Play logo
Drži ih podalje od zamrzivača

Pripazi jer ovih 7 namirnica nikada ne bi trebala zamrzavati

Možda ti je ostalo krem juhe od ručka ili želiš brzinski ohladiti gazirano piće - u svakom slučaju, vjerojatno ćeš automatski otvoriti zamrzivač. No, neke namirnice ipak ne bi trebala ondje držati jer riskiraš zdravlje, njihovu teksturu, ali i kvalitetu. Ovo su neke od njih

ello-AEU9UZstCfs-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Play logo

Mnoštvo je načina kojima pokušavamo uštedjeti novac i ne bacati ostatke hrane i namirnice. I to je sasvim u redu – sigurno si bar jednom, posebice ljeti, u hladnjak stavila ono što ti je ostalo od ručka ili unaprijed napravila veću porciju nekog jela pa ga stavila u zamrzivač. Kuhati za nekoliko dana nekome je pravilo dok drugi pripremaju točnu količinu dostatnu za jedan dan.

Play logo
Izvor: Unsplash

Štogod bio tvoj izbor, jesi li ikada razmišljala koje namirnice trpe skladištenje 'ispod nule', a za koje to ipak nije dobra opcija? Ako nisi, ne brini jer ti donosimo popis sedam namirnica koje baš i ne bi trebalo stavljati u zamrzivač. Uključujući i popularna pića.

Neke će te možda iznenaditi!

Odmrznuto meso


Naravno da je u redu zamrznuti meso nakon dolaska iz trgovine, no jednom odmrznuto meso najčešće ne valja ponovno zamrzavati. Mogla bi se pogoršati tekstura mesa, ali i potaknuti razvoj bakterija. Dakako, sve ovisi o tome gdje si odmrznula meso. Ako si ga odmrznula u hladnjaku, možeš ga ponovno zamrznuti, no učiniš li to na sobnoj temperaturi ili u mikrovalnoj pećnici, kako neki imaju naviku, bolje je zaboraviti na ponovno zamrzavanje. Posebno oprezna trebaš biti s mljevenim mesom. Ono sirovo može stajati u hladnjaku do najviše dva dana te ga treba iskoristiti što prije. Druga opcija jest da ga staviš u zamrzivač i držiš na najnižoj polici jer zamrznuto može dulje izdržati. A ako si pak skuhala, recimo, umak Bolognese, njega čuvaj u hladnjaku te ga, po mogućnosti, pojedi za dva dana. Vjerujemo da je to itekako moguće.

Play logo
Izvor: Pexels

Skuhana tjestenina

Ljeti većina voli brzinske ručkove i razne kombinacije s tjesteninom, a tijesto s tunjevinom jedna je od najpopularnijih. Nerijetko zato tjesteninu stavljamo u hladnjak pa jedemo naknadno i nosimo sa sobom. Nekad je to dobra opcija, ali uglavnom može ti se činiti da je tijesto izgubilo svoj ukusan okus i teksturi. Odlučiš li je ponovno zagrijati, vjerojatno ćeš učiniti pogrešku jer ohlađena tjestenina baš i ne trpi ponovnu toplinu. Ne moramo ti onda ni govoriti da špagete, pužiće ili vijke ne treba zamrzavati jer ćeš učiniti više štete nego koristi - pritom nećeš uštedjeti, a ni najesti se.

Izvor: undefined

Svježe povrće

Nismo sigurne postoji li uopće netko tko se ikad dosjetio staviti salatu u zamrzivač s namjerom da je ponovno iskoristi, no to svakako nije dobra ideja. Već znaš da nakon pola dana u hladnjaku začinjena salata postane daleko od ukusne, a da se čak ni nenapravljena ne može predugo držati na niskim temperaturama. Zamisli što bi se dogodilo da se u zamrzne voda iz salate - rezultat bi bila nejestiva salata. Isto vrijedi i za povrće bogato vodom. Staviš li svježe povrće u zamrzivač, ono će postati premekano - pritom mislimo na, primjerice, krumpir i krastavac. Naime, kao što vjerojatno znaš, krumpir je bogat škrobom i vodom pa zamrzneš li ga pa potom odmrzneš, za ručak bi imala mljackav i neukusan krumpir.

Izvor: undefined

Krem juhe


Neki zamrzavaju domaću goveđu ili pileću juhu, ali to ne bi trebala činiti s krem juhama. Krem juha od gljiva, cvjetače ili bundeve preukusna je pa si mislila pripremiti veću porciju za više navrata, no razmisli još jednom. Jela na bazi vrhnja u zamrzivaču mogu poprimiti neuglednu strukturu. Iako su takva jela i u tom slučaju sigurna za konzumiranje, zamrzivač će uništiti rapsodiju okusa i uskratiti te za užitak. Vidjet ćeš da te, za razliku od domaće goveđe juhe, krem jelo neće oduševiti nakon ovakvog skladištenja.

Play logo
Izvor: undefined

Majoneza

Mnogima omiljeni umak ljetnog ručka također nije preporučljivo stavljati u zamrzivač. Majoneza je gusti hladni umak sačinjen od žumanjka i ulja, a pohraniš li ju u zamrzivač, izgubit će svoju kremastu strukturu. U tom bi te slučaju dočekala neprimamljiva smjesa koju bi najradije bacila. A kad smo već kod jaja, njih nikako nemoj zamrzavati. Bjelanjci će mu postati gumeni, a kako se jaje širi i ljuska može puknuti čime riskiraš zdravlje jer su takvi uvjeti pogodni bakterijama. Zaključak: jaja, majonezu i druge slične umake drži podalje od škrinje.

Izvor: Pexels

Mlijeko

Mnogim namirnicama zamrzivač promijeni strukturi, i to toliko da su jedva za konzumiranje. Isto je s mlijekom. Otvoreni tetrapak mlijeka držimo u hladnjaku, no ne treba ga zamrzavati. Neki, doduše, kažu, da je zamrznuto mlijeko moguće čuvati i do mjesec dana, ali sastojci mliječnih proizvoda pod takvim se niskim temperaturama odvoje te izgube i na izgledu i na vrijednosti. Mlijeko, jogurt i vrhnje te ostale slične proizvode stoga drži dalje od zamrzivača. Riješimo samo čestu boljku: otvoreno mlijeko najbolje je držati u hladnjaku do sedam dana.

Izvor: undefined

Gazirana pića

Vratila si se iz nabavke tik prije nego ti trebaju doći gosti pa želiš u zadnji tren ohladiti pića. Možda će ti pasti na pamet da mjehuričasta pića automatski staviš ne u hladnjak, već na hladnije mjesto - zamrzivač. To baš i nije dobra ideja jer bi se limenka ili boca mogla brzo raširiti pa puknuti, ostavljajući te sa slatkim neredom i bez pića. Ugljični dioksid koji ih čini mjehuričastim također se gubi uslijed niskih temperatura što znači da će pića - ne puknu li - izgubiti na kvaliteti i okusu. Sve u svemu, ipak se bolje uzdati u hladnjak!

Play logo
Izvor: undefined
Play logo