Pametno jedi

Ovo su najučinkovitije dijete - prema mišljenju nutricionista

Umjesto da se izgladnjuješ i iscrpljuješ dijetama koje nemaju učinka, poslušaj struku i uživaj u hrani, a pritom skidaj kilograme

pexels-karolina-grabowska-5718089.jpg
Foto: Pexels

Svake godine pojavi se neka nova dijeta koja obećava brz i efikasan gubitak kilograma, naravno bez jo-jo efekta. No, što je brža i radikalnija to je jo-jo učinak izvjesniji, odnosno kilogrami koje si skinula, vratit će se u svoj svojoj raskoši.

Image
Znanstveno dokazano

Želiš se riješiti sala na trbuhu? Ovo je najbolja prehrana

Kako ne bi uzalud trošila energiju i izgladnjivala se, otkrivamo ti koji režimi prehrane zaista djeluju, a pritom ne ugrožavaju tvoje zdravlje. Štoviše, poboljšavaju ga. Pritom su i lagani za provođenje u djelo, a ono što je najvažnije, preporučuje ih struka.

shimmer fallback

Umjesto da ih nazivaš dijetama (što odmah sa sobom nosi neko moranje i odricanje, ti ih nazovi prehranom i polako mijenjaj svoje navike jedenja na bolje). Ponekad su dijete nužne, kada je zdravlje u pitanju, no na koncu se i one svode na uvođenje zdravih navika u život. Dugoročno držati dijetu nije preporučljivo, a niti učinkovito..

Mediteranska prehrana

Prehrana koja slovi za najzdraviju na svijetu upravo je ona koja koja je othranila generacije i generacije duž naše obale. Prema mišljenju nutriconista mediteranska je prehrana sve što ti treba želiš li poboljšati zdravlje - sniziti loš kolesterol, potaknuti probavu, ojačati imunitet i riješiti se suvišnih kilograma. Mediteranska prehrana bazira se na puno svježeg, sezonskog povrća i voća, na cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, ribi i maslinovom ulju. Obiluje vlaknima i zdravim masnoćama koji će osigurati da se dulje vremena osjećaš sita te stabilizirati šećer u krvi što će spriječiti da posežeš za slatkim zalogajima kako bi podignula energiju. Ono što je manje zastupljeno na jelovnicima duž Mediterana je crveno meso, rafinirani šećer i procesuirana hrana.

DASH prehrana

DASH je kratica od Dietary approaches to stop hypertension, u prijevodu - dijetalni pristup za zaustavljanje hipertenzije. Riječ je o prehrani koja se bazira na namirnicama bogatim mineralima poput kalcija, kalija i magnezija te sadrži jako malo soli. Točnije, unos soli treba svesti na maksimalno žličicu dnevno Za razliku od mediteranske, u DASH prehrani se konzumiraju nemasne namirnice ili one s jako malo masnoća. "Čak i bez previše preinaka u prehrani, s DASH dijetom ćeš postići velike rezultate i to dugoročno", kaže nutricionistkinja Julie Stefanski za Insider.

Cjelovite namirnice

Prehrana bazirana na cjelovitim namirnicama daje ti veliki izbor hrane koju možeš jesti. Jedino što je bitno je čitati deklaracije. Što su one kraće, odnosno sadrže manje teksta (svih onih E-ova i kemikalija koje ne možeš ni izgovoriti), to su namirnice bolje. Bitno je da hrana koju jedeš ne sadrži konzervanse, aditive i umjetna bojila. Kupuj svježe, kupuj ono što prepoznaješ na prvi pgled, sama kuhaj, a ako je moguće i uzgajaj, svoju hranu. "Ovakva prehrana pomoći će ti skinuti kilograme jer je kvalitetnija od procesuirane i visokoprocesuirane, ne sadrži skrivene šećere te su dovoljne male količine hrane da bi zadovoljila svoje dnevne potrebe", objašnjava Stefanski.

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla

U ovu skupinu spada veganska i vegetarijanska prehrana, a pomoći će ti smršavjeti jer su i jedna i druga bogate vlaknima, a vlakna pridonose osjećaju sitosti. Studija objavljena 2021. godine uspoređivala je dvije vrste prehrane - onu siromašnu masnoćama, baziranu na namirnicama biljnog porijekla i onu siromašnju ugljikohidratima, koja je uključivala meso. Pokazalo se da su osobe koje su prakticirale prvu, dnevno unosile u prosijeku oko 500 kalorija manje od onih drugih koje su jele meso. No, prije nego što izbaciš meso iz prehrane (ako o tome razmišljaš) pobrini se da drugim namirnicama nadomjestiš sve ono što meso priskrbljuje tvome tijelu. Dobra zamjena za meso su slanutak, tofu, seitan, gljive, soja.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.