Brzo i fino

Tri odlične ideje kako iskoristiti kore za savijače

Kore za savijače su pristupačna namirnica koju možemo upotrijebiti za pripremu slatkih i slanih jela

profimedia-0070740791.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Kada tražimo jelo koje je ukusno, jednostavno za pripremu, ali i brzo gotovo, kore za savijaču odličan su trik. Ovu namirnicu možemo kupiti u svakom supermarketu, a osim običnih kora od pšeničnog brašna možemo pronaći i varijante od integralnog ili pirovog brašna.

Image
Svestrani klasik

Međunarodni dan muffina slavimo uz tri super brza recepta

Čak i ako nisi najspretnija kuharica, kore za savijače pomoći će ti stvoriti ukusno jelo u kojem će uživati cijela obitelj ili prijatelji koji su iznenada došli u tvoj dom. Odlična ideja je kupiti kore za savijače čak i ako ih nećeš odmah koristiti jer mogu stajati u hladnjaku tjednima, a super će ti poslužiti ako poželiš pripremiti neki od recepata u nastavku.

Mi smo izdvojile tri recepta s korama za savijače koje svakako trebaš prepisati u svoju bilježnicu s receptima. Ovi recepti su odlični sami za sebe, ali im lako možeš dodati svoj touch i dopuniti ih novim začinima ili sastojcima. Uživaj u ukusnim jelima s korama za savijače!

Brza gibanica

1 pakiranje kora za savijače
500 g svježeg sira
0,5 Šalice mineralne vode
1 vrhnje
3 jaja
Sol
Ulje

Pećnicu najprije zagrij na 200 stupnjeva Celzijevih. Odvoji dvije kore za savijaču, a ostale nakidaj ili nasjeckaj na manje komade. U posudi pomiješaj sir, jaja, vrhnje, mineralnu vodu i sol te umiješaj nasjeckane kore. Po želji u smjesu možeš dodati začine poput usitnjenog ružmarina ili bosiljka. Sve skupa dobro promiješaj kako bi dobila ravnomjernu smjesu. Posudu za pečenje premaži s malo ulja te u nju stavi jednu koru za savijače. Zatim koru premaži s malo ulja i prekrij su još jednom korom. Na koru istresi smjesu koju si ranije pripremila te ju ravnomjerno rasporedi. Gibanicu peci oko 35 minuta, odnosno dok ne poprimi zlatno žutu boju. Posluži ju uz čašu jogurta.

Pita sa šljivama

1 kg šljiva
7 kora za savijače
3 žlice šećera
3 žlice maslaca
3 žlice griza
Suncokretovo ulje
Cimet
Muškatni oraščić

Šljive dobro operi, očisti od koštica i nareži na četvrtine. U loncu otopi maslac i dodaj narezane šljive, šećer, cimet i muškatni oraščić. Kuhaj oko 10-ak minuta dok šljive ne puste sok i zatim u smjesu dodaj griz. Kore za savijaču raširi na radnu površinu. Uzmi jednu koru, premaži ju uljem i na nju stavi drugu koru. Rasporedi šljive po kori i zamotaj ih. Ponovi s ostalim korama. Posudu za pečenje namaži uljem i u nju poslaži sve tri savijače. Premaži ih uljem i prekrij jednom korom. Peci oko 15 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih, zatim ukloni koru s vrha i zapeci još 10-ak minuta dok savijače ne porumene. Savijače ostavi da se ohlade i prije posluživanja posipaj šećerom u prahu.

Slani muffini

1 pakiranje kora za savijače
250 g svježeg sira
200 g tvrdog sira
150 g šunke
1 poriluk
3 jaja
2 žlice maslinovog ulja
Papar
Sol

Kore za savijače nareži na četverokute od 15 x 15 centimetara. Svježi sir, jaja, tvrdi sir i šunku narezane na kockice, poriluk i maslinovo ulje pomiješaj u posudi te začini paprom i solju po želji. U 12 kalupa za muffine stavi po dva četverokuta od tijesta tako da vrhovi četverokuta budu suprotno orijentirani. Smjesu ravnomjerno rasporedi u svaki kalup i sve skupa peci oko 25 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih. Muffine posluži tople ili hladne.