Ne smeta mu hladnoća

Raskošna i otporna biljka koja će uljepšati svaki balkon

Vrijesak će sjajno izgledati na balkonu, na prozoru ili kod ulaza, kao dio jesenskih dekoracija. Lako se održava i uklopit će se u svaki eksterijer

elena-mozhvilo-JTaSQVhevq8-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Kada govorimo o cvijeću, kao najljepše i najraskošnije godišnje doba ističe se proljeće, no i sjetna jesen ima svoje cvijeće. Ako si ovih dana prošetala tržnicama ili vrtnim centrima, zasigurno si primijetila šarmantne biljke sitnih ljubičastih ili bijelih cvjetova koje upravo sada, tijekom jeseni, izgledaju neodoljivo.

Image
Fatalna ljepotica

Begonija -prekrasna biljka, ali otrovna za kućne ljubimce

Riječ je o vrijesku, najpopularnijem jesenskom cvijetu koji cvate krajem ljeta i jeseni, a popularan je u uređenju eksterijera tijekom hladnijeg razdoblja jer dobro podnosi niske temperature pa čak i mraz.

Vrijesak će odlično izgledati na balkonu, na prozorskoj dasci ili kod ulaza, kao dio jesenskih dekoracija. Savršeno se slaže s drugim jesenskim cvijećem i ukrasnim bundevama. Vrijesak se često poistovjećuje s erikom, biljkom koja također cvate tijekom jeseni. Iako jako sliče, razlika je u tome što vrijesak ima sitnije cvjetove od erike.

shimmer fallback

Vrijesak odnosno calluna vulgaris je zimzeleni grm, zelenih listova i cvjetova nalik na zvono, skupljenih u klas, a boja cvjetova može biti ljubičasta, bijela te crveno ljubičasta. Vrijesak cvate od početka srpnja pa do studenog odnosno do prvog mraza. Čak i nakon cvatnje, listovi vrijeska poprimaju upečatljive boje, zbog čega ova biljka tijekom kasnije jeseni postaje još atraktivnija.

Vrijesak je samonikla biljka

Zanimljivo je da je vrijesak inače samonikla biljka koja je rasprostranjena po cijeloj Europi, osobito u planinskim dijelovima. Često ga se može naći na pašnjacima i livadama, a zbog svoje je rijetkosti zaštićena biljka. Onaj koji nalazimo u trgovinama i na tržnicama je uzgojeni vrijesak koji se uzgaja kao ukrasna biljka i kao takva ima velik komercijalan značaj.

shimmer fallback

Sadnja i uzgoj

Što se tiče samog uzgoja i održavanja, vrijesak uistinu nije zahtjevna biljka. Odlično će izgledati u tegli, ali i u kamenjaru ili vrtu. Sama biljka prilično je otporna i na sušu, no ipak se preporučuje redovito je zalijevati želiš li da izgleda lijepo i zdravo. Kod presađivanja vrijeska, važno je tlo održavati vlažnim što će pomoći biljci da uspostavi korijen.

shimmer fallback

Sadi se u rano proljeće ili na jesen. Kada se posadi u zemlju, vrijesak raste kao grmić i može biti prilično invazivna biljka, odnosno brzo se širi i trajnica je. Vrijesku najbolje odgovara sunčano ili polusjenovito mjesto, a odlično podnosi i niže temperature te vjetar. U nizinskom području vrijesak ne raste te se uzgaja samo kao ukrasna odnosno komercijalna biljka. Kod nas samoniklo raste u primorju te na Velebitu.

Ljekovit je

Malo ljudi zna da je vrijesak zapravo ljekovita biljka, a vole ga i pčele. Od davnina se vrijesak u tradicionalnoj medicini koristio za liječenje raznih bolesti, a najčešće se od vrijeska radi čaj ili pak esencijalno ulje koje ima antiseptička svojstva te pomaže kod raznih infekcija.

shimmer fallback

Želiš li da ti balkon, terasa ili cvjetnjak i tijekom jeseni izgledaju raskošno, vrijesak je odličan izbor i biljka koja će se uklopiti u baš svaki eksterijer te doprinijeti kreiranje tople jesenske atmosfere. Ovih dana vrijesak u tegli ili pak sadnice možeš pronaći u gotovo svakoj bolje opremljenoj trgovini ili vrtnim centrima. Sadnice nisu skupe, vrijesak se lako održava i izgleda zaista jako dekorativno. Svojim će raskošnim izgledom uljepšati svaki kutak tvog dvorišta, vrta ili balkona.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.