Vijest koja nam je popravila dan: Crno vino čini nas mršavijima

Iako nam ne treba još jedan razlog da popijemo čašu vina, ovakve i slične vijesti uvijek su dobrodošle, posebno ako doprinose gubitku kilograma

Vijest koja nam je popravila dan: Crno vino čini nas mršavijima

Nije važno koliko ti je dan bio lud ili naporan - svi znamo da je sklupčanje na kauču uz čašu crnog vina na kraju dana uvijek dobra ideja.

More Wine GIF from Got GIFsA sada nam je znanost dala još jedan razlog zašto večeri provedene uz čašu (ili dvije) crnog vina idu u korist našem zdravlju, jer izgleda da su crno vino i gubitak kilograma povezani.

Image

Slobodno uživanje u 'dobroj kapljici': 5 razloga zbog kojih je čaša vina dobra za tvoje zdravlje


Iako nam ne treba još jedan razlog da popijemo čašu vina, ovakve i slične vijesti uvijek su dobrodošle, posebno ako je rezultat mršavljenje. Ili je ipak malo kompliciranije od toga. 

Pomaže li nam crno vino u mršavljenju?

Wine Day Keep It Going GIF from Wineday GIFsPrema zdravstvenoj organizaciji za planiranje obitelji, crno vino čini te mršavijom, smanjuje šećer u krvi i smanjuje masnoću u jetri.

Studija koju je 2015. provelo Sveučilište Harvard pratila je skupinu od 20 000 žena tijekom 13 godina i zaključila da žene koje su popile dvije čaše vina dnevno, imale manje šanse da budu pretile. Druge studije potvrdile su da crno vino može pomoći tijelu u sagorijevanju masnoće.

Zanimljivo je primijetiti da je rizik od pretilosti kod ovih žena smanjen za oko 70 posto, posebno ako se uzmu u obzir nebrojene studije koje su objavile govoreći suprotno.

Drinking Alcoholic GIF from Drinking GIFsU drugoj studiji iz 2015. godine koju je proveo američki koledž za poljoprivredne studije u Oregonu, istraživači su otkrili da je elagična kiselina (koja pomaže tijelu da sagorijeva masnoće) zaslužna za uži struk.

Istraživači su u ovom eksperimentu hranili miševe. Prva je skupina dobila masnu hranu, a druga je uz hranu dobila i ekstrakte grožđa Pinot noir. Istraživači su otkrili da su miševi u drugoj skupini u ekstraktima grožđa pohranili manje masti u jetri i šećer u krvi im je bio niži od miševa kojima nije davan ekstrakt grožđa, a koji su također imali višu razinu bjelančevina ili metaboliziranih masti i šećera u tijelu.

Istraživači su nadalje rekli da "elaginska kiselina usporava rast masnih stanica i usporava stvaranje novih. Također pojačava metabolizam masnih kiselina u jetri, a sagorijevanje više masti u jetri poboljšava rad jetre kod ljudi s prekomjernom težinom."

Uvijek smo znale da nam čaša crnog vina nakon dugog dana ne može naštetiti, pa da je čak i poželjna za zdravlje, ali sada je i znanost podržala te činjenice. No prije nego što dođeš do dna boce, sjeti se da je umjerenost vjerojatno najsigurnija odluka.

Betty White Wine GIF from Bettywhite GIFs

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.