Recept blogerice

Danas je dan slanine, a mi ćemo ga proslaviti uz Hasselback krumpir

Postoje brojne varijante Hasselback krumpira, a onu s omiljenom slaninom pronašle smo kod Matejke Buče koja stoji iza bloga Like Chocolate

matejkabučahasselback.jpg
Foto: Matejka Buča

30. prosinca obilježava se dan slanine

Ako si obožavateljica slanine, složit ćeš se da na svijetu ne postoji gotovo ništa što nema bolji okus sa slaninom. Bilo da se radi o jajima, burgeru, slancu ili krumpiru, ne možeš poreći da je slanina poput šlaga na kraju ili kako mi volimo reći - špeka na kraju!

I upravo zbog velikog broja obožavatelja, ovaj suhomesnati proizvod od svinjskog mesa ima svoj dan koji se obilježava 30. prosinca. Korijeni dana slanine (Bacon day) sežu još u srednji vijek, a ime dolazi od engleske riječi 'Bacoun' tj. 'back', odnosno na hrvatskom 'pozadina' ili 'leđa'.

A kako drugačije proslaviti ovaj poseban dan od ukusnog recepta koji uključuje slaninu! Budući da se slanina sjajno slaže s krumpirom, predlažemo zanimljivu kombinaciju koja nam dolazi iz Švedske, a riječ je o Hasselback krumpiru.

Naime, radi se o punjenim harmonika krumpirima iz pećnice, a iako se tradicionalno priprema s maslacem, krušnim mrvicama i bademima, danas postoje brojne varijante, a onu sa slaninom pronašle smo kod Matejke Buče koja stoji iza bloga Like Chocolate.

Matejka je ovaj recept prilagodila našem podneblju i krumpire punila ajvarom, sirom i naravno - slaninom. Provjeri njezin recept u nastavku.

Hasselback krumpir s ajvarom, slaninom i sirom

Sastojci (za jednu porciju, tj. jedan krumpir)

 • mladi krumpir, najbolje duguljasti, srednje veliki (8-10 cm duljine)
 • 1 žlica uprženog ljutog ili blagog ajvara
 • 1 žlica maslinovog ulja
 • dobar prstohvat soli
 • dobar prstohvat češnjaka u granulama
 • 1 šnita slanine, tanko narezane
 • 2-3 štapića Cheddar sira (ili drugog masnog sira)
 • 1 žlica grčkog jogurta
 • svježe začinsko bilje: vlasac, origano…

Priprema

 1. Pećnicu zagrijte na 200°C, a na dno posude za pečenje stavite papir za pečenje.
 2. Krumpir dobro operite i izribajte čistom spužvisom kako biste odstranili sve nečistoće, ali ostavili koru.
 3. Pomoću zaobljene kuhače ili jako pažljivo bez nje, napravite rezove u krumpiru tako da su razmaknuti 2-3 mm i da ne idu do dna krumpira.
 4. Krumpir premažite ajvarom i pokušajte što više ajvara ‘ubaciti’ i u rezove koje ste napravili.
 5. Prebacite krumpir u posudu za pečenje, prelijte ga maslinovim ulje, pospite solju i češnjakom u granulama pa pecite oko 1 sat tj. dok ne bude gotovo do kraja pečen.
 6. Izvadite iz pećnice i pažljivo u otvore umetnite sir i slaninu – ne treba u svaki otvor, nego recimo da u svakom drugom nešto bude. U svaki krumpir stavite 5-6 malih listića sira i isto toliko tankih komadića slanine.
 7. Pecite još 20-25 minuta tj. dok se sve lijepo ne otopi i slanina zahrskavi.
 8. Vrući krumpir poslužite s grčkim jogurtom i svježim začinima po želji. Dobar tek!