Vodič kroz pranje zavjesa: Saznale smo na koje ih sve načine možeš prati i kako ih je najbolje sušiti

Pranje zavjesa jednostavno je kada znaš kako, a mi ti donosimo nekoliko jednostavnih savjeta za pranje i sušenje zavjesa kod kuće

Vodič kroz pranje zavjesa: Saznale smo na koje ih sve načine možeš prati i kako ih je najbolje sušiti

Svježe oprana zavjesa znači samo jedno - cijeli prostor će ti u trenu mirisati kao da si očistila sve, a ne samo oprala zavjese. Ipak, i kod pranja zavjesa postoje različite nedoumice - kako ih i čime prati te kako ih sušiti. 

Pranje zavjesa ne mora biti tako teško, ako znaš kako - postoji nekoliko jednostavnih načina čišćenja zavjesa koje možeš isprobati, ovisno o tome kakve zavjese imaš. Ipak, prije nego što se uopće odlučiš na čišćenje zavjesa, uzmi u obzir nekoliko stvari.

Image

Evo kako pravilno prati i sušiti ručnike da bi što duže ostali mekani i mirisni


Zavjese bi trebala čistiti redovito, a usisavanje zavjesa trebalo bi biti dio tvoje svakodnevne rutine čišćenja, i to tako da koristiš mekani dodatak s četkom za uklanjanje svakodnevne prašine i prljavštine.

Lagane zavjese možeš oprati u perilici rublja, a zavjese napravljene od osjetljivih materijala trebaju se oprati ručno kako bi se smanjio rizik od skupljanja. Zavjese izrađene od teške tkanine najbolje je očistiti parom, kako izbjegla dugotrajni proces sušenja.


Image

(Foto: Unsplash)


Sada kada znaš osnove, možeš krenuti u pranje svojih zavjesa, a za to postoje tri načina. 

1. Pranje zavjesa u perilici rublja

Ovisno o materijalu zavjesa, možeš ih oprati tako da ih jednostavno staviš u perilicu rublja. Ako tvoja perilica ima blagi ciklus pranja, obavezno ga koristi; u suprotnom, odaberi hladno pranje s polaganim centrifugiranjem. Koristi svoje uobičajeno sredstvo za pranje rublja, a ako si posebno zabrinuta da će se zavjese stisnuti u pranju, ne riskiraj, već ih operi ručno.


(Foto: Pexels)


Pranje zavjesa u perilici rublja najbolje funkcionira s laganim zavjesama, a ne onima napravljenima od teškog materijala koji će zadržavati vodu. Međutim, imaj na umu da je nekim materijalima potrebna posebna pažnja kada se stave u perilicu rublja. Primjerice, osjetljivi pamučni materijali mogu se smanjiti ako ih pereš u vrućoj vodi - zato obavezno provjeri etiketu na zavjesama prije pranja.

2. Pranje zavjesa na ruke

Pranje zavjesa na ruke ponekad može biti sigurnija opcija. Pri ovakvom pranju koristi obični deterdžent za pranje rublja ili sapun posebno dizajniran za pranje osjetljivog materijala. Najbolje je odabrati nježni sapun kako ne bi oštetila materijal. Za ručno pranje slijedi upute na odabranom proizvodu, jer će za različite proizvode biti potrebne različite koncentracije deterdženta.


Image

(Foto: Unsplash)


Ručno pranje zavjesa veća je i kompliciranija zadaća od pranja u perilici, ali smanjuje rizik od skupljanja i dobar je izbor za osjetljive materijale poput zavjesa izrađenih od 100% pamuka. Jedino što nije dobro prati na ruke su zavjese rađene od teškog materijala - kasnije će biti teško iz njih ukloniti svu vodu, što produžuje vrijeme sušenja.

3. Pranje zavjesa parnim čistačem

Upotreba kvalitetnog parnog čistača s tapeciranim nastavkom jedan je od najboljih načina čišćenja zavjesa, a čistač je vrlo jednostavan za korištenje. Počni od vrha i krenite niz zavjesu, a ako primijetiš da materijal postaje vlažan, uređaj drži podalje od zavjese.

Image

(Foto: Pexels)

Ipak, treba biti oprezan pri korištenju parnog čistača - prije nego kreneš, pročitaj upute proizvođača, i zapamti da te para može opeći, pa odjeni adekvatnu zaštitnu odjeću. Parni su čistači odličan izbor za zavjese izrađene od vrlo teških materijala ili zavjese koje se posebno teško skidaju s karniše.

Najbolji način sušenja zavjesa

Nikako nemoj riskirati i zavjesu ubaciti u sušilicu rublja - ona može uzrokovati tvrdoglave nabore koje ni vruće glačalo neće moći ukloniti. Najbolji način sušenja zavjesa jest objesiti ih vani, na mirnom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti kako bi izbjegla izbjeljivanje. Ostavi da se zavjese prirodno osuše u visećem položaju, što će im omogućiti da se nabori sami izravnaju, a uz jedan potez glačalom izgledat će kao nove.