Play logo

Velika zvijezda svjetske arhitekture Stefano Boeri ove jeseni stiže na InDizajn sajam

Poznati talijanski arhitekt autor je Vertikalne šume u Milanu, koncepta koji se sastoji od dva nebodera unutar kojih su luksuzni stanovi s pripadajućim terasama na kojima je zasađeno živo drveće

Velika zvijezda svjetske arhitekture Stefano Boeri ove jeseni stiže na InDizajn sajam
Play logo

Zvijezda svjetske arhitekture, talijanski arhitekt Stefano Boeri, ove jeseni stiže u Zagreb gdje će u sklopu sajma InDizajn održati zanimljivo predavanje na temu 'Od vertikalne šume do šumskog grada: novi modeli održivog urbanizma'. Naime, ovogodišnje, četvrto izdanje sajma 'InDizajn – Festival modernog doma' održat će se od 26. do 29. rujna u Areni Zagreb te će ga i ove godine obilježiti stručna predavanja, zanimljivi paneli, brojne kreativne radionice i noviteti iz svijeta dizajna i interijera. 

Sveučilišni profesor, autor stručnih knjiga i vlasnik arhitektonskog studija Stefano Boeri tijekom svoje bogate karijere je projektirao stadione, šoping centre, te neke od najljepših i najluksuznijih vila na svijetu no najveću je popularnost stekao projektom 'Bosco verticale' ili 'Vertikalna šuma' kojim u gradove i urbane sredine vraća zelenilo. Izvorni koncept, koji je Boeri kasnije u različitim varijantama primjenjivao i u drugim svojim projektima diljem svijeta, sastoji se od dva nebodera unutar kojih su smješteni luksuzni stanovi s pripadajućim terasama na kojima je zasađeno živo drveće. Radi se o otprilike 10 tisuća četvornih metara vegetacije. Svoje je djelovanje Boeri usmjerio na zaštitu i povećanje zelenih površina u gradu, stvaranje novih parkova i vrtova, pretvaranje gradskih krovova u travnjake i povrtnjake, zidova i urbanih barijera u zelene fasade, a urbanih praznina i dvorišta u zelene oaze. Danas, osim u Milanu, ima urede u Tirani i u Šangaju, a njegovo je predavanje na InDizajnu uvršteno u program stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata. 

Play logo
Izvor: undefined


Vertikalna šuma (FOTO: Paolo Rosselli) 

Doduše, Boeri nije jedino zvučno ime koje će gostovati na ovogodišnjem sajmu. Stižu i brojni drugi renomirani stručnjaci iz područja dizajna i arhitekture te više od 80 izlagača na više od pet tisuća četvornih metara izložbenog prostora. 

''Ove godine pripremamo već četvrto izdanje sajma i na to smo vrlo ponosni. Kao i na činjenicu da iz godine u godinu rastemo. I brojem izlagača i brojem posjetitelja, a posebno kvalitetom sadržaja. Stoga se veselimo ovogodišnjem izdanju i Boerijevom predavanju koje će, vjerujemo, privući brojne domaće stručnjake. No ništa manje važni nisu niti naši već višegodišnji izlagači koji sve svoje novitete mogu predstaviti upravo na jesen u Areni Zagreb“,  poručili su organizatori sajma. 

U sklopu jedinstvenog izložbenog prostora Bazar predstavit će se, pak, brojni hrvatski kreativci i  dizajneri čiji su proizvodi postali sastavni dio dekoracije gotovo svakog doma. Bazar je najatraktivniji i ujedno najprometniji dio Festivala modernog doma koji je osmišljen tako da posjetitelji na licu mjesta mogu kupiti manje proizvode za dom: od kreativnih šalica do umivaonika izrađenih od bračkog kamena.

Izvor: undefinedTijekom sajma će se održavati i zanimljive radionice na kojima će svi zainteresirani moći čuti zanimljive ideje i savjete ili naučiti osnove nekih vještina kao što je izrada keramike pod vodstvom Tee Radić iz Terra ceramice, upoznati se s izradom tapiserije uz Voonu, doznati sve o biljkama uz Dnevnu dozu biljaka ili pak uz Korneliju Benyovski Šoštarić, poznatu televizijsku vrtlaricu, naučiti izrađivati kokedame.  U pripremi su i likovne radionice pod vodstvom studenata zagrebačke Akademije  likovnih umjetnosti za klince i klinceze.

InDizajn sajam podržava i mlade umjetnike pa će tako u sklopu sajma biti organizirana i Cash & Carry izložba na kojoj će biti predstavljeni radovi studenata Akademije likovnih umjetnosti, a koje će svi zainteresirani moći kupiti na licu mjesta. 

Osim inspirativnih rješenja interijera i dizajnerskog namještaja te raskošnih dekoracija, posjetitelje očekuje i bogat fond nagrada vrijedan više od 100 tisuća kuna, ali i odlični sajamski popusti. Organizatori su i ove godine mislili na najmlađe posjetitelje, pa će se tako u sklopu sajma održati edukativne i zabavne radionice u Dječjem kutku. 

Više informacija o programu i izlagačima moguće je pronaći na službenim stranicama InDizajn sajma.

Play logo