Idealni usputni obrok: zdravije i dijetnije verzije sendviča

Omiljeno jelo nabrzaka ne mora škoditi vašoj liniji

Idealni usputni obrok: zdravije i dijetnije verzije sendviča

Zdravi sendvič je omiljeno jelo "nabrzaka" s razlogom. Lako se pakira, relativno ga je jednostavno i brzo za napraviti i možete ga jesti bilo gdje, ako treba i s nogu. Osim toga, ovisno o tome što stavite u njega može biti prepun zdravim vlaknima, vitaminima, proteinima i ugljikohidratima.

Kad govorimo o pripremi zdravog, dijetnog sendviča potrebno je obratiti pozornost na nekoliko stvari.

Važnost vlakana
Sastavite sendvič od što je više moguće namirnica bogatih vlaknima. Povrće, integralni kruh sa sjemenkama (ili još bolje kruh od sjemenka) pa čak i mahunarke (primjerice slanutak) i voće dobar su odabir. Naprosto zamijenite nezdrave sastojke u sendviču s onima koji promiču mršavljenje – primjerice razno povrće koje možda niste ni pomislili staviti u sendvič. Brokula ili kelj u sendviču? Zašto ne? Ili recimo borovnice i banana... Mogućnosti su veoma, veoma velike.

Samo cjelovita peciva
Nije svaki kruh isti, pa čak i kada ima istu kalorijsku vrijednost. Idealno bi bilo kada biste jeli samo kruh od kompleksnih ugljikohidrata. To ne znači nužno crni kruh jer to zapravo nije pouzdani pokazatelj kvalitete. Tamni su kruhovi često obojeni karamelom.
Ako kupujete kruh obavezno obratite pozornost na deklaraciju i pogledajte od kojeg je brašna napravljen kruh ili pecimo. Najtvrđi i najžilaviji kruhovi često su ujedno i  najzdraviji.
Jedna šnita integralnog kruha sadrži 5 grama prehrambenih vlakana, dok šnita bijelog kruha sadrži oko 1.5 grama prehrambenih vlakana.

Ako pak se odlučite sami peći kruh, što je najzdravija opcija jer ćete izbjeći kojekakve aditive i točno ćete znati koliko ste kojeg brašna stavili – neke od opcija zdravijih brašna su:
Raženo brašno, heljdino brašno, zobeno brašno, integralno pšenično brašno...

Pripazite na masnoće
Sada znamo da i masnoće nisu sve jednako zdrave, osobito ako ih se kombinira s ugljikohidratima. Ako jedete sendvič s kruhom, onda pripazite na količine majoneze, sira, maslaca i drugih dodataka koji daju okus kruhu. Bolja opcija su kikiriki maslac, humus, avokado i pesto – oni sadrže zdrave masnoće, ali i vlakna. No čak i tada pazite da ne nagomilate previše toga. Držite se otprilike 1-2 porcije masnoće po sendviču. Primjerice ako stavite avokado u sendvič, preskočite sir, maslac ili majonezu.

Još nekoliko savjeta

Otvorite sendvič – ako želite još dijetniji sendvič onda ne morate kruh imati dolje i gore – dovoljna je jedna šnita na koju ćete staviti ostale sastojke

Zamotajte ga – zamotajte sastojke za sendvič u tanku integralnu tortilju (ali pogledajte koliko kalorija ima da ne bi ispalo da ima više od kruha) ili još bolje – u list zelene salate ili pak palačinku od jaja (točnije jako pažljivo ispečen i preokrenut omlet  da ispadne kao palačinka)

Izbjegavajte kupovne salame – osobito one jeftinije. Znate o čemu pričamo – o onim salamama u kojima nitko osim proizvođača ne zna što se nalazi (a oni pak nikad neće otkriti). Kupovne salame često su siromašne proteinima, ali su zato bogate raznim aditivima i solju. U sendvič radije stavite ostatke piletine ili puretine od jučerašnje večere, domaću šunku, jaje ili tunu.

Pazite na namaze i dodatke – i ovdje pratite deklaracije jer sirni namazi, senf, kečap i druge slične stvari znaju imati dosta šećera i masnoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
1/11