Savjeti stručnjaka

Iva Brčić: Koliko različite uloge u životu utječu na identitet žena?

Sa sociologinjom Ivom Brčić porazgovarali smo o utjecaju različitih uloga u životu svake žene. Žene su nerijetko i majka i prijateljica i supruga i teta, a kako se sve to reflektira na njihov život, odnosno koliko je važno držati balans između svih tih uloga u životu

thumbnail
Play logo

Svi mi imamo različite uloge u svojim života pa tako i žene. Majka, partnerica, prijateljica, žena, baka, supruga, strina, teta - ove i mnoge druge uloge često određuju život svake žene. No koliko sve te uloge trebaju određivati vlastiti identitet? Treba li postaviti neke granice i zapitati se važno pitanje - tko sam ja?

Play logo

"Nekada se žene znaju jako identificirati sa svojim ulogama i vidimo se samo kroz te uloge. Na primjer, kada dođe dijete žene su prije svega majke ili su supruge, a kada se dogodi razvod onda žena više nije supruga i ne zna kako dalje. Žene su također kao majke posvećene djetetu i rade sve što trebaju raditi i jednog dana se dijete odseli, a majke znaju biti zbunjene, osamljene i izgubljene jer ta uloga više nije toliko važna. Onda žena ne zna tko je bez te uloge?“, objašnjava sociologinja i edukatorica Iva Brčić.

Kako dalje naglašava sociologinja Brčić vrlo je važno da životne uloge potpuno ne preuzmu život. Naravno da su te uloge važne i da definiraju svaku osobu, ali je veliki problem kada žene pokušavaju biti savršene u svim svojim ulogama, a što je još važno vezano za uloge pogledaj u videu.

Image
Savjet stručnjaka

Iva Brčić: Kako naučiti reći 'ne' i prihvatiti odbijanje?

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.