Play logo
Umiljati čupavci

Čuvari nježnog srca: Sedam pasmina idealnih za obitelji s malom djecom

Tvoje dijete traži psa, a ti razmišljaš o tome da popustiš i u vašu obitelj dodaš jedno umiljato četveronožno stvorenje? Evo koje pasmine se najbolje slažu upravo s mališanima

profimedia-0560535118.jpg
Foto: Profimedia
Play logo

Poznata je slavna izreka da su psi najbolji čovjekovi prijatelji, a jesi li znala i da je znanost potvrdila da su djeca koja odrastaju s četveronožnim ljubimcima sveukupno emocionalno zrelija, empatičnija i nježnija u kasnijoj dobi?

Play logo

Dakle, psihološke studije jasno su potvrdile da odrastanje uz pratnju kućnog ljubimca ima pozitivne učinke na naše najmlađe, pa zašto onda i tvoje dijete ne bi raslo mazeći se s tim nježnim, odanim stvorenjima?

Ako i sama razmišljaš o toj opciji, svakako pročitaj naš mali vodič kroz najbolje obiteljske pasmine pasa u nastavku. Izdvojile smo njih sedam za koje je nebrojeno puta potvrđeno kako su odlični obiteljski psi, nježni prema djeci, a opet zaštitnički nastrojeni kada je to potrebno.

Play logo

Zlatni retriver

Definitivno jedna od najpopularnijih pasmina svijeta, zlatni retriveri, duguju svoju popularnost izrazito blagoj naravi i lijepoj zlatnoj dlaki. Ovi preslatki čupavci vole se igrati s djecom, a dobro se slažu i s drugim manjim životinjama poput mačaka i zečeva. Pametni su, poslušni i jako strpljivi, a iako su krupniji psi, zapravo se radi o pravim nježnim divovima. S karakterističnim osmijehom od uha do uha, postat će dobri duh svake obitelji.

Francuski buldog

Slatke buljave oči i uši kao antene najprepoznatljiviji su „ukras“ svakog francuskog buldoga. Ovi preslatki psići razigrani su, pametni i prilagodljivi okolini, a zbog svog malog rasta su i odličan izbor za obitelji koje žive u stanu. Iako cijena ovih rasnih pasa nije mala, uzgajivači tvrde da ne postoji pasmina koja se bolje slaže s malom djecom, pa svakako razmisli o ovoj investiciji. Dolaze u nizu boja i sa šarama, a jedino na što moraš biti spremna odlučiš li se na francuskog buldoga je to da genetski imaju puno respiratornih problema.

Play logo

Labrador

Labradori su jedna od najpopularnijih pasmina svijeta i to nikoga ne treba čuditi. Ovi iznimno nježni, vjerni psi znani su kao pasmina koja najčešće radi kao pas vodič za slijepe osobe, što dokazuje da su odlični zaštitnici, nježni i vjerni psi koji će za svog čovjeka učiniti baš sve. Njihova uvijek dobrodušna narav posebno je popularna kod obitelji s malom djecom, jer se roditelji baš nikad ne trebaju brinuti da će labradori prema klincima biti grubi.

Play logo

Border Collie

Border Collie je vrlo inteligentna, energična, atletska, radna i ovčarska pasmina koja slovi za najinteligentniju pasminu svijeta, a uzgojena je prvenstveno s namjerom čuvanja stoke. Danas je se može pronaći diljem svijeta, a kako se radi o psu koji je namijenjen za čuvanje stada, tako će čuvati i paziti i na sve članove tvoje obitelji – neovisno o tome koliko maleni oni bili. Energični i vedrog duha, ovi su psi baš uvijek spremni za druženje i igranje s djecom, a dobro se slažu i s drugim psima.

Newfoundland

Newfoundland je dobra, strpljiva i odana pasmina golemog rasta, ali mekog i nježnog srca. Iako se zbog svoje veličine mogu činiti zastrašujućim, to su nježni psi uzgojeni prvenstveno na području Kanade, pa im odgovara hladnija klima. Ovi psi su mirni i posebno nježni prema djeci, i zbog toga su dobili nadimak "psi dadilje". Krasi ih velika strpljivost i nježnost, a poznati su i kao psi za spašavanje utopljenika iz vode, što je samo još jedan dokaz njihove korisne i brižne naravi.

Play logo

Pudla

Slatke, umiljate pudlice stereotipno se prikazuje kao priglupe pse lijepog izgleda, no to je daleko od istine. Pudle su naime jedna od najinteligentnijih vrsta pasa uopće, a osim toga ih krasi i dobra, mila narav. Također, velika je prednost ove pasmine i to što im dlaka ne opada, odnosno – hipoalergene su te tako prihvatljive i za obitelji s alergičarima.

Play logo

Kovrčavi bišon

Jedna od najslađih pasmina svijeta definitivno je i kovrčavi bišon. Ovi preslatki maleni psići kovrčave dlake izgledaju kao oblačići na nogama, a uz dodatak crnog nosića baš im nitko ne može odoljeti. Odrasli mužjaci i ženke veličine su 23-28 cm i teže približno 3-6 kg, što ih čini pogodnima za život u stanu. Bišoni općenito imaju blagu narav i jako se vole maziti, a odlično se uklapaju i u dječje igre. Zabavljat će ih natezanje i trčanje s mališanima, pa su ovo odlični obiteljski psi.

Play logo