Play logo
Nježna, a otporna

Mimoze- najnježniji simbol proljeća kojeg obožavamo

Nježni cvjetovi mimoze omiljen su nam simbol proljeća i iako ih je teško zadržati svježima nije nemoguće

mimoze
Foto: Unsplash
Play logo

Australska srebrna akacija, u narodu poznata kao mimoza, jedan je od najnježnijih i omiljenih proljetnica kojima rado ukrašavamo dom. Ovi mali žuti cvjetići nisu samo lijepi nego i mirisni, a imaju i vrlo zanimljivo značenje.

Play logo

Iako im je naziv mimoza, ova delikatna biljka pripada rodu akacija, a ne mimoza. Porijeklom je iz Australije, ali raste i na drugim toplim predjelima kao što je Mediteran ili Kalifornija. Jedna je od tri vrsta akacija koje rastu u Hrvatskoj i omiljen je ukras vaza u proljeće.

Mimoza je osim po žutim cvjetićima poznata i po vrlo osjetljivom lišću. Naime, kada dodirnemo listiće žive mimoze, oni se plaho skupe te im treba oko 20 minuta da se ponovno otvore. Ovaj pokret zahtijeva puno energije pa je zato mimoze bolje ne dirati previše. Iako se u našim domovima najčešće nalazi u vazama, mimoza je i odlična biljka koju možemo držati u posudama sa zemljom.

Izvor: Unsplash

Da bi u vazi duže ostala svježa, potrebno je ukloniti sve listove koji bi bili u kontaktu s vodom, a u samu vodu kapnuti nekoliko kapi limuna. Iako je u prirodi brzorastuća, mimoza u posudi sa zemljom nešto sporije napreduje. Bolje uspijeva u pjeskovitom i silikatnom tlu te joj je za zdrav rast potrebno puno sunca i vlage. Važno je da ju držimo podalje od izvora topline kako ne bi brzo uvenula.

Play logo

Jesi li znala da mimoze imaju svoj dan? Ove nježne biljke simboliziraju borbu protiv raka vrata maternice te se tako treće subote u mjesecu siječnju slavi Dan mimoza, još poznat i kao Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. U mnogim kulturama mimoze simboliziraju ženstvenost, slobodu, emancipiranost, ali i osjećajnost koje žena posjeduje. Takav status je dobila zahvaljujući činjenici da je ovo jedna od najranijih proljetnica koja cvjeta još u vrijeme zimskih dana.

Izvor: Unsplash

Ovaj kontrast vrlo nježne biljke koja u prirodi raste u oštrim uvjetima inspirirao je mnoge da mimozi dodijele ovakve epitete. Iako ju obožavaju mnogi, ova biljka nije za svakoga. Ako patiš od snažne alergije na pelud, samo jedna grančica mimoze dovoljna je da te potakne na kihanje i suzenje očiju stoga bi ju, nažalost, trebala izbjegavati.

Mimoze trenutno možeš pronaći u brojnim cvjećarnama i na lokalnim tržnicama tako da još stigneš uživati u ljepoti ove male i nježne, a otporne biljke.

Play logo
Play logo