Umiljati čupavci

Čuvari nježnog srca: Sedam pasmina idealnih za obitelji s malom djecom

Tvoje dijete traži psa, a ti razmišljaš o tome da popustiš i u vašu obitelj dodaš jedno umiljato četveronožno stvorenje? Evo koje pasmine se najbolje slažu upravo s mališanima

profimedia-0560535118.jpg
Foto: Profimedia

Poznata je slavna izreka da su psi najbolji čovjekovi prijatelji, a jesi li znala i da je znanost potvrdila da su djeca koja odrastaju s četveronožnim ljubimcima sveukupno emocionalno zrelija, empatičnija i nježnija u kasnijoj dobi?

Image
Obožavaju svoje ljude

Privrženi svom čovjeku: Ovi psi spadaju u 5 najodanijih pasmina

Dakle, psihološke studije jasno su potvrdile da odrastanje uz pratnju kućnog ljubimca ima pozitivne učinke na naše najmlađe, pa zašto onda i tvoje dijete ne bi raslo mazeći se s tim nježnim, odanim stvorenjima?

Ako i sama razmišljaš o toj opciji, svakako pročitaj naš mali vodič kroz najbolje obiteljske pasmine pasa u nastavku. Izdvojile smo njih sedam za koje je nebrojeno puta potvrđeno kako su odlični obiteljski psi, nježni prema djeci, a opet zaštitnički nastrojeni kada je to potrebno.

Zlatni retriver

Definitivno jedna od najpopularnijih pasmina svijeta, zlatni retriveri, duguju svoju popularnost izrazito blagoj naravi i lijepoj zlatnoj dlaki. Ovi preslatki čupavci vole se igrati s djecom, a dobro se slažu i s drugim manjim životinjama poput mačaka i zečeva. Pametni su, poslušni i jako strpljivi, a iako su krupniji psi, zapravo se radi o pravim nježnim divovima. S karakterističnim osmijehom od uha do uha, postat će dobri duh svake obitelji.

Francuski buldog

Slatke buljave oči i uši kao antene najprepoznatljiviji su „ukras“ svakog francuskog buldoga. Ovi preslatki psići razigrani su, pametni i prilagodljivi okolini, a zbog svog malog rasta su i odličan izbor za obitelji koje žive u stanu. Iako cijena ovih rasnih pasa nije mala, uzgajivači tvrde da ne postoji pasmina koja se bolje slaže s malom djecom, pa svakako razmisli o ovoj investiciji. Dolaze u nizu boja i sa šarama, a jedino na što moraš biti spremna odlučiš li se na francuskog buldoga je to da genetski imaju puno respiratornih problema.

Labrador

Labradori su jedna od najpopularnijih pasmina svijeta i to nikoga ne treba čuditi. Ovi iznimno nježni, vjerni psi znani su kao pasmina koja najčešće radi kao pas vodič za slijepe osobe, što dokazuje da su odlični zaštitnici, nježni i vjerni psi koji će za svog čovjeka učiniti baš sve. Njihova uvijek dobrodušna narav posebno je popularna kod obitelji s malom djecom, jer se roditelji baš nikad ne trebaju brinuti da će labradori prema klincima biti grubi.

Border Collie

Border Collie je vrlo inteligentna, energična, atletska, radna i ovčarska pasmina koja slovi za najinteligentniju pasminu svijeta, a uzgojena je prvenstveno s namjerom čuvanja stoke. Danas je se može pronaći diljem svijeta, a kako se radi o psu koji je namijenjen za čuvanje stada, tako će čuvati i paziti i na sve članove tvoje obitelji – neovisno o tome koliko maleni oni bili. Energični i vedrog duha, ovi su psi baš uvijek spremni za druženje i igranje s djecom, a dobro se slažu i s drugim psima.

Newfoundland

Newfoundland je dobra, strpljiva i odana pasmina golemog rasta, ali mekog i nježnog srca. Iako se zbog svoje veličine mogu činiti zastrašujućim, to su nježni psi uzgojeni prvenstveno na području Kanade, pa im odgovara hladnija klima. Ovi psi su mirni i posebno nježni prema djeci, i zbog toga su dobili nadimak "psi dadilje". Krasi ih velika strpljivost i nježnost, a poznati su i kao psi za spašavanje utopljenika iz vode, što je samo još jedan dokaz njihove korisne i brižne naravi.

Pudla

Slatke, umiljate pudlice stereotipno se prikazuje kao priglupe pse lijepog izgleda, no to je daleko od istine. Pudle su naime jedna od najinteligentnijih vrsta pasa uopće, a osim toga ih krasi i dobra, mila narav. Također, velika je prednost ove pasmine i to što im dlaka ne opada, odnosno – hipoalergene su te tako prihvatljive i za obitelji s alergičarima.

Kovrčavi bišon

Jedna od najslađih pasmina svijeta definitivno je i kovrčavi bišon. Ovi preslatki maleni psići kovrčave dlake izgledaju kao oblačići na nogama, a uz dodatak crnog nosića baš im nitko ne može odoljeti. Odrasli mužjaci i ženke veličine su 23-28 cm i teže približno 3-6 kg, što ih čini pogodnima za život u stanu. Bišoni općenito imaju blagu narav i jako se vole maziti, a odlično se uklapaju i u dječje igre. Zabavljat će ih natezanje i trčanje s mališanima, pa su ovo odlični obiteljski psi.