Play logo

Recept za samoborske kremšnite bez premca

Kremaste samoborske kremšnite postale su zaštićene kao nematerijalno kulturno dobro, pa smo ti stogla odlučile predstaviti originalan recept za ovu tradicionalnu kontinentalnu slasticu. Kombinacija tučenih jaja, mlijeka i šećera pretvorena u meku pjenu koja nalikuje oblacima - savršen je to opis onoga što ovaj desert čini toliko popularnim godinama.

Recept za samoborske kremšnite bez premca
Play logo

Sastojci

3 litre mlijeka
24 komada velikih jaja
21 dag glatkog brašna
75 dag šećera
2 žlice vanilin šećera
1 kg brašna
1 kg margarina

Priprema

01.

Za kore zamijesi tijesto od brašna, margarina, soli i vode te preklopi četiri puta, kao kad se radi lisnato tijesto, pusti da malo odstoji pa ispeci u pećnici.

02.

Nakon toga pripremi kremu. Mlijeko ulij u lonac i stavi na jaku vatru, a kad zakipi, izuzmi dvije šeflje i stavi tu količinu mlijeka u 24 žumanjka te pjenasto zamuti. Postupno dodaj brašno i stalno miješaj kako ne bi nastale grudice. Potom ostatak mlijeka ubaci u smjesu s jajima i stavi na najjaču vatru dok ne zakipi. Tako mora kipjeti 12 do 15 minuta dok se krema ne zgusne. Cijelo vrijeme miješaj pjenjačom kako ne bi zagorjelo dno.

03.

Napravi i snijeg od bjelanjaka, pet minuta miješaj bez šećera, a potom ubaci šećer i miješaj još pet minuta. Kremu od žumanjaka ubaci u bjelanjak i promiješaj te sve prelij po jednom listu kora i potom drugu koru stavi na vrh.

04.

Pospi šećerom u prahu, a posluži tek nakon sat, dva.

Savjet

Najbitnije je točno znati koliko dugo miksati smjesu, ako predugo ostane na vatri, postaje gušća i to onda nije samoborska kremšnita. Pravilno pripremljena krema po gustoći je slična svježem pudingu, a za to je potrebno između 12 i 15 minuta žustrog miješanja pjenjačom, pa će ti za ovaj recept biti potrebna snažna ruka.

žena.hr
10.2.2021.
Play logo