Zdrav i fin

Poriluk čuva zdravlje i skida kilograme, isprobaj ga u ova tri recepta

Sada je sezona poriluka i najbolje vrijeme da ga što češće imaš na svome tanjuru. Osim što će organizam opskrbiti hranjivim tvarima, pomoći će ti da izgubiš suvišne kilograme

pexels-sarah-chai-7262897.jpg
Foto: Pexels

Poriluk je blago iz prirode i u ovoj tvrdnji nema pretjerivanja. Naime, radi se o namirnici koja obiluje nutrijentima, marljivi je čistač organizma, pravi je melem za probavu, a pritom je ukusna i od nje možeš napraviti bezbroj vrsta jela. Kažemo bezbroj jer jedino što te u tome ograničava tvoja je mašta. Poriluk možeš peći, stavljati u pite, od njega kuhati juhu, variva, raditi rižota, dodati ga omlet. Mi ti u nastavku donosimo tri jela s porilukom koja su jednostavna za pripremu i brza. Obogati njima svoj proljetni jelovnik. Sezona je poriluka i sada ćeš iz njega izvući najbolje. No, prije, nego što krenemo na recepte napisat ćemo što to poriluk čini posebnim, odnosno koje su njegove prednosti za zdravlje.

Image
Zdravo, jednostavno i ukusno

Zdravo je i fino: Lagani i brzi recepti za ručak ili večeru

  • Čuva crijeva

Poriluk je jedan od najboljih prebiotika koje nam priroda daje. Obiluje inulinom i fruktooligosaharidima - hranom za dobre bakterije u crijevima. Također, obiluje vlaknima koja potiču probavu i čiste probavni sustav.

  • Potiče mršavljenje

Riječ je o namirnici koja ima jako malo kalorija (na sto grama samo 60 kalorija), a sadrži puno vlakana, kako smo ranije navele. Vlakna osim što će ti očistiti crijeva, produljit će osjećaj sitosti jer organizmu treba više vremena da ih probavi, što znači da ćeš manje jesti, a mršavljenje upravo to traži od tebe.

  • Čuva srce i jača imunitet

Poriluk je dobar izvor vitamina C, kalija, vitamina iz B skupine, željeza, mangana, eteričnih ulja sa sumporom i folata. Također, obiluje antioksidansima koji neutraliziraju štetu nastalu u tijelu djelovanjem slobodnih radikala.

  • Snižava kolesterol i visoki tlak te regulira šećer u krvi

Zbog svog nutritivnog sastava poriluk djeluje višestruko dobro na organizam. Pomaže u regulaciji visokog krvnog tlaka, snižavanju razine lošeg kolesterola te snižavanju šećera u krvi jer sadrži visoke količine sumpora i flavonoida.

Sada kada znaš što se sve dobro krije u poriluku, trk na tržnicu i već ga danas pripremi za ručak. U videu možeš pogledati kako ga najjednostavnije očistiti te u nastavku pronaći recepte za pripremu ovog ukusnog i zdravog povrća.

Gusta juha od poriluka

Sastojci

  • 200 grama bijelog graha
  • maslinovo ulje
  • dva poriluka srednje veličine
  • jedan veći krumpir
  • jedan češanj češnjaka
  • 600 ml povrtnog temeljca
  • sol i papar
  • kurkuma, svježi origano
  • pola šalice mlijeka

Postupak:

Grah prethodno skuhaj ili koristi kuhani iz limenke. Polovicu količine graha stavi na pleh zajedno s jednim porilukom izrezanim na kolutiće, začini maslinovim uljem, soli i paprom te grančicom origana i stavi u pećnicu na 20-ak minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Pečeno povrće koristit ćeš za dekoraciju juhe, ali i obogatit će jelo okusom. Želiš li pojednostaviti postupak pripreme jela, preskoči ovaj korak i kuhani grah dodaj direktno u lonac u kojem kuhaš juhu.

Poriluk izreži na kolutiće, koristi i zeleni dio biljke. Češnjak usitni, krumpir nareži na kockice. Sve dinstaj na malo maslinovog ulja desetak minuta, uz često miješanje. Posoli, popapri, dodaj grah i četvrtinu žličice kurkume te podlij povrtnim temeljcem. Nakon što zavrije, kuhaj pola sata, odnosno dok se povrće ne skuha. Makni s vatre, dodaj mlijeko i usitni štapnim miskerom te ukrasi pečenim grahom i porilukom i začini svježim origanom, no pazi da ne pretjeraš jer ima intenzivni okus.

Carbonara s porilukom

Sastojci:

  • jedan veći poriluk
  • šalica graška
  • jaje
  • sol
  • papar
  • parmezan
  • maslinovo ulje

Postupak:

Poriluk operi i izreži na kolutiće te ga dinstaj na maslinovom ulju. Dodaj grašak i tjesteninu, posoli i popapri te podlij vodom i poklopi, ali ne potpuno. Kada se tjestenina skuha, makni s vatre i žustro umiješaj izmućeno jaje i parmezan. Pospi svježim listićima peršina, nakratko poklopi da se sastojci prožmu i jaje do kraja termički obradi te posluži.

Pečeni poriluk s tostiranim bademima, krumpirom i pestom

Sastojci:

  • pola kilograma mladog krumpira, biraj manje komade
  • dva poriluka
  • dvije žlice pesta od bosiljka
  • maslinovo ulje
  • list celera
  • tostirani bademi
  • kozji ili ovčji sir
  • svježi timijan

Postupak:

Dobro operi krumpir i poriluk, pećnicu zagrij na 200 Celzijevih stupnjeva. Krumpir nemoj guliti, a poriluk izreži po dužini na pola te na komade od otprilike sedam centimetara dužine, U pleh stavi krumpir i poriluk te začini sa solju, paprom, timijanom. Peci 40-ak minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. Na pola pečenja promiješaj povrće i krumpire okreni na drugu stranu. U tavi tostiraj bademe. Kada je povrće gotovo, dodaj mu sir narezan na kockice, pesto i tostirane bademe te posluži ovo vege jelo. Naravno može biti i odličan prilog uz piletinu ili neko drugo meso.