Planiraj pa sadi

Želiš li čaroban ljetni vrt, sada je vrijeme za sadnju ovih lukovica

Kada sadiš lukovice vodi računa da ih polažeš na dubinu koja je dva do tri puta veća od same veličine lukovice te da između njih ostaviš dovoljan razmak kako bi biljka, kada naraste, imala mjesta

pexels-jill-wellington-35847.jpg
Foto: Pexels

Dobro planiranje pola je posla, a i ključna stvar želiš li cijelog ljeta i u jesen uživati u plodovima svojih ruku. Kako bi u njemu neprestano bilo cvijeća u cvatu, a time i pčela i leptira, sada je vrijeme da u zemlju zakopaš lukovice. Cvijeće koje nikne iz njih uljepšat će tvoj vrt baš kako to sad čine tulipani i nevjerojatno mirisni zumbuli, čije si lukovice u zemlju stavila prošle jeseni. Lukovice iz kojih će niknuti ljetno cvijeće, sadiš kada prođe svaka opasnost od mraza i zemlja se zagrije, odnosno u travnju i svibnju. Lukovice koje cvjetaju u proljeće, sade se ujesen.

Image
Prave vrtne dive

Hortenzija - omiljena ljepotica svakog vrta. Znaš li što simbolizira?

Image
Foto: Pexels

Kada sadiš lukovice, vodi računa da ih polažeš na dubinu koja je dva do tri puta veća od same veličine lukovice te da između njih ostaviš dovoljan razmak kako bi biljka, kada naraste, imala mjesta. Između zemlje i donjeg dijela lukovice ne smije biti zraka. U suprotnom može doći do truljenja biljke.

Ako ti je teško vizualizirati kako će vrt izgledati za koji mjesec, kada procvjetaju lukovice, skiciraj ga na papir, oboji cvijeće bojama u kojima će cvasti i tek onda kreni u sadnju. Na taj način znat ćeš točno što i gdje saditi. Naravno, ne vodi se pritom samo svojim željama, već potrebama koje biljke imaju, odnosno vole li sunce ili sjenu, podnose li ili ne podnose vjetar te na koncu, slažu li se jedna s drugom. No, ovo posljednje. već su podaci kojma raspolažu iskusni vrtlari. Za početak, bit će dovoljno da znaš vole li sunce.

Anemona

Anemona ili šumarica traži puno svjetla, a uzvratit će ti predivnim cvjetovima koji dugo traju i atraktivnim društvom koje će oni privući. Vrt će ti biti pun leptira. Najbolje izgledaju kada su posađene u velikim skupinama. To im daje na dramatičnosti.

Dalija

I ovu ljepoticu posadi na mjestu u vrtu na kojem ima puno sunca. Cvate sredinom ljeta, a cvjetovi mogu biti u svim zamislivim bojama - od tamno ljubičaste i boje burgundije do limun žute. Privlače leptire, pčele i kolibriće, a vole ih i jeleni. Stoga, ako u tvojoj blizini živi neko lane, a želiš vrt pun cvijeća, dalije nisu najmudriji izbor. No, ako želiš počastiti Bambija, itekako jesu!

Azijski ljiljan

Azijski ljiljan cvjeta u rano ljeto i dolazi u bezbroj boja - od bijele, preko žute i ružičaste do jarko narančaste, crvene i ljubičaste. Nema intenzivni miris, što bi možda očekivala od krupnog cvijeta intenzivne boje. Azijski ljiljan je otporan, zbog čega je odličan izbor za svaki vrt. Voli puno sunca, no ne smetaju mu ni sjena i hlad.

Pleione orhideja

Ova biljka voli polusjenu, no neće joj smetati ni sunce. Cvjeta u kasno ljeto, upečatljivim, mirisnim cvjetovima na dugim, elegantnim stabljikama. Listovi su joj dugi i uski.

Gladiola

Predivni, veliki cvjetovi dovoljan su razlog da u vrt posadiš lukovice ove biljke. Najbolje vrijeme za to su travanj i svibanj. Pazi na razmak između lukovica, kako bi se gladiola mogla za koji mjesec pokazati u svoj svojoj raskoši te biraj mjesto na kojem ima puno sunca.