U proljeće obožavamo tulipane, no znaš li što koja boja simbolizira?

Simbolika boja je vrlo zanimljiva, baš kao i sami tulipani. Obožavamo njima ukrasiti stol, ali i dnevnu sobu

anastasia-zhenina-5BlYewCQO1o-unsplash.jpg
Play logo

Kako nam se proljeće polako približava sve se više veselimo šarenom cvijeću koje će krasiti naše vaze. Jedan od najpopularnijih izbora su tulipani koje možemo kupiti čak i u supermarketima. No prije nego što ovim cvijetom ukrasiš svoj dom, nauči koja je simbolika boje svakog od njih.

Play logo
Image
Zvijezde biraju

Znaš li koje cvijeće je savršeno za tvoj horoskopski znak?

Iako tulipane danas najviše vežemo uz Nizozemsku, prije nego što su krasili njihova polja, tulipani su bili najpopularniji u Turskoj. Tamo su bili vrlo ekskluzivni i krasili su dvorove samo najbogatijih. Kako su postali sve više dostupni javnosti, njihova cijena je značajno pala, pa tako danas buket tulipana možemo kupiti i po cijeni od 15-ak kuna.

Zanimljivo je da su tulipani prije izgledali mnogo drugačije. U 16. stoljeću nastali su tulipani kakve ih znamo danas. Žarke boje koje ih krase posljedica su virusne infekcije koja je zahvatila mnoga polja tulipana. Tko bi rekao da posljedica virusa može biti toliko prekrasna?

Play logo

Istražile smo koja je simbolika boja ovih prekrasnih proljetnih cvjetova i kako pomoću određene boje tulipana možeš u svoj dom donijeti ljubav, sreću ili bogatstvo.

Crvena

Crveni tulipani baš kao i ruže simboliziraju ljubav i romantiku. Crvena boja je boja strasti, ljubavi i žudnje pa je tako buket crvenih tulipana savršen proljetni simbol ljubavi. Za dodatni poticaj u romantičnom aspektu života, crvene tulipane stavi u spavaću sobu.

Play logo

Narančasta

Želiš pokazati kolegi na poslu ili prijateljici da ti je stalo do njih? Savršen izbor su narančasti tulipani. Narančasta boja je simbol suosjećanja, razumijevanja i naklonosti. Ako pak narančastim tulipanima želiš ukrasiti dom, najbolje je da ih staviš u prostoriju koja služi za druženje s prijateljima.

Žuta

Žuta boja je boja sunca i ljeta, a što nam donosi više sreće i veselja od toplih dana. Upravo to simboliziraju žuti tulipani. U viktorijansko doba dobiti buket žutih tulipana značilo je primiti kompliment da imamo prekrasna i veseo osmijeh, a ta se tradicija ponegdje zadržala i danas. Ako želiš razveseliti dan, sebi ili bližnjem, odluči se za žute tulipane.

Play logo

Ljubičasta

Ljubičasta boja je u povijesti bila vezana uz najbogatiji sloj društva jer je ljubičasti pigment bio izuzetno skup. Isto je bilo i s ljubičastim tulipanima, a danas su oni dostupni svima i ne razlikuju se u cijeni od ostalih. Ljubičasti tulipani odličan su poklon za posebne prilike, ali i kao dekoracija za neku važnu večeru ili slavlje.

Play logo

Bijela

Napravila si neku pogrešku i želiš se ispričati cvijećem? Bijeli tulipani savršen su način. Bijela boja cvijeća općenito, ali posebno tulipana, simbolizira čistoću, njegu i vjernost. Ako želiš prostoriji dati mirnu energiju koja će te opustiti i dati ti priliku da se odmakneš od svakodnevnih problema, ukrasi ju bijelim tulipanima. Također su odlični kao dodatak prostoriji u kojoj radiš jogu ili meditiraš.

Ružičasta

Ružičasti tulipani su u mnogim kulturama simbol sreće u kontekstu uspjeha. Poklanjamo ih u prilikama kao što su matura, promocija na poslu ili slično. U domu ih je najbolje držati na radnom stolu kako bi potaknule produktivnost i uspjeh, a upravo zato su i odličan ukras u uredu.

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.