Simbol ljubavi, sreće i bogatstva

Vrijeme je raskošnih božura, evo što o njima trebaš znati

Ovaj veličanstveni cvijet porijeklom je iz Azije, a vjeruje se kako unosi sreću i harmoniju u ljubavne odnose pa ga obožavaju i mladenke

alisa-anton-v4YtpXknYLY-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Proljetna sezona sa sobom nam je donijela mnoštvo razloga za sreću i veselju. Priroda se napokon probudila, a procvalo je i mnogima omiljeno cvijeće. U ožujku smo se veselili narcisama i tulipanima, u travnju jorgovanima, a svibanj nam donosi cvatnju raskošnih božura.

Image
Miris koji podsjeća na djetinjstvo

Vrijeme je jorgovana: Evo što trebaš znati o ovom prekrasnom cvijeću opojnog mirisa

U posljednjih nekoliko godina božuri su postali najpopularnije cvijeće, a sve zahvaljujući društvenim mrežama poput Instagrama i Pinteresta gdje ih često viđamo na fotografijama.

Božuri su zaista posebni i očaravajući, a osim što idilično izgledaju na fotografijama, savršeno se uklapaju i u interijere te u domove unose dozu posebne romantike i optimizma. Nekoliko zanimljivosti o ovom raskošnom cvijeću slatkastog mirisa donosimo u nastavku.

Carski cvijet porijeklom iz Azije

Božuri potječu iz daleke Azije, a prvi put se spominju negdje u 7. stoljeću. U Kini su se božuri sadili u vrtovima careva i bogataša pa su se često nazivali i carskim cvijetom. U Europu su stigli prije 200 godina. Latinski naziv za božure je Paeonia i potječe iz grčke mitologije, od Peona – boga medicine. Postoji i legenda kako je Peon upravo uz pomoć božura izliječio ranu bogu Plutonu.

shimmer fallback

Njihova sezona počinje u svibnju

Sezona raskošnih božura počinje u svibnju i traje sve do sredine lipnja. Rastu u grmu i nisu zahtjevni za uzgoj, a najbolje uspijevaju na osunčanim ili djelomično sjenovitom područjima. Sade se krajem ljeta ili početkom jeseni ili na proljeće, a postoje i samonikle vrste božura. Postoji oko 40 različitih vrsta božura i dolaze u različitim bojama, a najpopularnije su ružičasta i bijela. U Hrvatskoj rastu 3 vrste, a to su planinski božur, obični božur i Paeonia peregrina. U našim krajevima za božure se koriste i drugi nazivi od kojih su najpoznatiji katruža, peonija, kraljev cvijet, božurak i trojačke rože.

shimmer fallback

Simbol su ljubavi i sreće

Pojedine vrste božura su ljekovite i koriste se za liječenje brojnih tegoba, a neki narodi vjeruju da božuri tjeraju čak i zle duhove. Simbol su sreće, bogatstva, ljepote i ljubavi.  Prema nekim vjerovanjima, božuri donose i sreću i harmoniju u ljubavnim odnosima pa ih obožavaju i mladenke. Često se koriste u vjenčanim buketima i kao dekoracija na svadbenim stolovima.

shimmer fallback

Omiljen su ukras u domovima

Odlično će izgledati u vazi i omiljen su ukras u domovima brojnih blogerica i trendseterica. Možeš ih kupiti i u cvjećarni ili na tržnici, a najbolje je birati one u pupoljcima jer će dulje trajati. Mijenjaj im vodu svaki dan i izdržati će ti 5-6 dana prije nego im počnu otpadati latice. Voliš li držati cvijeće u svom domu, božuri su savršen izbor i zasigurno će u tvoj prostor unijeti dozu optimizama i harmonije za kojima svi čeznemo ovih dana. Uljepšat će ti i one najtmurnije dane.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.