403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Namirnica u fokusu: Cvjetača – ukusni recepti za prve proljetne dane

Namirnica u fokusu: Cvjetača – ukusni recepti za prve proljetne dane
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Odlični recepti s ukusnom cvjetačom

Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava i hranjiva namirnica koja je dostupna kroz cijelu godinu, a zbog svoje je nutritivne vrijednosti i finog okusa često sastavni dio naših jelovnika.  Obiluje vitaminima i proteinima, sadrži malo kolesterola i dobar je izvor dijetalnih vlakana. Sadrži puno B i C vitamina i brojne minerale, a malo kalorija pa je idealan izbor za sve one koji imaju problema s viškom kilograma.  Smatra se i jednom od najučinkovitijih namirnica za sprečavanje raka. Naime, cvjetača sadrži sumporne tvari koje sprečavaju štetno djelovanje enzima koji “aktiviraju” kancerogene procese. organizma. Osim toga, sadrži i vrlo važne aminokiseline koje potiču dobro raspoloženje te povoljno utječu na kvalitetu spavanja. Laka je i jednostavna za pripremu, a recepata s cvjetačom ima uistinu mnogo.  Može se pripremiti na bezbroj načina – u salatama, juhama, kao prilog, varivo…  U nastavku vam otkrivamo nekoliko naših najdražih recepata s cvjetačom u glavnoj ulozi. 

Foto: Depositphotos.com

Varivo sa cvjetačom i krumpirom

Sastojci:  1 glavica cvjetače 2-3 krumpira     2 mrkve vlasac ili luk     4 žlice maslinova ulja ili maslaca     200 ml kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje sol i papar Priprema: Na ulju ili maslacu kratko popržite vlasac ili luk. Dodajte mrkvu narezanu na kolutiće i krumpir narezan na kockice. Zalijte vodom i posolite. Zatim dodajte i cvjetaču narezanu na cvjetove. Kuhati oko 20-ak minuta i na kraju umiješajte vrhnje i začinite po želji. 

Cvjetača u tijestu

Sastojci: 1 glavica cvjetače      1 jaje 75 g pšeničnog brašna oko 100 ml hladne vode muškatni oraščiće 4-5 žlica ulja Priprema:  Odstraniti listove i oštećene dijelove cvjetače, oprati u tekućoj hladnoj vodi, neko vrijeme staviti u slanu hladnu vodu.  Podijeliti u cvjetove srednje veličine i kuhati oko 10 min u slanoj vodi. Dobro ocijediti.  Od jaja, brašna i vode napraviti glatko tijesto i dodati sol i muškatni oraščić. Cvjetove cvjetače uvaljati u smjesu i pohati u ulju dok ne požuti.  

Izvor: Kuharica za sva godišnja doba Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb http://www.veble.hr/

Gusta juha sa cvjetačom i crvenim paprikama

Sastojci: maslinovo ulje 4 mlada luka, sitno nasjeckana 50 g sitno narezanog celera 800 ml povrtnog temeljca 300 ml vode 1 glavice cvjetače 2 crvene paprike, sitno narezane 1 krumpir, sitno narezan lovorov list 200 ml mlijeka papar bosiljak 4 žlice kiselog vrhnja Priprema: 1. U većoj tavi zagrijte ulje. 5 minuta pržite luk i celer. 2. Dodajte temeljac i vodu te zavrijte. Dodajte cvjetaču, paprike, krumpir i lovorov list. Opet zavrijte, a nakon toga smanjite vatru i kuhajte 20 minuta. 3. Dodajte mlijeko, papar i bosiljak te uklonite lovorov list. 4. Poslužite sa kiselim vrhnjem.

Salata od cvjetače

Sastojci: 300 g cvjetače 300 g brokule 200 g mrkve sol i papar đumbir kumin muškantni oraščić korijander 5 ml soja umaka 100 ml nemasnog vrhnja 20 ml octa malo meda mladi luk Priprema: 1. Skuhajte brokolu, karfiol i mrkvu na pari. 2. Isperite povrće sa hladnom vodom i dobro ocijedite. 3. Pomiješajte sve preostale sastojke osim mladog luka. 4. Dodajte povrću i sve dobro promiješajte. 5. Na kraju dodajte nasjeckani mladi luk.

Zapečena cvjetača sa sirom

Sastojci:      1 srednje velika cvjetača     krušne mrvice 2 žlice maslinova ulja 2 žlice oštrog brašna     3 jaja     150 ml kiseloga vrhnja     10 dag naribanog sira         sol,papar,peršin Cvjetaču očistite i kuhajte u slanoj vodi oko 15 minuta. U posudu za pečenje dodajte ulje i krušne mrvice te cvjetaču narezanu na cvjetove. Pomiješajte jaja, kiselo vrhnje i ribani sir te dodajte začine po želji. Dobro promiješajte i ravnomjerno rasporedite po cvjetači.  Stavite u pećnicu i pecite oko 25-30 minuta na 180 stupnjeva dok ne porumeni na površini. Po želji posipajte parmezanom. Poslužite uz zelenu salatu.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx