Uslast i u stare traperice!

Doručak za mršavljenje: Skini kilograme bez gladovanja

Vlakna iz ove namirnice potiču metabolizam, ali i usporavaju probavu složenih ugljikohidrata, zbog čega ćeš dulje imati sjećaj sitosti

pexels-marcus-aurelius-9788779.jpg
Foto: Pexels

Zob je vrlo zdrava namirnica, bogata nutrijentima i vlaknima, a siromašna kalorijama. Zobene pahuljice savršen su izbor za doručak. Brzo su gotove, griju organizam iznutra pa posebno gode u hladnije doba godine. Vlakna iz zobi potiču metabolizam, ali i usporavaju probavu složenih ugljikohidrata (kojima zob obiluje), zbog čega ćeš dulje imati sjećaj sitosti. Također, vlakna na sebe vežu masnoće pa one umjesto na tvojim bedrima, završavaju izvan tvog tijela, a ti se ne debljaš.

Image

Zdravi desert, međuobrok ili doručak 's nogu': Imamo recept za zobene pločice s jagodama i borovnicama

No, treba znati pravilno pripremiti zobene pahuljice kako bi radile u tvoju korist, odnosno pomogle ti smršavjeti. Nije isto hoćeš li ih začiniti šećerom ili cimetom i hoćeš li u njih dodati voće ili čokoladu. Čak niti koje ćeš zobene pahuljice koristiti. I količina je bitna. U nastavku ti otkrivamo kako savršeno pripremiti jedan od najzdravijih i najjednostavnijih doručaka, kako bi ti bio podrška u mršavljenju.

Izaberi pravu vrstu zobenih pahuljica

Postoji više vrsta zobenih pahuljica, a razlikuju se po načinu proizvodnje, odnosno stupnju procesuiranja. Najbolje su, pod tim mislimo najbogatije nutrijentima, cjelovite zobene pahuljice.

Cjelovite zobene pahuljice

To su one koje su najmanje procesuirane, u kojima je oljušteno zrno zobi ugrubo usitnjeno. Ovakve pahuljice izgledom podsjećaju na izlomljenu rižu i traže dulje kuhanje od sitnih zobenih pahuljica. Trebat će ti otprilike pola sata da ih skuhaš.

Krupne zobene pahuljice

Ova vrsta zobenih pahuljica dobiva se tako da se oljuštena zob skuha na pari i izvalja (na engleskom se zbog toga zovu rolled oats). One su gotove za desetak minuta, a bolji su izbor od cjelovitih za osobe koje imaju problema s crijevima i probavom.

Sitne zobene pahuljice

Ove najčešće koristimo jer su najbrže gotove. Zbog vremena pripreme (dovoljno je tri minute kuhanja) nazivamo ih i instant zobene pahuljice. Riječ je o najviše procesuiranoj zobi, što znači da imaju i najnižu nutritivnu vrijednost. No, unatoč tome i dalje su odličan izbor za doručak.
Ipak, želiš li iz zobi izvući maksimum, biraj onu prvu vrstu pahuljica.

Količina

To što su zdrave ne znači da ih smiješ jesti u neograničenim količinama. Za doručak ti je sasvim dovoljno 50 grama zobenih pahuljica. Računaj da ćeš u njih dodati voće.

Zaboravi na šećer

Svoju zobenu kašu nemoj zaslađivati šećerom. Umjesto njega stavi cimet i/ili žličicu meda te sirovi kakao. Dodaj, po želji, sezonsko voće, sjemenke lana i orašaste plodove.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.