Ručak 'za ponijeti'

5 ideja za ručak koji možeš pripremiti kod kuće i ponijeti na posao

Brza hrana i naručivanje nisu idealno rješenje - uz ovih pet recepata svaki dan unaprijed pripremi zdrav i ukusan ručak koji ćeš uzeti sa sobom na posao

rucak.jpg
Foto: Unsplash

Tražiš li ideje za pripremu ručka koji ćeš napraviti unaprijed kod kuće i ponijeti na posao? To je sjajna ideja jer ćeš na taj način uštedjeti mnogo kalorija, ali i mnogo novaca koje bi potrošila u skupoj kantini na "gablec" i ostati sita do večere. A da ne spominjemo da postoje recepti koji su toliko jednostavni i brzi da ih može pripremiti baš svatko.

Image
Kao stvorene za vruće dane pred nama

Lagane, a zasitne: Imamo recepte za tri salate s piletinom

Većina nas vrijeme na poslu ne provede razmišljajući o hrani, pa kada dođe vrijeme ručka, odlučimo se za kantinu, pekaru ili brzu hranu. Međutim, priprema obroka kod kuće jednostavan je i zdrav način da uštediš novac, izbjegneš nezdravu i masnu hranu i osjećaš se bolje.

Promijeni svoje navike već danas - u nastavku ti donosimo pet jednostavnih recepata za pet radnih dana.

Piletina na grčki način

  • 900 g pilećih prsa
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 3 žlice naribanog češnjaka
  • 1 žlica octa
  • 100 ml svježeg limunovog soka
  • 1 žlica sušenog origana
  • 70 g grčkog jogurta
  • 2 krastavca, oguljena i narezana
  • malo soli i papra
  • 600 g kuhane riže
  • 600 g cherry rajčice

U velikoj plastičnoj vrećici pomiješaj maslinovo ulje, češnjak, limunov sok, ocat, origano, grčki jogurt te sol i papar. Dodaj piletinu u vrećicu i mariniraj najmanje 20 minuta, do 12 sati. Ocijedi piletinu od marinade, a zatim ju ispeci na laganoj vatri i na maslinovom ulju. Kad se ohladi, nareži na komade veličine zalogaja i posluži s kuhanom rižom, uz salatu od krastavaca i cherry rajčica.

Image
Foto: Unsplash

Piletina s limetom

  • 900 g pilećih prsa
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 3 žlice octa
  • sok od 2 limete
  • 2 žličice chilija u prahu
  • 1 žličica crvene paprike
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica soli

U velikoj vrećici koja se može zatvoriti pomiješaj maslinovo ulje, ocat, sok od limete, chili u prahu, papriku, češnjak u prahu, sol i papar. Piletinu nareži na kockice i dodaj u marinadu te mariniraj 2 sata ili preko noći. Zatim ju ispeci, a kada bude pečena, posluži ju s kuhanom kvinojom, pečenim prokulicama ili drugim zelenim povrćem.

Image
Foto: Unsplash

Grčka kus-kus salata

  • 200 g kus-kusa
  • 1 krastavac
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 žuta paprika
  • pola luka
  • nekoliko cherry rajčica
  • nasjeckani peršin za začiniti
  • 400 g slanutka
  • feta sir za posipati
  • 1 limun
  • 60 ml octa
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 žlica soka od limuna
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • 1 žličica origana u prahu
  • sok i papar za začiniti

Skuhaj kus-kus i začini ga začinima po želji, a dok se kuha, pripremi povrće - nareži krastavac, papriku, crveni luk i cherry rajčice. Peršin sitno nasjeckaj, kao i luk. Slanutak ocijedi i isperi. Pripremi preljev, i to tako da promiješaš ocat, ulje, sok od limuna, češnjak i origano u prahu te malo soli i papra. Pripremljeni kus-kus dodaj u veliku zdjelu i ostavi da se ohladi. Dodaj sve povrće i slanutak te malo feta sira, svježe iscijeđeni limun, sol i papar po ukusu i preljev.

Image
Foto: Unsplash

Curry od slanutka

  • 800 g slanutka
  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 2 žličice garam masale
  • 2 žličice kurkume
  • pola žličice chilija
  • 1 nasjeckani luk
  • 2 naribana češnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 200 g špinata

Zagrij ulje u velikoj tavi, a kad se zagrije, smanji vatru i dodaj začine. Nakon nekoliko sekundi dodaj nasjeckani luk i nasjeckani češnjak. Nakon što luk i češnjak porumene dodaj slanutak i kokosovo mlijeko. Posoli po ukusu. Kuhaj 5 minuta pa dodaj oprani svježi špinat, dobro promiješaj i poklopi. Pusti da špinat uvene par minuta i posluži s rižom ili drugim prilogom po želji.

Image
Foto: Unsplash

Mediteranski ručak

  • 350 g kus-kusa
  • 1 krastavac
  • 2 paprike
  • pola luka
  • nekoliko cherry rajčica
  • malo peršina
  • 400 g slanutka
  • 70 g maslina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sok od jednog limuna
  • 1 žlica origana
  • 3 žlice octa
  • malo soli i papra
  • humus po želji

Skuhaj kus-kus, a dok se kuha, nareži krastavac, papriku, crveni luk, a cherry rajčice prereži na pola i peršin sitno nasjeckaj. Pripremi preljev tako da u staklenci pomiješaš maslinovo ulje, sok od jednog limuna, sušeni origano, sol i papar. Ocijedi i isperi slanutak, dodaj ga u zdjelu i pomiješaj s 1 žlicom preljeva. U drugoj zdjeli pomiješaj papriku s nasjeckanim crvenim lukom, 2 žlice preljeva i nasjeckanim peršinom. Podijeli kus-kus na jednake dijelove u posude za pripremu obroka. Zatim dodaj nasjeckano povrće, masline, salatu od slanutka i sve prelij humusom.

Image
Foto: Unsplash