Sa samo četiri jednostavna sastojka pripremi omiljenu jesensku poslasticu: savršeni kesten pire
![Sezona kestena: Imamo najbolji recept za kesten pire](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/e72ce792-382d-11ec-ba95-0eccbd8c1d9c/v/cbf7fd72-38e2-11eb-b297-0242ac15000f/1000x1000-cbf80ec0-38e2-11eb-aca8-0242ac15000f.webp)
Sastojci
Priprema
U loncu, na srednje jakoj vatri, umuti mlijeko sa šećerom (mlijeko možeš zamijeniti s vodom ili biljnim mlijekom ako želiš).
Otopi šećer, pa dodaj prethodno kuhane kestene (prije kuhanja - kestene je potrebno zarezati kao za pečenje, a zatim staviti u lonac s hladnom vodom i kuhati 20-30 minuta) i žličicu ekstrakta od vanilije te lagano kuhaj.
Pirjaj na laganoj vatri oko 20 minuta. Povremeno promiješaj, osobito pred kraj kuhanja kako bi spriječila sprženu smjesu.
Premjesti kestene, bez tekućine, u blender i izblendaj u pire, odnosno dok ne postane glatka smjesa. Dodajte malo tekućine dok ne postigneš željenu konzistenciju.
Nakon što se smjesa ohladi, čuvaj je u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku 4-5 dana ili u zamrzivaču do 2 mjeseca. Kesten pire možeš poslužiti sa šlagom ili ribanom čokoladom, a može i poslužiti i kao glavni sastojak mnogih torti i kolača.
Savjet
Ako želiš napraviti čokoladni kesten pire, u startu jednostavno dodaj 30-40 grama grubo nasjeckane čokolade i blendaj s kestenima. Preostala toplina kuhanih kestena otopit će čokoladu, a ti ćeš dobiti čokoladni kesten pire.