
Talijanska krafna 'maritozzo' hit je na Instagramu, pa smo pronašle recept

Prije nekoliko dana craft pekarnica Noel Bread & Deli, najavila je kako u ponudi ima svoju verziju slavne talijanske slastice maritozzo i u trenu je postala hit. Naime, mnogi su upravo zbog ove slastice koja potječe iz Rima, uputili se u središte Zagreba kako bi se zasladili.
I dok Noelova verzija dolazi u briošu s rogačem i slatkom kremom na bazi sirupa i džema od naranče, u orginalnoj verziji koja je iznimno popularna u Italiji, brioš se radi od brašna, mlijeka, meda i korice naranče. Tradiocionalno se puni šlagom, no u posljednje vrijeme sve je više verzija ovog kolača te se nerijetko puni slastičarskom kremom.
Inače, Maritozzo je u talijanskoj tradiciji godinama te je nekad bio simbol ljubavi. Naime, prema vjerovanju mnogi su Rimljani svojim odabranicama darovali maritozzo za Valentinovo kao znak ljubavi, a nerijetko su djevojke u kremi mogle pronaći zaručnički prsten. Osim toga, jedno do vjerovanja je da djevojka koja najbolje radi maritozzo je ona koja će se prva udati.
Pronašle smo recept za Maritozzo.
SASTOJCI
2 žličice suhog kvasca
1 velika žlica meda
500 grama brašna
250 mililitara mlijeka
110 grama šećera
pola žličice soli
70 grama maslaca
2 velike žlice maslinova ulja po potrebi i više
2 jaja
2 zliče naribane korice naranče ili limuna (ovisi o želji)
30 grama šećera
250 mililitatra slatkog vrhnja koje se izmiksa u šlag
INSTRUCTIONS
Pomiješajte toplo mlijeko, suhi kvasac i med u veliku zdjelu. Pusti da odstoji barem 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao te potom dodajte malo brašna i napravite smjesu. Zamotaj smjesu u foliju i pusti da odstoji 20 minuta.
Potom dodaj ostatak brašna, šećer, sol i miješajte s nastavcima za tijesto. Dodaj jaja i koricu limuna te miješaj dok ne bude glatko.
Potom dodaj maslac i miješaj dok ne bude potpuno umiješano te uli i pripremljen maslinovo ulje. Smjesa bi trebala postati glatka i elastična.
Nakon 10 minuta miksanja, odloži, prekrij kuhinjskom krpom i pusti da stoji sat, sat i pol na sobnoj temperaturu. Smjesa bi se trebala udvostručiti.
Smjesu podijeli na 10 jednakih dijelov, po prilici veličine dlana te ih oblikuj u loptice.
Svaku lopticu utisni u ovalni oblik i rasporedi po limu za pečenje. Ne smiju biti preblizu jedan drugome. Prekrij krpom i pusti da stoje još 20 tak minuta
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i stavi peći brioše. Peci ih 15 minuta.
Napravi sirup od 30 grama šećera i 50 mililitara vode. Kuhaj smjesu 2 minute uz stalno miješanje. Kad je sirup gotov pusti ga da se ohladi te gotove tople brioše premaži sirupom. ( i nikako ne štedi s premazivanjem) . Pusti da se ohlad.
Ohlađene brioše razreži vertikalno, ali ne do kraja te ih napuni šlagom ili slastičarskom kremom (izbor je tvoj). Nakon punjenja, pospi sve štaub šećerom. I kako bi rekli Talijani 'eccolo qua' ili ti 'evo ga'


Plava košulja je klasik koji nikad ne izlazi iz mode - evo kako je nositi

Ledena revolucija: kako je 'face icing' osvojio tiktok i promijenio pravila igre u njezi kože
