Svježe nije nužno bolje: 7 namirnica koje je uvijek dobro imati u zamrzivaču

Iako je svježe voće i povrće sjajan izvor hranjivih sastojaka, smrznuto voće i povrće može biti jednako hranjivo - ponekad čak i hranjivije

Svježe nije nužno bolje: 7 namirnica koje je uvijek dobro imati u zamrzivaču

Imati svježu hranu pri ruci nije uvijek opcija. Kad nije sezona određenih namirnica, kada smo u gužvi ili kada nešto nepredviđeno poremeti našu svakodnevicu - dobro je imati smočnicu i zamrzivač pun zdrave i kvalitetne hrane. Međutim, neke smrznute namirnice ipak su bolje od drugih.

Image

9 pogrešaka koje radiš prilikom zamrzavanja namirnica


Uzmimo za primjer gotove smrznute proizvode u trgovinama. Iako možda izgledaju primamljivo, definitivno nisu zdravi. Većina smrznutih obroka prepuno je natrija i konzervansa koji tijelu nisu potrebni. I iako takva smrznuta gotova jela mogu biti praktična i prikladna, potrudi se preskočiti ih radije ciljaj zamrznuto voće i povrće.

Iako je svježe voće i povrće sjajan izvor hranjivih sastojaka, smrznuto voće i povrće može biti jednako hranjivo - ponekad čak i hranjivije

U studiji objavljenoj u časopisu , istraživači su otkrili da nema velike razlike u hranjivoj vrijednosti između svježeg i smrznutog proizvoda - a, čak i kad razlika postoji, smrznuto voće i povrće je bolji izbor zbog toga jer je zamrznuto na svom vrhuncu, što pomaže u održavanju hranjivih sastojaka. S druge strane, svježe namirnice mogu izgubiti neke hranjive tvari dok stoje na placu ili u trgovini. 

Kada kupuješ zamrznute proizvode, pazi na dodane sastojke. Na oznaci sastojaka treba biti samo jedan i to onaj koji kupuješ. Dakle, ako kupuješ borovnice, pripazi da su one jedini sastojak, a ne i dodani šećer ili ako kupuješ brokulu, provjeri je li dodana sol. Također, nikad nemoj kupiti smrznuti proizvod ukoliko ima sastojaka za koje nikada nisi čula.


via Giphy


Budući da podržavamo što veći unos zdravih (svježih ili smrznutih) namirnica poput povrća tijekom cijele godine, ovo su naši favoriti kad su u pitanju pohrana i čuvanje hrane u zamrzivaču.

Brokula

Smrznuta brokula odličan je način za veći unos zelenog povrća, posebno kada svježe nema. Dodaj je u brojna jela ili posluži na pari kao prilog. Dobro uspijeva i u juhama i složencima kad ti treba više vitamina C i vlakana.


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Špinat

Osim u salatama, smrznuti špinat čak je i bolji od svježeg špinata, jer je prethodno zgnječen do razumne količine, tako da možeš dobiti veliku dozu željeza, kalcija i kalija. Može se koristiti u većini recepata, poput priloga uz jaja, u lazanjama ili u pitama.


shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Grašak

Grašak je možda najpoznatija smrznuta hrana, zato što se izuzetno dobro drži u zamrzivaču. Može se dodavati riži, izblendati u pire, juhu ili ubaciti u brojna jela i priloge za dodatnu dozu vlakana

shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Cvjetača

Smrznuta cvjetača dobra je poput svježe jednom kad se skuha. Možeš ju napraviti na pari, kuhanu, kao pire ili umiješati u juhu. Cvjetača je također idealna kao zdravija alternativa riži ili tijestu za pizzu. Što se tiče hranjivih sastojaka, cvjetača nudi 60 posto dnevnih potreba za vitaminom C i 14 posto dnevne doze vitamina K.

shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Mahune

Baš poput ostalog smrznutog povrća na popisu, teško je utvrditi razliku između svježih i smrznutih mahuna kada se skuhaju. Mogu se kuhati kao zaseban prilog, u umaku, dodati u wok, ili juhama i varivima za dodatnu dozu željeza, kalcija i vitamina C i A.


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Kukuruz

Smrznuti kukuruz može se koristiti na bilo koji način na koji se koristi svježi, od meksičkih jela do kuhanih ili pečenih i kuhanih priloga i juha, pa ako želiš okus kasnog ljeta tijekom cijele godine - ovo je obvezna namirnica. Ako si zabrinuta da kukuruz ima previše šećera da bi se mogao smatrati zdravom opcijom, možda ćeš se iznenaditi kad saznaš da ima manje šećera od, primjerice, cikle


shimmer fallback


(Foto: Depositphotos)

Nasjeckani luk

Smrznuti nasjeckani luk uvijek je dobro i praktično imati pri ruci, odnosno u zamrzivaču. Osim što s njime započinje većina recepata, uz smrznutu opciju nećeš propustiti ama baš ništa jer se tako ionako mora kuhati ili pirjati.  


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.