ZA LJUBITELJE LIMUNA

Recept za sočni biskvit od maka s kremom od limuna

Limun je ključni sastojak koji ovom kolaču daje nevjerojatan svježi i osvježavajući okus

kolač
Foto: Shutterstock

Savršen desert za sve ljubitelje limuna! Biskvit je pun svježeg okusa koji se savršeno slaže s mekanim biskvit od maka i bogatom kremastom glazurom. Svaka žlica ovog deserta donosi ravnotežu između kiselkastog limuna i blage slatkoće biskvita, a sjemenke maka dodaju posebnu teksturu i dubinu okusa. Svi sastojci se savršeno nadopunjuju, stvarajući nezaboravan doživljaj okusa.

Ovaj desert nije samo ukusan, već je i zabavan za pripremu – savršen za obiteljske okupljanja ili kao sladak završetak svakog obroka. Kad ga jednom probaš, bit će teško odoljeti još jednom komadiću!

Sastojci:

Krema:

  • 100 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 1 žličica kukuruznog škroba
  • 2-3 bio limuna (sok i sitno naribana kora)
  • 50 g maslaca

Biskvit:

  • 350 g brašna
  • 2.5 žličice praška za pecivo
  • pola žličice sode bikarbone
  • 1-2 prstohvata soli
  • 2 žlice maka
  • 250 g šećera
  • sitno naribana kora 2 bio limuna
  • 120 ml ulja
  • 120 g maslaca (otopljenog)
  • 4 velika jaja
  • sok od 1 limuna
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 120 ml mlijeka
  • 60 g kiselog vrhnja

Glazura:

  • 350 g krem sira (na sobnoj temperaturi)
  • 80 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 1.5 žličica ekstrakta od vanilije
  • 100 g šećera u prahu
  • mljeveni mak za dekoraciju

Postupak:

  • Prvo pripremi kremu od limuna. Limune dobro operi pod tekućom vodom i osuši papirnatim ručnicima. Sitno naribaj koru dva limuna, a zatim ih prereži na pola i istisni sok. Za kremu ćeš trebati 60 ml procijeđenog soka.
  • U manjoj posudi pjenjačom dobro pomiješaj žumanjke, šećer i kukuruzni škrob. Kada dobiješ potpuno glatku smjesu, umiješaj limunov sok i naribanu koru. Stavi na štednjak i na srednjoj vatri, uz stalno miješanje, zagrijavaj dok se krema ne zgusne – kad povučeš prst po žlici ili kuhači, trebala bi ostati vidljiva crta.
  • Makni kremu s vatre i umiješaj narezani maslac. Ako želiš, možeš je procijediti ili samo preliti u čistu posudu. Na površinu stavi plastičnu foliju da se ne stvori korica, te ostavi da se ohladi.
  • Zagrij pećnicu na 180°C. Pravokutnu posudu za pečenje (oko 23 x 33 cm) premaži maslacem i obloži papirom za pečenje.
  • U posudi prosij brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodaj sol i mak, pa sve dobro promiješaj. U drugoj posudi pomiješaj mlijeko i vrhnje.
    Šećeru dodaj naribanu limunovu koru i dobro je utrljaj u šećer prstima kako bi otpustila više arome.
  • U većoj posudi pomiješaj ulje, otopljeni maslac, jaja, sok od limuna i vaniliju. Umiješaj polovicu suhe smjese, a zatim, prije nego što se sve sjedini, dodaj smjesu mlijeka i vrhnja. Na kraju dodaj preostalu suhe smjesu i dobro promiješaj dok ne dobiješ glatku i ujednačenu masu.
  • Smjesu izlij u pripremljenu posudu i peci u zagrijanoj pećnici 30-35 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ohladi pečeni biskvit.
  • Pripremi glazuru. Krem sir i maslac pomiješaj u glatku smjesu. Dodaj vaniliju, a potom šećer u prahu.
    Ohlađeni biskvit izvadi iz posude i stavi na pladanj. Premaži ga glazurom, a zatim stavi hrpice ohlađene limun kreme na vrh. Limun kremu lagano izmiješaj sa glazurom kako bi dobila lijepi mramorni uzorak.
  • Po vrhubiskvita pospi malo maka, zatim nareži na komade i posluži. Po želji dodaj još malo sačuvane limun kreme prilikom posluživanja, piše Okusno.je

Image
KREMASTA SLASTICA

Donosimo recept za lažni tiramisu gotov u 20 minuta