je smještaj voća i povrća u hladnjaku ključan - svoje voće i povrće drži na gornjoj polici hladnjaka kako bi bili u razini očiju, što će te potaknuti da konzumiraš više voća i povrća.

shimmer fallback

Tofu

Životinjski je protein ograničen kada jedeš kao da živiš u plavim zonama, pa Buettner kaže da nije loše odrediti dva dana kada ćeš jesti meso ili drugu hranu dobivenu od životinja. Ostale dane, odluči se za biljne proteine, poput graha iz smočnice ili tofua iz hladnjaka.

"Pronalaženje nadomjestaka za meso na biljnoj bazi važno je, a jedan od nadomjestaka je i tofu začinjen maslinovim uljem, koji je odličan izbor", istaknuo je Buettner.

shimmer fallback

Riba

Iako je konzumiranje mesa ograničeno, Buettner kaže da se dnevno može pojesti i do 85 grama ribe, jer su oni koji su jeli biljnu prehranu koja je sadržavala male porcije ribe živjeli dulje.

"Ova prehrana favorizira srednjelančane ribe poput pastrve, škarpine, srdele i inćuna", istaknuo je i dodao kako se takve ribe ne uzgajaju u prenapučenim torovima zbog kojih je potrebno koristiti antibiotike, pesticide i boje.

shimmer fallback

Mlijeko bez laktoze

Prehranu plavih zona karakterizira i konzumacija mlijeka bez laktoze, a sastojci koji se inače dobivaju iz mlijeka, kao što su kalcij i proteini, u ovoj se prehrani dobivaju iz biljnih izvora.

"Malo kelja ili tofua, na primjer, dat će jednaku količinu kalcija kao i šalica mlijeka", rekao je Buettner, koji preporučuje sojino, kokosovo i bademovo mlijeko koje je često puno bolje od klasičnog.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.