Inspiracija iz davnina

Moćna i dostojanstvena: Naljepša imena za djecu inspirirana kraljevima i kraljicama

Inspiraciju za dječja imena možemo crpiti iz raznih izvora - književnosti, filma, povijesti, ali i kraljevskih dvora. Danas ti donosimo listu 7 najljepših kraljevskih imena za djevojčice i 7 naljepših za dječake

taksh-64abg8xS2HE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Oduvijek su nas fascinirale priče s kraljevskih dvora, legende i spletke o kojima smo učili na satima povijesti, čitali u knjigama i gledali ekranizirane u holivuskim filmskim produkcijama. NIje stoga ni čudno da mnogi žele svojoj djeci nadjenuti imena kraljevskih značenja.

Image
Žene koje su stvarale povijest

Ivana, Dora ili Mia: Najljepša imena inspirirana uspješnim Hrvaticama

S obzirom da je povijest kraljsvkih obitelji diljem svijeta iznimno bogata, postoji i velik izbor imena i za dječake i za djevojčice, a koja su inspirirana slavnim vladarima i vladaricama. Pa ipak, neka su češća i ljepša od drugih, a mi smo za tebe u nastavku izdvojile sedam najljepših ženskih i sedam najljepših muških.

Image
Foto: Unsplash

Ukoliko želiš da i tvoje dijete krase vrline ponosa, snage i dostojanstva, nadjeni mu neko od sljedećih imena koja zvuče uznosito i profinjeno te odišu aristokratskim štihom.

Kraljevska imena za djevojčice

Elizabeta - Elizabeta je vrlo staro ime, rašireno po cijelome svijetu, a vrlo često se koristilo na kraljevskim dvorovima diljem svijeta. Prije nekoliko dana kraljica Elizabeta II. od Engleske proslavila je 70 godina na tronu Velike Britanije. Inače, ime dolazi iz Biblije, jer se tako zvala majka Ivana Krstitelja.

Diana - Trebamo li uopće predstavljati ovo ime? Nosila ga je rimska božica lova, ali i Lady Di, odnosno princeza Diana, vjerojatno najpoznatija princeza svih vremena. Ime Diana smatra se i personifikacijom Mjeseca, svjetlosti i plodnosti, a sam korijen riječi veže se uz latinski 'divus, diva' – bog, božica.

Margareta - Ime Margareta je žensko ime grčkoga porijekla, a sam korijen imena dolazi od grčke riječi 'margarites' što znači biserno zrno. Česti oblici ovog imena danas su Meghan, Megan, Margita, Gita, Margit i slično. Danas se Meghan Markle uklapa svojim imenom u kategoriju kraljevskih Margareta, a podsjetimo se i da se sestra kraljice Elizabete II. zvala Margharet.

Lujza - Ovo je ime ženski oblik imena Louis, koje je jedno od najčešćih muških kraljevskih imena. Čak se i treće dijete princa Williama i Kate Middleton tako zove. Znamo i da su se kraljevi Francuske često nazivali Louis, a tako nije manjkalo ni Louisa, odnosno Lujza. Zapravo se radi o izvedenom obliku germanskog imena Ludovik, a koji spaja dva pojma – slavu i rat. Poznata je bila Marija Lujza, sestra Marije Antoanete, kao jedna od najuglednijih Lujza svih vremena.

Anastazija - Svi znamo priču o nesretnoj Anastaziji Romanovoj, najmlađoj kćeri cara Nikolaja II., posljednjeg ruskog cara, a koji je s ostatkom svoje obitelji pobijen nakon revolucije u Rusiji početkom 20. stoljeća. Anastazija je često aristokratsko ime, a javljalo se i u germanskim i u slavenskim zemljama. Samo ime dolazi od grčke riječi za osobu koja je uskrsnula, a tradicionalno se ovo ime davalo djevojčicama rođenima oko Uskrsa.

