
Sezona je marelica: Imamo 3 osvježavajuća recepta

Sezona je marelica, a ovo mirisno ljetno voće izuzetno je ukusno te donosi čitav niz blagodati za ljudsko zdravlje. Marelice su bogate vrijednim vitaminima i mineralima, a sadrže i važne fitokemikalije poput beta karotena i polifenola.
Uz to, marelice obiluju i vlaknima te povoljno utječu na rad probavnog sustava, a mogu smanjiti i razinu lošeg kolesterola u organizmu. Nadalje, marelice su i izvrstan izvor antioksidansa koji nas štite od štetnog djelovanja slobodnih radikala koji su uzročnici brojnih bolesti.
S obzirom na to da marelice sadrže i vitamine A i C, doprinose i zdravlju kože, a antioksidansi koje sadrže usporavaju starenje.
Dakle, mnoštvo je razloga zbog kojih bismo trebali uključiti slasne marelice u svoju prehranu, osobito sad dok je njihova sezona. Jako su ukusne pa se mogu jesti zasebno, no možeš ih dodati i u voćne salate, smoothieje i brojne druge slastice.
Nekoliko osvježavajućih recepata s marelicama, idealnih za vruće ljetne dane, otkrivamo ti u nastavku.
Osvježavajući ljetni smoothie
Sastojci:
4-5 komada oguljenih marelica
1 banana
1 žlica maslaca od kikirikija
1 vanilin šećer
200 ml vode
½ žličice cimeta
nekoliko kockica leda
Priprema:
Sve sastojke osim leda ubaci u blender pa dobro izblendaj. Ulij u visoke čaše, dodaj led i po želji ukrasi listićima svježe mente te uživaj!
Crumble s marelicama
Sastojci:
½ kilograma marelica
1 žličica cimeta
1 žlica gustina
3 žlice meda
Za mrvičasto tijesto (crumble):
100 grama brašna po izboru
80 grama zobenih pahuljica
prstohvat soli
3 žlice šećera
80 grama omekšalog maslaca
Priprema:
Upali pećnicu na 180 stupnjeva te pripremi vatrostalnu posudu u koju ćeš slagati crumble. Marelice operi, očisti od koštica i nareži na manje komade pa ih pomiješaj s medom, cimetom i gustinom. Prebaci u vatrostalnu posudu. U drugoj zdjeli pomiješaj sve sastojke za crumble. Tijesto mora biti mrvičasto. Rasporedi ga prstima preko marelica. Stavi u pećnicu i peci oko 30-40 minuta. Ostavi da se malo ohladi prije posluživanja i serviraj uz kuglicu sladoleda od vanilije.
Domaći sladoled od marelica
Sastojci:
300 grama oguljenih marelica
200 grama grčkog jogurta
1 vanilin šećer
2 žlice agava sirupa
Priprema:
Operi marelice, izvadi im koštice te ih dobro izblendaj. Dodaj jogurt pa još kratko izblendaj. Na kraju u smjesu ubaci i vanilin šećer te zaslađivač po izboru. Prebaci u posudu i stavi u zamrzivač na nekoliko sati.

Zahvaljujući tvrtki Star Import, na Srebrnjak stigli novi dijagnostički uređaji

Dokumentarni film 'A Final Copy of Ilon Specht, dobitnik Grand Prix nagrade na Cannes Lionsu, stiže na Pula Film Festival

Čarobna Taormina - biser istočne Sicilije koji morate otkriti
