
Miris i okus doma: Meki domaći kruh s maslinama koji će svakoga oduševiti

Korona virus izazvao je svjetsku pandemiju, ali i histeriju koja je rezultirala time da smo više-manje svi pojurili u dućane i pokupovali brašna, kvasca, soli i šećera. Ipak smo u ratu s virusom zbog kojeg nećemo izlaziti iz kuće zar ne? Osnovne potrepštine treba uvijek imati kod kuće, zlu ne trebalo.
Kruh s maslinama Sastojci:
500 gr bijelog, glatkog brašna
2 žličice suhog kvasca (može i jedna kockica svježeg)
4 žličice soli
3 šalice mlake vode
Maslinovo ulje po ukusu
Masline po ukusu
Priprema:
U zdjelu dodajte polovicu vode od ukupno navedene klicine, u to polako dodajte brašno kojeg ste pomješali sa kvascem i soli. Naizmjenično dodajte brašno i vodu i izmutite mekano tijesto. Nakon što se sve dobro povezalo, dodajte tijestu narezane masline i malo maslinovog ulja. Ako želite, možete dodati i mediteranske začine.
Zatim dobro nauljite tijesto i napravite od njega loptu. Tijesto premjestite u čistu nauljenu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se digne.
Kada se tijesto udvostručilo, ponovno ga malo premijesite, ali nježno kako baloni zraka u njemu ne bi nestali. Zatim pričekajte još 15 minuta da se kruh opet odmori i malo digne, a onda ga stavite u pobrašnjeni kalup i stavite u pećnicu peći na 220 stupnjeva oko 45 minuta ili dok ne dobije lijepu hrskavu koricu.
Kada se kruh ispekao, izvadite ga iz kalupa i zamotajte u krpu da odstoji.