Leticija - Leticia iliti Leticija je ime latinskog porijekla, a koje je izvedeno iz termina vesela ili radosna. Današnja kraljica Španjolske zove se Letizia, što je španjolski način pisanja ovog imena, a znana je kao jedna od najomiljenijih aristokratkinja svijeta.

Teuta - Teuta je bila ilirska kraljica koja je vladala od 231. do 228. prije nove ere, a smatra ju se jednom od najmoćnijih vladarica tog doba. Teuta je tako ostala zapamćena kao vladarica koja je vladala kraljevstvom Ilira kao regent umjesto svog maloljetnog posinka Pineusa nakon smrti njenog muža Agrona. Njezino se kraljevstvo prostiralo od dalmatinske obale na sjeveru do rijeke Aous u Albaniji. Samo ime Teuta znači „žena s otoka“, a na staroslavenskom se uz opis 'teut' vezivala i crvena boja.

Image
Foto: Unsplash

Kraljevska imena za dječake

Filip - Ime Filip ima zanimljivu povijest. Vrlo ga se često u povijesti susretalo na kraljevskim dvorima, a zapravo samo značenje imena dolazi od latinskog pojma Philippus, ali od grčke složenice Filippos, koja označava 'onoga koji voli konje'. Povijesno su poznati vladari bili Filip Lijepi od Francuske, kao i otac Aleksandra Velikog, Filip II. Makedonski.

Karlo - Karlo je muško ime međunarodnog porijekla, a u povijesti su ga nosili kraljevi od prije srednjeg vijeka pa sve do danas. Sjetimo se samo Karla Velikog ili pak aktualnog princa Charlesa koji će jednog dana postati kralj Velike Bitanije. Ovo ime inače znači muževan, snažan te je vrlo dostojanstveno i prikladno za dječake čiji roditelji žele da im sin bude srčan i hrabar.

Aleksandar - Jednako popularno i na slavenskim i na germanskim dvorovima kroz povijest, ime Aleksandar sve do danas zadržalo je auru plemićke dostojanstvenosti. Ime je to i čuvenog makedonskog vojskovođe i vladara Aleksandra Velikog, utemeljitelja grada Aleksandrije na obali Egipta. Danas ovo ime dolazi u mnogim izvedenicama i skraćenicama, a jednako se često može čuti i kod nas i u drugim državama.

Petar - Petar je ime izvedeno iz latinskog pojma za kamen, ali se sam korijen riječi veže i uz hebrejski pojam za stijenu. Dakle, radi se o imenu koje sugerira da je osoba koja ga nosi čvrsta kao stijena, hrabra i nepokolebljiva. U povijesti je bilo mnogo kraljeva i careva ovog imena, a najpoznatiji je svakako Petar Veliki, ruski vladar.

Tomislav - Ako tražiš inspiraciju za ime svog sina među hrvatskim plemićima, onda svakako obrati pozornost na ime Tomislav. Naime, Tomislav je bio knez Primorske Hrvatske od oko 910. godine, a proglašen je kraljem 925. godine. Samo ime dolazi iz staroslavenskog jezika i označava 'onoga koji je slavan'.

Zvonimir - Zvonimir je staroslevensko muško ime. Značenje imena dolazi od imperativa zvoni, zvoniti i imenice mir koja se često javlja u slovenskim imenima. Podsjetimo se, Dmitar zvonimir je bio u našoj povijesti upamćen kao hrvatski ban i kralj Hrvatske i Dalmacije, a vladao je od 1075. do 1089. godine. Smatra se da je upravo njegova smrt 1089. bila prekretnica u hrvatskoj povijesti, jer je nakon njegove smrti hrvatski narod izgubio samostalnost.

Artur - Artur je englesko ime koje u doslovnom prijevodu znači 'moćni medvjed', a nama je najpoznatije po legendi o kralju Arturu i njegovim vitezovima. Artur je i dalje vrlo omiljeno ime u engleskom govornom području.

Image
Foto: Pixabay