Savršen desert za sve ljubitelje limuna! Biskvit je pun svježeg okusa koji se savršeno slaže s mekanim biskvit od maka i bogatom kremastom glazurom. Svaka žlica ovog deserta donosi ravnotežu između kiselkastog limuna i blage slatkoće biskvita, a sjemenke maka dodaju posebnu teksturu i dubinu okusa. Svi sastojci se savršeno nadopunjuju, stvarajući nezaboravan doživljaj okusa.
Ovaj desert nije samo ukusan, već je i zabavan za pripremu – savršen za obiteljske okupljanja ili kao sladak završetak svakog obroka. Kad ga jednom probaš, bit će teško odoljeti još jednom komadiću!
Sastojci:
Krema:
- 100 g šećera
- 3 žumanjka
- 1 žličica kukuruznog škroba
- 2-3 bio limuna (sok i sitno naribana kora)
- 50 g maslaca
Biskvit:
- 350 g brašna
- 2.5 žličice praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- 1-2 prstohvata soli
- 2 žlice maka
- 250 g šećera
- sitno naribana kora 2 bio limuna
- 120 ml ulja
- 120 g maslaca (otopljenog)
- 4 velika jaja
- sok od 1 limuna
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 120 ml mlijeka
- 60 g kiselog vrhnja
Glazura:
- 350 g krem sira (na sobnoj temperaturi)
- 80 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
- 1.5 žličica ekstrakta od vanilije
- 100 g šećera u prahu
- mljeveni mak za dekoraciju
Postupak:
- Prvo pripremi kremu od limuna. Limune dobro operi pod tekućom vodom i osuši papirnatim ručnicima. Sitno naribaj koru dva limuna, a zatim ih prereži na pola i istisni sok. Za kremu ćeš trebati 60 ml procijeđenog soka.
- U manjoj posudi pjenjačom dobro pomiješaj žumanjke, šećer i kukuruzni škrob. Kada dobiješ potpuno glatku smjesu, umiješaj limunov sok i naribanu koru. Stavi na štednjak i na srednjoj vatri, uz stalno miješanje, zagrijavaj dok se krema ne zgusne – kad povučeš prst po žlici ili kuhači, trebala bi ostati vidljiva crta.
- Makni kremu s vatre i umiješaj narezani maslac. Ako želiš, možeš je procijediti ili samo preliti u čistu posudu. Na površinu stavi plastičnu foliju da se ne stvori korica, te ostavi da se ohladi.
- Zagrij pećnicu na 180°C. Pravokutnu posudu za pečenje (oko 23 x 33 cm) premaži maslacem i obloži papirom za pečenje.
- U posudi prosij brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodaj sol i mak, pa sve dobro promiješaj. U drugoj posudi pomiješaj mlijeko i vrhnje.
Šećeru dodaj naribanu limunovu koru i dobro je utrljaj u šećer prstima kako bi otpustila više arome. - U većoj posudi pomiješaj ulje, otopljeni maslac, jaja, sok od limuna i vaniliju. Umiješaj polovicu suhe smjese, a zatim, prije nego što se sve sjedini, dodaj smjesu mlijeka i vrhnja. Na kraju dodaj preostalu suhe smjesu i dobro promiješaj dok ne dobiješ glatku i ujednačenu masu.
- Smjesu izlij u pripremljenu posudu i peci u zagrijanoj pećnici 30-35 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ohladi pečeni biskvit.
- Pripremi glazuru. Krem sir i maslac pomiješaj u glatku smjesu. Dodaj vaniliju, a potom šećer u prahu.
Ohlađeni biskvit izvadi iz posude i stavi na pladanj. Premaži ga glazurom, a zatim stavi hrpice ohlađene limun kreme na vrh. Limun kremu lagano izmiješaj sa glazurom kako bi dobila lijepi mramorni uzorak. - Po vrhubiskvita pospi malo maka, zatim nareži na komade i posluži. Po želji dodaj još malo sačuvane limun kreme prilikom posluživanja, piše Okusno.je