Kućna džungla

Zelene ljepotice koje čiste zrak, ali i uljepšavaju dom

Sobne biljke uljepšavaju naše domove, ali nam mogu pomoći i da smanjimo stres te udišemo čišći zrak

prudence-earl-NwBx723XaHw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Postoje vrlo jednostavne stvari koje nam mogu pomoći da uljepšamo svoj dom i još više uživamo u njemu. Police s knjigama, vaze, zanimljive fotografije na zidovima, ali i sobno bilje. No, većina ljudi je uvjerena da je za odražavanje cvijeća u kući potrebno posebno znanje, iako je daleko od istine. Potrebno je odvojiti malo vremena, pronaći mjesto s dovoljno svjetlosti te paziti na pravu količinu vode za pojedinu biljku.


Image
Image
Unesi malo zelenila u svoj dom

Sobne biljke uvijek je dobro imati, a ovih pet uspjet će baš svima

Kako bi naš prostor postao zeleniji, a samim time i ljepši, treba razmisliti o nekoliko stvari. Prvo razmisli koja područja bi bolje izgledala s više zelenila, a zatim o temperaturi i svjetlosti u prostoru. Na primjer, ako želimo biljku koju bismo stavili na prozorsku dasku te će ona cijeli dan biti na izravnom suncu, onda je dobro odabrati onu koja uspijeva u suhim i sunčanim uvjetima poput sukulenta Echeverije.

No, osim što zelene ljepotice uljepšavaju naše domove, one nam mogu pomoći i da smanjimo stres. Jedna studija iz 2015. objavljena u Journal of Physiological Anthropology je pokazala da interakcija sa sobnim biljkama može smanjiti fiziološki i psihološki stres. Biljke pozitivno utječu na naše mentalno stanje, a u uz sve to, dodavanje zelene boje pomaže i da zrak oko nas bude čišći. Stoga možemo dodati neke od ovih biljaka u naše okruženje i osjećati se bolje, ali i lakše disati.


Svekrvin jezik

Ime ove lijepe biljke je jako zanimljivo, ali ne smijemo dopustiti da ima negativno značenje ili da nas uplaši. Osim što izgleda cool, ona je poznata i po tome što joj nije potrebna posebna pažnja što je čini savršenom za ljude koji nemaju previše iskustva. Ova biljka voli više svjetla, ali lako će preživjeti i s manje. Također je poznato da svekrvin jezik filtrira kemikalije iz zraka poput benzena, formaldehida, trikloretilena, ksilena i toluena, tako da ćemo puno lakše disati u vlastitom domu.

Image
Foto: Unsplash

Monstera deliciosa

Ove biljka vrlo je popularna u dizajnu interijera posljednjih godina i vrlo se lako uzgaja. Tijekom toplije sezone vjerojatno će svaki tjedan izaći novi list. Važno je znati da joj nije potrebno puno vode te da se treba zalijevati svaki tjedan ili dva, a zemlju treba pustiti da se osuši između zalijevanja. Osim toga važno je da nije na direktnoj svjetlosti.

Općenito, pokazalo se da su biljke filodendrona s velikim listovima, uključujući monstera deliciosa, jedne od najučinkovitijih u smanjenju onečišćenja zraka, a sve ovo je utvrdila NASA.


Image

Zeleni ljiljan

Stručnjaci za biljke kažu da su vrlo popularne zelene ljepotice koje podsjećaju na džunglu, a za njih se izuzetno lako brinuti. Ovim biljkama treba jako svjetlo, ali ne i izravno sunce, pa ih je savršeno smjestiti u sobu s velikim prozorima. Samo je treba držiti podalje od prozorske daske. Također je snažan pročišćivač zraka koji uklanja i formaldehid i ksilen.

Image
Foto: Unsplash

Fikus gumijevac

Ako spadamo u ljude koji lako zaborave da biljka treba vodu, onda je ovo odličan izbor. Prema poznavateljima biljki ovaj fikus bolje podnosi nedostatak vode nego prekomjerno zalijevanje. Samo treba znati da ovom fikusu treba jaka svjetlost i prostor kako bi bio sretan, rastao i uklanjao ugljični dioksid iz doma.

Image
Foto: Unsplash

Zamioculcas zamiifolia

Ako je prostor u kojem živimo slabije osvjetljen onda je ova savršena biljka za naš dom. Otporna je na sušu, ali se i vrlo lako održava. Stručnjaci preporučuju zalijevanje jednom mjesečno tijekom proljeća i ljeta, te jednom u dva mjeseca tijekom hladnijih dana. No, treba znati još jednu odličnu stvar o ovoj biljci, mnoge kulture smatraju da simbolizira prosperitet i prijateljstvo te privlači novac.

Image
Foto: Unsplash

Možda će te zanimati

Image
PRESLATKI!

Trendi u psećem svijetu: Najslađi božićni puloveri i ove će zime grijati naše pse

Image
ČEŠKI FENOMEN

Što se dogodi tinejdžeru kada otkrije da mu je tata gej? Život mu se okrene naglavačke