Saznajte najnovije trendove u svijetu tkanina

I ove je godine sajam Heimtextil u Frankfurtu ponudio najnovije trendove u svijetu tkanina, boja i dizajna.

Saznajte najnovije trendove u svijetu tkanina

Danas je više nego ikad prije izražena potreba za mirom, tišinom, ravnotežom i autentičnošću. Reakcija je to na gužvu, stres i globalizaciju. Naš dom sve više postaje oaza koja nam je toliko potrebna, okružujemo se stvarima koje nas opuštaju. Osjećaj dobrobiti i ugode su ključne za stil života u skoroj budućnosti.

U skladu s tim potrebama, slogan ovogodišnjeg sajma je bio „welness 4.0“ kojim se identificiraju četiri ključna trenda u svijetu tekstila. Sve je usmjereno prema boljolj kvaliteti života, većem osjećaju ugode i opuštanja. Znanost i tehnologija značajno utječu na realizaciju ovih zahtjeva, kako u svijetu namještaja, tako i tekstila.

shimmer fallbackZaštita

Jednostavan dizajn, neopterećen detaljima. Mogao bi se definirati kao domaći stil koji nudi fizičku i mentanu zaštitu, opuštanje i ugodu. Paleta boja za ovu smjernicu odražava koncepciju čistoće i lakoće.

shimmer fallbackDizajn zaštite možemo povezati sa pojmovima poput čistoće, lakoće, mekoće i udobnosti. To su zavjese ili zidne obloge u prirodnim predivima te svijetlim bojama prirode. Od materijala su prisutni vuna, flanel, pamuk, lan. Primjer ovog trenda su i drvene rolete, rolete s cvjetnim uzorcima ili geometrijskog dizajna  sa različitim stupnjevima transparentnosti koje osiguravaju  fleksibilne razine osvjetljenja u prostoriji i kontroliraju učinke svjetlosti i sjene.

shimmer fallbackEnergiziranje

Vrlo energična smjernica koja povezuje ljude i tehnologiju. U ovom trendu svjetlost ima veliku ulogu, jer se koristi kao materijal za izradu nematerijalnih oblika. Paleta boja varira između slabih i jakih kontrasta.

Ovaj trend obuhvaća inovativne materijale, fluorescentne tonove, blještavilo i kaleidoskopske uzorke. On pretvara domove u laboratorije budućnosti. Zavjese i tkanine pružaju dojmljive naglaske sa svojim teksturama i zasićenim bojama. 3d zidne obloge sa metalnim odsjajem su također dio ovog trenda. On koristi i simbole digitalnog svijeta, kombinira ručni rad, estetiku i tehnološke inovacije.

shimmer fallbackNjega

Ovo je održiva i ekološka vizija dobrobiti, gdje se povezuju prirodni materijali s dalekovidnim dizajnom. Dominantne boje su zelena i zemljani tonovi.

Ovaj trend je usmjeren na zaštitu i očuvanje prirode. Koristi eko materijale. Posteljine u prirodnim bojama i uzorcima, kukičane tkanine sa retro motivima i intenzivnim bojama, bijeli i prirodni tonovi sastavni su dio ovog trenda. Zidne obloge su od kamena, drveta ili sa biljnim motivima.

shimmer fallbackObogaćenje

Trend koji unosi modu u dizajn interijera i gdje bogatstvo i dekorativni elementi odražavaju našu kulturnu prošlost, a u isto vrijeme nas usmjeravaju prema budućnosti. Zasićene boje, metalik naglasci i kultni uzorci utjelovljuju ovu fuziju utjecaja s Istoka i Zapada. Obogaćenje je trend za one koji vole dramatičan postavke, luksuz, dramu i bogatstvo u svojim domovima.

shimmer fallbackPune, zasićene boje, kao što su boja šljive i grimizna se kombiniraju sa metalnim naglascima zlata, mjedi i bronce. Tu ćemo naći elegantne, luksuzne tkanine i klasične ukrase  od baršuna, svile i lana. Baršun se pojavljuje u dubokim, zasićenim bojama poput crvene, ljubičaste i azurno plave. „Jacquard“ tkanje sa sjajnim, svjetlucavim akcentima, uzbudljiv na dodir i impresivan za pogledati, ručni vez, klasične tkanine poput pamuka, lana, svile, izrađeni po najvišim standardima... Sve je dio ovog trenda.

Uronite i vi u novi svijet tkanina i učinite dom svojom oazom mira.

Autorica: Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh
Preuzeto s: Interijernet.hr
Foto: Heimtextil

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.