
Naranče volimo u kolačima i salatama, a odlične su za imunitet

Jedno od rijetkih vrsta povrća koje možemo jesti cijele godine su naranče. Ove mirisne bombe zdravlja cijenjene su u gotovo cijelom svijetu što nije čudno kada vidimo koliko su zdrave. Osim što su zdrave, same za sebe su ukusne kao desert, no odlično se uklapaju kako u slatka tako i slana jela.
Naranča je zapravo zimzelena biljka koja raste u svim toplijim krajevima, a posebno su cijenjeni plodovi koji rastu na Mediteranu. Dok se kod nas uzgaja u voćnjacima diljem Dalmacije, u nekim krajevima svijeta poput Španjolske narančino drvo je i ukras u parkovima. Ono po čemu ćeš lako prepoznati drvo naranče je karakterističan miris. Bijeli cvjetići su toliko cijenjeni da se od njih proizvode i parfemi.
Jedno drvo naranče može rađati plodove čak 100 godina, a najstarije drvo naranče nalazi se u Francuskoj i ukusne plodove daje impresivne 473 godine. Plodovi rastu od studenog do svibnja, a mogu biti karakteristične narančaste boje pa sve do jarke crvene. Iako najbolje uspijevaju u našim krajevima, zanimljivo je da naranča porijeklo vuče iz Indije i Kine.
U mnogim kulturama je naranča simbol braka i ljubavi. Upravo zato često možemo vidjeti plodove i cvjetiće naranče kako krase renesansne slike, a mladenke su tradicionalno pokoji mirisni cvijet stavljale u kosu. I danas često krase tradicionalne vjenčane torte. No osim što je prepuna simbolike, naranča je puna i snažnih fitokemikalija.
U narodu je najpoznatija kao bogat izvor vitamina C koji ne samo da služi kao jaki antioksidans nego i ptiče proizvodnju kolagena koji koži daje čvrstoću. Jedna prosječna naranča može ispuniti i do 75% dnevne potrebe za vitaminom C. Ovaj čuveni vitamin pomaže i kod izgradnje jačeg imuniteta, a pomaže i kod upalnih stanja kao što je artritis. Osim vitamina C sadrži i vitamin A koji je također odličan antioksidans, a pomaže i u očuvanju dobrog vida.
Folna kiselina i vitamin B9 ključni su za promicanje zdravlja živčanog sustava, a upravo se u naranči nalazi velika doza istih. Bogata je vlaknima koja održavaju zdravu razinu šećera u krvi, ali i dobru probavu pa se upravo zato preporučuje jesti cijele plodove prije nego piti samo sok. Također je dobro birati domaće naranče koje nisu špricane pesticidima kada želiš praviti slastice s korom.
U nastavku donosimo nekoliko ukusnih recepata u kojima je naranča zvijezda. Bilo da ćeš ju koristiti za pripremu slastica ili salate, sigurno će uživati u ovoj mirisnoj i zdravoj namirnici.
Mirisni kolač od naranče
3 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
80 g maslaca
200 g brašna
1 prašak za pecivo
6 naranči
Jaja, šećer i vanilin šećer dobro izradi mikserom i dodaj omekšali maslac. Lagano miješajući dodaj brašno i prašak za pecivo. Kada je smjesa ujednačena dodaj sok jedne naranče i naribanu koricu naranče.
Okrugli kalup za tortu obloži papirom za pečenje. Preostale naranče nareži na kolutove jednake debljine. Kolutove poslaži na dno kalupa tako da ga prekriješ u potpunosti te naranče prekrij smjesom za biskvit. Kolač peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva Celzijevih oko 35 do 40 minuta.
Kada je gotov, kolač izvadi iz pećnice i izvadi ga na pladanj za serviranje tako da naranče koje su bile na dnu kalupa budu na gornjoj strani kolača. Po želji ga prelij s još malo narančinog soka ili šećerom u prahu.
Arancini - ušećerena kora naranče
1 kg narančine kore
300 g šećera
Koru naranče oguli i nareži na trakice. Potopi je u hladnoj vodi i pažljivo operi. Zatim koricu naranče prokuhaj u kipućoj vodi oko dvije minute te ju ostavi da se malo ohladi.
U loncu pripremi 2,5 litre vode i dodaj 300 grama šećera. U hladnu smjesu dodaj prokuhane trakice narančine kore i sve zajedno kuhaj na laganoj vatri dok vrije. Kada se sva voda upije i šećer se počne ponovno kristalizirati, trakice narančine kore izvadi na ravnu plohu i ostavi ih da se ohlade. Pripazi samo da se šećer ne počne karamelizirati prije nego što izradiš arancine.
Salata s mladim sirom i narančom
150 g mladog sira
1 naranča
100 g matovilca
1 limun
1 žlica bučinih sjemenki
1 žlica maslinovog ulja
1 mladi luk
20 g pancete
Sol
Papar
Mladi sir nareži na ploške, a pancetu na trakice i poprži ih na grill tavi. Dok se sir i panceta hlade, pomiješaj matovilac, oguljene komadiće naranče i kolutiće mladog luka. U posebnoj posudici pomiješaj maslinovo ulje, sok jednog limuna, papar i sol. Sve sastojke i umak pomiješaj zajedno i na kraju dodaj bučine sjemenke.

Zahvaljujući tvrtki Star Import, na Srebrnjak stigli novi dijagnostički uređaji

Dokumentarni film 'A Final Copy of Ilon Specht, dobitnik Grand Prix nagrade na Cannes Lionsu, stiže na Pula Film Festival

Čarobna Taormina - biser istočne Sicilije koji morate otkriti
