
Omiljene crvene bobice ponovno nam uljepšavaju dane, a uz ove recepte možeš ih kušati na posve novi način

Bobice kojima je teško odoljeti, svima omiljene jagode, ponovno se vraćaju na naše stolove. Iako ih je s obzirom na pandemiju korona virusa i manjak voća i povrća u dućanima teško naći, mnogi OPG-ovi ih dostavljaju na kućne adrese što znači da se i ni ove godine ne moramo odreći uživanja u ovom omiljenom sezonskom voću.
Priprema
Ovaj vrlo jednostavan recept oduševit će i one najmlađe, ali i one nešto starije. Gotov u samo 30 minuta, a sladak i okusom i estetikom, ovaj recept pravi je hit.
250 g čokolade za kuhanje
40 g oraha
500 g jagoda
30 g čokoladnih žitarica
Za sos od jagoda:
Priprema:
Sastojci:
150 grama keksa
1/2 šalice kokosovog brašna
1 žličica mljevenog cimeta
1 vrećica vanilin šećera sa cimetom
100 grama otopljenog maslaca
2 bjelanjka
1 šalica šećera
250 grama jagoda
1 žličica soka od limuna
1 žličica vanilin ekstrakta
3 šalice jagoda
1/2 šalice šećera
2 žličice vode
Na dno okruglog kalupa za tortu stavi papir za pečenje. Stavi kekse u blender, dodaj kokosovo brašno, cimet i vanilin šećer sa cimetom i izblendaj smjesu, ali tako da ostane i malo krupnijih komada keksa. Ako nemaš vanilin šećer sa cimetom, dodaj još 1/2 kašičice mljevenog cimeta i 1 vrećicu vanilin šećera. Zatim dodaj istopljeni putar i sve zajedno pomiješaj žlicom. Prebaci ovu smjesu na dno kalupa i dobro ju utapkaj. Sve spremi u frižider da se hladi.
U posudu stavi bjelanjke, nasjeckane jagode, šećer, sok od limuna i vanilin ekstrakt te izmuti sve mikserom prvo sporo, a zatim sve brže i brže. Muti sve dok se šećer ne otopi, a to možeš provjeriti prstima. Kada ne osjetiš pod prstima u smjesi kristale šećera smjesa je spremna.
Zatim na ohlađeno dno torte prelij smjesu s bjelanjcima, poravnaj i prekrij folijom te drži u zamrzivaču najmanje 4 sata. Za to vrijeme spremi sos od jagoda i to tako da u dublji lonac staviš jagode, šećer i vodu i polako sve skupa na vatri zavreš. Kada smjesa zavrije skini ju sa štednjaka i ispasiraj te procijedi. Kada se sos ohladi možeš ga, kao i svježe jagode, koristiti za dekoraciju torte.
Priprema:
Sastojci:
?2 pudinga s komadićima jagode Dolcela
80 g šećera
1 l mlijeka
1 mljevena želatina
150 ml vode
200 g džema od jagoda
Prašak za puding s komadićima jagode pomiješaj s pola količine šećera. Od pola litre hladnog mlijeka oduzmi 6 žlica i dobro ih promiješajte sa smjesom pudinga i šećera. Ostatak mlijeka skuhaj, odmakni s vatre i dodaj mu razmućeni prašak za puding, vrati na vatru te miješajući kuhaj 1 - 2 minute. Vrući puding uspi u čaše za posluživanje do 1/3 volumena čaše.
Sadržaj vrećice želatine pomiješaj s 50 ml hladne vode i ostavi 10 minuta da želatina nabubri. Džem pomiješaj s ostatkom vode, stavi na vatru, zagrij do vrenja i lagano kuhaj oko 2-3 minute. Ukloni s vatre, umiješaj pripremljenu želatinu, dobro promiješaj i rasporedi po pudingu u čašama.
Ostavi da se želatina dobro ohladi i stvrdne. Kad se želatina dovoljno učvrstila, na isti način pripremi drugi puding s komadićima jagode.Pripremljeni puding rasporedi u čaše po želatini, pusti da se malo ohladi i spremi u hladnjak do posluživanja. Po želji ukrasi narezanim jagodama i listićima mente.