Jednostavni i ukusni

Isprobaj ih sve: Pet ljetnih deserta koji će te rashladiti u ove vruće dane

Oni će te zasladiti, ali i rashladiti - imamo recepte za pet ukusnih ljetnih deserta

ljetni-deserti.jpg
Foto: Unsplash

Ljeto je vrijeme kada najviše uživamo u osvježavajućim desertima, posebno onima koji se pripreme brzo i jednostavno. Nitko ne želi provoditi sate i sate u kuhinji kada dođu te dosadne ljetne vrućine, ali se itekako volimo zasladiti - a ovi deserti su kao stvoreni za to.

Image
Ukusni i zdravi

Omiljeni ljetni desert: 3 jednostavna recepta za zdravi sladoled

Idealni za ljeto, ovi deserti rashladit će te u vruće ljetne dane, a vrlo ih je jednostavno pripremiti. Najbolja stvar je što će se ovdje naći ponešto za svakoga - bilo da ljeti preferiraš sladoled, neki voćni kolač ili pak kolač s okusom kave. Imamo ih sve, a u nastavku pronađi pet jednostavnih recepata.

Pita od limete

Sastojci za koru:

  • 180 g mrvljenih keksi
  • 70 g smeđeg šećera
  • 4 žlice otopljenog maslaca

Sastojci za kremu:

  • 800 ml slatkog kondenziranog mlijeka
  • 250 g grčkog jogurta
  • 1 žlica naribane korice limete
  • 100 ml soka od cijeđene limete

Sastojci za nadjev:

  • 240 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica naribane korice limete
  • 8 do 10 kriški limete
Image
Foto: Unsplash

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. U posudi pomiješaj mrvljene kekse, šećer i maslac, prvo vilicom, a zatim rukama dok se smjesa ne sjedini. Koru zatim utisni u kalup za tortu i peci desetak minuta te ostavi da se ohladi na rešetki.
  2. Smanji temperaturu pećnice na 180 stupnjeva. U zdjeli umuti kondenzirano mlijeko, jogurt, koricu limete i sok od limete. Gustu smjesu ulij u koru od keksi i peci 15 minuta, dok krema ne očvrsne. Ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi 30 minuta, a zatim stavi u hladnjak na tri sata.
  3. Mikserom izradi vrhnje za šlag, dodaj šećer i miksaj dok ne očvrsne. Prelij pitu šlagom te ukrasi koricom limete i kriškama limete. Čuvaj pitu u hladnjaku do posluživanja.

Limun kocke

Sastojci za koru:

  • 280 g brašna
  • 115 g šećera u prahu
  • pola žličice soli
  • jedna žličica ekstrakta vanilije
  • 220 g otopljenog maslaca

Sastojci za kremu:

  • 500 g šećera
  • 65 g brašna
  • 7 većih jaja
  • 240 ml cijeđenog soka od limuna
  • prstohvat soli
Image
Foto: Unsplash

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i pleh za pečenje obloži papirom za pečenje. Kako bi napravila koru, pomiješaj brašno, šećer u prahu i sol te dodaj otopljeni maslac i ekstrakt vanilije i promiješaj da se sve skupa potpuno sjedini.
  2. Koru izmrvi i rasporedi po dnu pleha za pečenje te ravnomjerno utisni na dno. Peci 15-20 minuta ili dok rubovi tek ne porumene. Izvadi iz pećnice i ostavi sa strane.
  3. Kako bi napravila kremu, pomiješaj šećer i brašno. Dodaj jaja, limunov sok i sol i promiješaj da se sjedini. Kremu izlij na koru i peci dvadesetak minuta. Izvadi iz pećnice i ohladi 15-20 minuta, a zatim stavi u hladnjak.
  4. Prije posluživanja, kolač nareži na kocke.

Sladoled od lubenice

Sastojci:

  • 1 kg lubenice narezane na kocke
  • sok jedne limete
  • korica jedne limete

Postupak:

  1. Lubenicu, sok i koricu limete stavi u blender i miksaj dok smjesa ne postane glatka. Smjesu prebaci u posudu za zamrzavanje i stavi u zamrzivač na otprilike šest sati, a zatim ostruži i posluži u čašicama.
Image
Foto: Unsplash

Cheesecake od kave

Sastojci:

  • 120 g mrvljenih čokoladnih keksića
  • 50 g šećera
  • 60 g otopljenog maslaca
  • 225 g krem sira
  • 300 ml slatkog kondenziranog mlijeka
  • 100 ml čokoladnog sirupa
  • 2 žlice instant kave
  • 1 žlica vruće vode
  • 240 ml vrhnja za šlag
Image
Foto: Unsplash

Postupak:

  1. U manjoj posudi pomiješaj mrvljene čokoladne keksiće, šećer i maslac te utisni na dno kalupa za tortu i ostavi sa strane.
  2. U velikoj zdjeli umuti krem sir, mlijeko i čokoladni sirup dok smjesa ne postane glatka. Instant kavu pomiješaj s vrućom vodom i dodaj u smjesu krem sira. Umiješaj unaprijed izrađeni šlag i sve to skupa prelij preko kore.
  3. Tortu pokrij i stavi u zamrzivač na osam sati ili preko noći. Izvadi iz zamrzivača 10-15 minuta prije posluživanja i po želji ukrasi zrnima kave.

Panna Cotta od jagoda

Sastojci:

  • 450 g svježih jagoda
  • 120 ml mlijeka
  • 3 žličice želatine u prahu
  • prstohvat soli
  • 60 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 360 ml vrhnja za šlag
Image
Foto: Unsplash

Postupak:

  1. Uzmi šest ramekin posuda za pečenje, stavi ih na lim i ostavi sa strane. U međuvremenu, jagode izmiksaj u pire, koji ćeš zatim procijediti kroz sito.
  2. U lonac ulij mlijeko i pospi ga želatinom te ostavi da odstoji 10 minuta. U smjesu od želatine dodaj pasirane jagode, sol i šećer. Zagrij na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući, otprilike 3-4 minute.
  3. Makni s vatre i umiješaj vaniliju. Ostavi sa strane i miješaj dok se smjesa ne ohladi, oko 10 minuta. Zatim umuti i vrhnje dok se dobro ne sjedini.
  4. Procijedi smjesu, a zatim ju ulij u ramekin posude. Lim za pečenje prekrij plastičnom folijom te ga ostavi u hladnjaku najmanje četiri sata, a poželjno i osam sati prije posluživanja.