Play logo

Savjeti za pranje automobila

Kvaliteta pranja dosta ovisi o opremi koju imate i preparata koje koristite. Ako budete koristili jake vodene pištolje, lakše ćete skinuti prljavštinu. Ipak, nije strašno ako koristite klasično vodeno crijevo i spužvu. Uz pomoć naših savjeta, vaš automobil će blistati.

Savjeti za pranje automobila
Play logo

1.Pranje i sapunanje                                        
Svako pranje automobila počinje s pranjem čistom vodom. Uzmite crijevo i isprskajte cijeli automobil. Trudite se da prskanjem skinete što više prljavštine kako bi poslije imali manje posla. Sljedeća stvar je sapunanje. Izbjegavajte koristiti preparate koji nisu namijenjeni za pranje automobila, automobil vam se neće lijepo isprati,a može se dogoditi i da oštetite boju.

Kada pripremiti vašu sapunicu za pranje, možete početi sa sapunanjem automobila. Da biste pravilno oprali vaš automobil morate ga sapunati odozgo prema dolje. Redoslijed pranja je veoma važan i obratite pažnju na njega pri svakom pranju. Automobil je pri dnu prljaviji nego na vrhu, pa zbog toga uvijek počnite od vrha. Ako prvo krenete prati donji dio automobila, čestice prljavštine ćete prenijeti i na gornji dio i tako još više zaprljati auto i pritom oštetiti boju. Dakle, počnite od krova i prijeđite čitav automobil do sredine vrata. Kada je vaš automobil do pola nasapunan, isperite ga vodom.

Zatim spužvom prijeđite i donji dio automobila. Kada završite, ponovo isperite. Sada ste se riješili većeg dijela prljavštine s vašeg automobila. Ako vam je automobil prije pranja bio baš prljav, još jednom ponovite postupak.
Kada isperete automobil, prijeđite na felge. Nasapunajte felge i isperite ih vodom.

2. Sušenje
Kada ste oprali vaš automobil, vrijeme je da ga osušite. Najbolje sušenje se postiže s jelenskom kožom. Ako ste nekad automobil poslije pranja samo ostavili da se suši na suncu, a prethodno ga niste obrisali, vjerojatno ste primijetili mrlje po vašem automobilu. Jelenska koža će vam pomoći da se toga riješite.

Kao i s pranjem, krenite od vrha automobila, a donji dio ostavite za kraj. Polako i detaljno sušite i glancajte vaš automobil. Povremeno ocijedite krpu i ponavljajte postupak. Kada budete završili, automobil će vam sijati bez ijedne mrlje na sebi.

3. Sjaj guma
U trgovinama auto-kozmetike kupite sredstvo za čišćenje i sjaj guma. Nanesite malo na suhu krpu ili spužvu i premažite gume. Ostavite da sredstvo malo odstoji, a zatim višak skinite s drugom suhom krpom. Na ovaj način, vratit ćete sjaj vašim gumama.

4. Unutrašnjost
Kada ste završili s vanjskim dijelom vašeg automobila, vrijeme je da očistite i enterijer. Pod i sjedišta dobro usisajte. Podmetače također usisajte, ili operite ako su gumene i vratite u automobil. Kontrolnu tablu i plastične dijelove prebrišite s krpom. Postoje mnogobrojni preparati koji će vam pomoći ako imate kožna sjedišta ili oštećenu kontrolnu tablu.

5. Poliranje
Kada ste sve završili, na red odlazi poliranje. Raspitajte se koja polir pasta je najbolja za vašu boju auta. Uzmite jednu krpu i na nju nanesite polir pastu. Počnite s glancanjem automobila. Dosipajte pastu na krpu i dobro trljajte kako bi postigli bolji efekt. Kada ste prekrili automobil s polir pastom, uzmite čistu suhu krpu i počnite brisati i glancati. Ovo je vjerojatno najzamorniji dio, jer ćete morati dosta trljati i pritiskati. Ubrzo ćete primijetiti kako se vaš automobil sja.

Nadamo se da ćete uz pomoć naših savjeta uspjeti kvalitetno, jednostavno i brzo oprati vašeg mezimca.

Play logo
Play logo