Jesi li znala da psi mogu usvojiti neke navike od svojih vlasnika? Saznale smo sve o tome

Psi se prilagođavaju životu svojih vlasnika i pritom usvoje neke čudne i pomalo neočekivane navike, a mi smo saznale koje su to

Jesi li znala da psi mogu usvojiti neke navike od svojih vlasnika? Saznale smo sve o tome

Gotovo svatko tko ima psa za kućnog ljubimca zna da psi oponašaju osobnosti članova obitelji s kojom žive - ispada da su psi uvjetovani da se ponašaju na određeni način kao i ljudi, a te male navike koje psi imaju mogu puno sličiti navikama njihovih vlasnika.

Image

Znaš li kako kućni ljubimci mogu poboljšati naše zdravlje?
"Psi su vrlo promatračke životinje i svjedočit će i primit će više vizualnog i slušnog podražaja nego što to njihovi vlasnici mogu primijetiti", rekla je doktorica veterinarske medicine Stephanie Liff za Bustle. "Zbog budne prirode pasa, oni će vjerojatno od svojih vlasnika pokupiti neke navike kojima redovito svjedoče." 

Mnoge navike koje psi dijele sa svojim vlasnicima mogu se činiti poput intuitivnog ponašanja pasa, no ispostavlja se da se oni puno vremena samo prilagođavaju životu svojih vlasnika i pritom usvoje neke čudne i pomalo neočekivane navike - a evo i koje su to.


Psi mogu "pričati" kao svoji vlasnici


"Neke vokalne pasmine zavijaju i laju kada ih njihov 'roditelj' opomene. Pas će tada također biti skloniji zavijanju ili će postati verbalniji. Ako se to ponašanje vokaliziranja pojača i nagradi smijehom, maženjem ili nečim drugim, pas će se i dalje tako ponašati", za Bustle je rekao Russell Harstein, certificirani biheviorist pasa i mačaka. Dakle, ako ti i tvoj pas u određenom trenutku obavite "razgovor" i ako ti reagiraš pozitivno, taj trenutak može postati navika koju vas dvoje dijelite.

Neki psi prirodno vole vokalizirati. Dakle, ako su ove vrste pasa u blizini vlasnika koji vole razgovarati sa svojim psom, oni mogu odgovoriti.


Image

(Foto: Unsplash)

Psi mogu spavati kao svoji vlasnici

Psi prirodno spavaju danju više nego njihovi vlasnici, ali također se navikavaju i na noćni raspored svojih vlasnika. Spavanje sa psom je sjajno, a tvoj će pas prilagoditi svoje navike kako bi bio siguran da može spavati s tobom.
"Mislim da su načini spavanja najčešće usvojeno ponašanje. Ako vlasnik voli kasno ići spavati i kasno se buditi, pas će se vjerojatno prilagoditi istom rasporedu", rekla je doktorica Liff.


Image

(Foto: Unsplash)

Psi mogu ogladnjeti kad i njihovi vlasnici

Ako svog psa hraniš za vrijeme ručka, vjerojatno će i on početi biti gladan u isto vrijeme kad i ti. "Psi su uvjetovani da očekuju obroke na temelju doba dana ili određenih okidača koji ukazuju da dolazi vrijeme obroka, a mogu se uznemiriti ako se taj raspored promijeni", istaknula je doktorica Liff. 


Image

(Foto: Unsplash)

Psi dijele raspoloženje svojih vlasnika

Iako većina vlasnika pasa zna da se njihovi psi uzbude kad su oni uzbuđeni ili cijeli dan provedu ležeći na kauču ako su njihovi vlasnici tužni ili bolesni, iza toga zapravo postoji znanost.
"Emocionalna zaraza fenomen je zajedničkih osjećaja između društvenih vrsta koje su međusobno u neposrednoj blizini", kaže Hartstein. "Stoga, ako je 'roditelj' smiren i samopouzdan, i pas će biti takav. S druge strane, ako je 'roditelj' hiperaktivan i uplašen, pas će također biti sklon tome. " 


Image

(Foto: Unsplash)

Psi žele vježbati poput svojih vlasnika


"Ako je kućni ljubimac uvjetovan redovitim planiranim šetnjama određenog trajanja i vremena i ako se taj raspored promijeni, to bi moglo negativno utjecati na psa", kaže doktorica Liff. 

Psi imaju mnogo načina oponašanja vlasnikovih navika, a još jedan od njih je njihova želja za vježbanjem. Raspored vježbanja i šetnje za njih će postati rutina, čak i ako se to promijeni za njihovog vlasnika. 


Image

(Foto: Unsplash)

Psi će se kretati kao svoji vlasnici

"Naši kućni ljubimci često nas pokušavaju oponašati, postoje čak i metode treniranja koje se u potpunosti koriste ovim", za Bustle je rekla Nicole Ellis, certificirana trenerica za pse. "Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca stvaraju navike plesanja sa svojim psima, a uskoro i psi imaju svoje plesne pokrete, od skakanja gore-dolje, zavijanja i vrtnje u krug". Iako neće svi psi na kraju izvoditi plesove sa svojim vlasnicima, mnogi će možda pronaći male načine da zrcale pokrete ljudi oko sebe.

Kako se krećeš, možda ćeš shvatiti da tvoj pas počinje oponašati neke od tvojih karakteristika kretanja. Ova navika je prilično poznata od strane trenera životinja, koji je zapravo koriste u svoju korist.


Image

(Foto: Unsplash)