Pizza i vino odlično se slažu. Otkrij koja sorta ide najbolje uz tvoju omiljenu pizzu

Vino se savršeno slaže uz okus rajčice, ali odabir najboljeg vina ovisi o nadjevu na pizzi

Pizza i vino odlično se slažu. Otkrij koja sorta ide najbolje uz tvoju omiljenu pizzu

Ako voliš uživati u čaši vina uz jelo, onda je dobro znati koja sorta najbolje odgovara najpoznatijem talijanskom jelu - pizzi. Bez obzira jesi li ljubiteljica pizze sa šunkom ili više voliš vegetarijansku gozbu, postoji mnoštvo vina koje će nadopuniti okuse omiljene pizze. Pa kako odabrati pravo?

Image

Evo što se događa s tvojim tijelom ako svaku večer popiješ čašu vina


Ben Revell, osnivač ekskluzivnog kluba Winebuyers.com, podijelio je savršene prijedloge za obrok iz snova. Vrsta vina ovisi o nadjevu na pizzi. Tako na primjer uz pizzu Al Funghi savršeno pristaje bogato vino kao što je Chianti, iako je nježni rose odličan izbor za ljetne mjesece. U nastavku otkrij što sve kaže stručnjak za vina.

Pizza Margherita

Ova pizza sinonim je za talijansku kuhinju i identitet. Vino uz nju bi trebalo biti talijansko. Ovdje je važno da vino može podnijeti kiselost rajčice i mozzarelle, a opet da ne dominira nad okusom pizze.

Rosé će se savršeno sljubiti uz aromatičnu notu svježeg bosiljka, rajčice i mozzarelle. Međutim, crveno, bijelo i rose vino dobro funkcioniraju s ovim klasičnim jelom. Izbor vina više ovisi o okruženju. Ipak, bolje je držati se svjetlijih vina poput Garnacha jer se slaže s laganim i svježim okusima margarite.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Pizza Al Funghi

Originalno kod ove pizze se gljive pripremaju odvojeno prije nego se stave na pizzu. Zanimljivi okusi bit će obogaćeni složenim vinima kao što je Chianti. Pinot Noir također je odličan izbor jer Pinot i gljive imaju okuse zemlje i začinjeni su. Malo origana još će bolje naglasiti ovu kombinaciju. Nježan rosé je odličan izbor za ljeto jer povezuje umak i sir, a opet neće dominirati nad okusom gljiva.


shimmer fallback


(Foto: www.profimedia.hr)

Pizza Marinara

Ovu pizzu obožavaju ljudi koji nisu ljubitelji sira. Nadjev od svježe rajčice, bosiljka i češnjaka odlično se slaže sa suhim rosé vinima i svjetlijim crvenim koji nisu jakog okusa. Lambrusco je sjajno pjenušavo vino koje laska ovoj kombinaciji namirnica.

shimmer fallback


(Foto: Pexels)

Pizza Bianco

Pizza natopljena sirom  i bez umaka od rajčice odlično se slaže uz prosecco očit izbor. Također, dobtra je kombinacija s bijelim vinom poput Pinota Grigio ili zemljanog Sauvignon Blanca. Bijela i pjenušava najbolji su par lakšima i manje kiselim pizzama.

shimmer fallback


(Foto: Pixabay)

Havajska pizza

Ova pizza nastala je šezdesetih godina prošlog stoljeća i od tada se na njoj 'lome koplja'. Slatki ananas u kombinaciji sa slanim pršutom ima smisla iz kulinarske perspektive, ali u to nisu uvjereni ljubitelji tradicionalne pizze. Ako si obožavateljica ove slatko-slane pizze onda je najbolje uz nju izabrati bijelo vino. Ananas i šunka prekriveni sirom lijepo se slažu s rizlingom koji u svom okusu ima slatkoću i kiselost, voće, cvijeće i minerale. Kiselost rizlinga djeluje kao sredstvo za čišćenje nepca, a slatkoća će okus pizze podići na novu razinu. Alternativa su pjenušava vina posebno suha.

shimmer fallback

(Foto: Unsplash)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.