"Tatarski biftek" od lososa i povrća

"Tatarski biftek" od lososa i povrća

Sastojci

0 kom 500 g fileta lososa 2 žlice šećera 1 kg krupne soli 1 avokado sok 1 nešpricanog limuna 2 stabljike celera bjelaša 1 velika mrkva 1 žuta paprika 10 koktel rajčica 3 ljutike, sitno nasjeckane 4 žlice nasjeckanoga vlasca 10 crnih masl

Priprema

01.

Stavite losos na veliki tanjur za posluživanje i pospite ga šećerom. Cijeloga ga prekrijte krupnom soli i ostavite u hladnjaku najmanje 10 sati. 2. Kada je losos spreman, isperite ga pod mlazom hladne vode i dugačkim oštrim nožem narežite na vrlo tanke ploške. 3. Ogulite avokado i izvadite mu košticu, pa meso narežite na kockice (otprilike 1 cm). Stavite u malu zdjelu i prelijte netom iscijeđenim limunovim sokom. 4. Na kockice narežite celer bjelaš, mrkvu i žutu papriku. Neka budu otprilike iste veličine kao avokado. Stavite ih u veliku zdjelu zajedno s rajčicama, maslinama, ljutikom i vlascem. Začinite paprom i soli pa pokapajte ekstradjevičanskim maslinovim uljem. 5. Narezanome povrću dodajte avokado u limunovu soku i senf pa oprezno promiješajte. 6. Za posluživanje: na sredinu tanjura stavite kalup za dekoriranje hrane. Napunite ga s malo povrća, pa na njega stavite ploške lososa. Ponavljajte red jednoga, red drugoga i završite s povrćem. Kada ste stavili posljednji sloj povrća, čvrsto pritisnite. (Trebali biste imati pet slojeva, prvi i posljednji sloj trebali bi biti od povrća, drugi i pretposljednji od lososa, još jedan sloj povrća trebao bi se naći između dva sloja lososa). Ponovite taj proces i na preostala tri tanjura. 7. Netom prije posluživanja, maknite kalupe i poslužite uz poprženu, toplu ciabattu.

02.

Izvor: Talijanska kuharica, Gino D'Acampo

03.

Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

žena.hr
20.8.2016.