Vrste sušilica za rublje

Postoje dvije osnovne vrste sušilica, to su: ventilacijska sušilica i kondenzacijska sušilica. Baš kao i svaki uređaj svaka od ovih dviju vrsta sušilica ima svoje prednosti, ali i nedostatke.

Vrste sušilica za rublje

Za većinu nas pojam sušilice za rublje prilično je jednostavan - to je metalna kutija koja mokru odjeću pretvara u suhu i spremnu za nošenje. Za razliku od ostalih uređaja bijele tehnike, kao što su hladnjaci i perilice rublja, sušilice rublja nisu raznolike i ne treba puno vremena oko odabira one prave. Većina ljudi je stava da, ako sušilica može sušiti odjeću brže nego što može sunce, onda je to dovoljno dobro.

žNo, kao i kod svakog uređaja, među raznim sušilicama rublje može se naći dosta raznolikosti, bilo da se radi o njihovom napajanju, veličini ili bilo kojim drugim faktorima.

U nastavku teksta ćemo vam pomoći pri odabiru vama idealne sušilice za rublje!

Postoje dvije osnovne vrste sušilica, to su: ventilacijska sušilica i kondenzacijska sušilica. Baš kao i svaki uređaj svaka od ovih dviju vrsta sušilica ima svoje prednosti, ali i nedostatke.

1. VENTILACIJSKA SUŠILICA
Živiš u stanu? Žao nam je, ali možeš se pozdraviti s ovom vrstom sušilice za rublje, budući da ova vrsta sušilice zahtjeva bušenje rupe u vanjskim zidovima.

Znaš li koja je velika prednost ove vrste sušilice?

Ona uzima  suhi zrak iz svoje okoline s jedne strane te ispušta iskorišteni topli zrak s druge. Predobro, zar ne?

Ventilacijska sušilica je učinkovitija od kondenzacijske, jer pogodi što – troši manje energije i radi pri nižim temperaturama, brže suši rublje, manje ga oštećuje i ono što je većini vas bitno, odjeću gotovo da i nije potrebno peglati nakon sušenja.

2. KONDENZACIJSKA SUŠILICA
Za razliku od ventilacijske sušilice koja zahtjeva rupe u vanjskim zidovima, jedino što kondenzacijska sušilica zahtjeva je pristup struji. 

Kondenzacijska sušilica kontinuirano cirkulira isti zrak tako da ga pusti kroz bubanj po odjeći, potom ga propušta kroz kondenzator gdje se on hladi i odvlažuje i na kraju ga ponovo pušta kroz bubanj sušilice. I tako ukrug dok se rublje ne osuši.

Mnogi će se složiti da je ova vrsta sušilice puno praktičnija za korištenje od ventilacijske sušilice, ali kondenzacijska sušilica troši puno energije, budući da radi na visokim temperaturama, a i rublje nakon sušenje često može ostati malo vlažno, s toga je peglanje prijeko potrebno.