Tartufi – strastveni plodovi Jupiterova gnjeva

Čudo prirode

Tartufi – strastveni plodovi Jupiterova gnjeva

Rimljani su vjerovali da ih je stvorio Jupiter bacivši grom u neposrednu blizinu hrasta. Budući da je taj bog bio poznat po izraženome seksualnom nagonu, odmah su im pripisali afrodizijačka svojstva. Zvali su ih sinovima zemlje i čudom prirode. U srednjem vijeku vjerovalo se da ih jedu vještice, a i danas ima ljudi koji tvrde da ih je najlakše pronaći uz pomoć posebno dresiranih svinja.

To su neki od mitova o tartufima, najskupljim i u gastronomiji toliko cijenjenim gljivama da je proizvodnja maslaca, maslinova ulja, salama, sireva, meda i morske soli s aromama tartufa te tartufata, pasta od šampinjona, tartufa, maslinova ulja, soli, limunske kiseline i češnjaka postala unosniji biznis od nesigurna traganja za pravim tartufima. U većini svih tih artikala aroma je sintetička. Zato, tko želi uživati u istinskom mirisu i okusu tartufa, neka traži pravu gljivu, a ne njezine nadomjestke. I radi toga ne treba ići u okolicu Motovuna – tartufa ima diljem Hrvatske, u šumama hrasta kitnjaka i lužnjaka kraj čijega korijena rastu.

Ništa bez psa

Agronom i stručnjak za gljive prof. dr. sc. Romano Božac vadi ih u Maksimiru, pokraj Agronomskog fakulteta, i više je puta ustvrdio kako osim uz tokove istarskih rijeka Mirne, Dragonje, Pazinčice i Raše bijeli tartuf raste uz obale Save, Une, Bosuta i Spačve. U Podravini pak ima crnih tartufa, a priča o bijelima otprije nekoliko godina pokazala se netočnom. Žena je u šumi pokraj Koprivnice pronašla dvije gljive nalik na bijele tartufe kako vire iz tla; ukupno su bile teške 145 grama. Pokušavala ih je prodati, potencijalni kupci potvrđivali su joj da je doista riječ o bijelom tartufu, ali nisu nudili cijenu koja bi je zadovoljila. Poslije se vidjelo i zašto. Dr. sc. Božac razotkrio je kako je bila riječ o sličnoj gljivi, gomoljači, koja je vijugavo mesnata mirisnica i raste napola ukopana u tlo za razliku od tartufa koji su cijeli ispod površine zemlje, na dubinama od 10 do 30 centimetara. Zbog toga ih je gotovo nemoguće tražiti bez pasa, i to ne bilo kakvih. Treba ih trenirati otkako prohodaju, a najbolji su oni pasmine lagotto rogmanolo. Uvriježeno je mišljenje da pas traži tartufe zato što su mu fini, no njemu je finija nagrada koju će dobiti od vlasnika. I kad ih pronađe, ne smije ih oštetiti, pa ne začuđuje što tartufari dobro dresiranoga tragača plaćaju suhim zlatom, odnosno tisućama eura. Zato svinje vole tartufe, pa se više ne upotrebljavaju, ako ikad i jesu – većinu pronađenih tartufa pojele bi same. U okolici Obrovca i koze ruju zemlju u potrazi za tartufima. Kozari im tu poslasticu uglavnom prepuštaju jer kažu kako im otkupljivači tartufa premalo nude. Zavrtjela se i priča o boljoj organizaciji branja i plasmanu dalmatinskih tartufa, posebno nakon što je dr. Božac sa svojim psima otkrio i bijeli tartuf.

Ludilo okusa

U prošlom stoljeću govorilo se da u svijetu postoji desetak vrsta tartufa, a već 2009. brojka je bila veća od 60. Od njih je 25 raslo u Istri i Italiji, a devet je bilo jestivo. Danas se spominje više od 80 vrsta. Prosječni konzumenti ipak ih dijele samo na bijele i crne, a razlika je, podjednako kao u boji, očita i u cijeni. Bijeli u Europi plaćaju nekoliko tisuća eura po kilogramu, a crni ‘samo’ nekoliko stotina. U gastronomiji se bijeli tartuf upotrebljava isključivo sirov, kao začin. Izrazito je intenzivna okusa pa jela s kojima se poslužuje moraju biti jednostavnija, neutralnija. Najčešće ih tanko narezane stavljaju na fine domaće tjestenine ili fritaje.

Osnovna namirnica kojoj je bijeli tartuf začin ne smije biti aromatična. On vrlo dobro pristaje uz, naprimjer, filet od grdobine, no znalci su se igrali i s mesom jačeg okusa. Tako ga je bivši chef zagrebačkog hotela Esplanade, Maltežanin Jeffrey Vella izvrsno uklopio u tortelline punjene buncekom i poslužene s kremom od artičoka. Bijeli tartuf rabi se i u desertima. Savršen je dodatak čokoladnom souffleu.

Crni tartuf pak termičkom obradom ne gubi previše osnovnih svojstava, pa se može i kuhati ili peći, a često ga ima u umacima i mesnim roladama. I on može zasladiti život. Jeffrey Vella, koji od ove godine vodi restoran Portrait u Dubrovniku, u svojoj knjizi recepata iz vremena Esplanade umiješao ga je u kremu od meda pa poslužio s crumbleom, tradicionalnim britanskim tijestom mrvičaste strukture i sladoledom od lavande.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.Izvor: Lider.media


Možda će te zanimati

Image
PRESLATKI!

Trendi u psećem svijetu: Najslađi božićni puloveri i ove će zime grijati naše pse

Image
ČEŠKI FENOMEN

Što se dogodi tinejdžeru kada otkrije da mu je tata gej? Život mu se okrene naglavačke