Poljubac iz prirode!

I biljke mogu biti nepristojne! Predstavljamo ti cvijet 'vruće usne'

Škakljivu reputaciju ova je biljka 'zaradila' zahvaljujući svome izgledu koji podsjeća na jarko našminkane i napućene ženske usne, spremne na poljubac

Cvijet vruće usne
Foto: Profimedia.hr

Vruće usne - pristojnija je inačica njezinog imena (želiš li znati one manje pristojne - guglaj). Službeni, latinski naziv ove ljepotice je Psychiteria elata, a dolazi iz roda Rubiacea.

Mogle bismo reći da je najatraktivnija među biljkama pa želiš li svome vrtu (bolje rečeno stakleniku, jer joj naši klimatski uvjeti baš i ne odgovaraju), dati dozu seksepila i egzotike, obvezno vrućim usnama pronađi mjesto u njemu. Kažemo egzotike jer Psychiteria izvorno raste u prašumama Južne i Centralne Amerike te još nije došlo do njezna masovnog uzgoja.

Image
UNIKATNA I PREKRASNA

Kala je nježna i elegantna kraljica među cvijećem

No, unatoč činjenici da voli tropsku klimu, vlažne, tople, sjenovite krajeve, usudi se i pokušaj uzgojiti vruće usne. Od ključne je važnosti da joj osiguraš bogato humusno tlo i zaštitiš je od hladnoće.

Riječ je o grmolikoj biljci, a ono što nalikuje na crvene cvjetove koji podsjećaju na usne su ustvari voštani listovi unutar koji se nalaze bijeli cvjetovi. Atraktivni crveni listovi koji ovu biljku svrstavaju među najčudnije na Zemlji, takvi su kako bi privukli oprašivače, osobito leptire i kolibriće. Ne treba naglasiti da mirišu.

Plodovi vrućih usana su sitno tamno plavo, bobičasto voće. Osim što je vrlo efektna, ova biljka je i ljekovita. Odavnina se koristi za liječenje neplodnosti i impotencije. Tradicionalno se poklanja za Valentinovo.

I zanimljivost za kraj - jedan od nadimaka Psychoterie Elate jesu usne Micka Jaggera.