Kraljice cvijeća

Ruže - bezvremenske dame kojima nema ravnih u vrtu

Ruža s razlogom nosi titulu kraljice cvijeća jer već stoljećima uljepšava vrtove diljem svijeta i nadahnjuje vrtlare da stvaraju čaroliju

pexels-pixabay-531713.jpg
Foto: Pexels

Ruže se uzgajaju već stoljećima diljem svijeta i neizostavne su u svakom vrtu jer mu daju dozu profinjenosti i elegancije, a i vjerodostojni su pokazatelj vlasnikovog vrtlarskog umijeća, odnosno posvećenosti vrtu.

Image
Iris, imaš božanski miris!

Cvijeće bogova: Želiš li dio neba u svome vrtu, posadi perunike

Naime, ruže treba redovito orezivati i oblikovati te uklanjati ocvale cvjetove kako bi ih potaknula na novu cvatnju. Ako ruže ne orezuješ, neće cvjetati. Zbog svoje rasprostranjenosti i popularnosti, ružu nazivamo kraljicom cvijeća.

Postoji oko tri do četiri tisuće vrsta ruži i sve su hibiridi samoniklih, divljih ruža. Najpopularnije su engleske ruže jer imaju veliki, mirisni cvijet te su otpornije na nametnike i bolesti od drugih vrsta ruža.

Većina vrtova ima neke od modernih ruža odnosno hibridnih, a u koje spadaju penjačice, floribunde - ruže koje rastu u obliku grma, polijante - mnogocvjetne ruže koje rastu u obliku grmova i penjačica te hibridne čajevke - grmolike ruže s velikim, mirisnim cvjetovima.

Modrene, hibridne ruže (prva hibridna ruža nastala je 1867. gdine, a riječ je o čajevki La France) potisnule su starinske sorte ruža u koje, među ostalima spadaju damašćnaske ruže, alba ruže, galske, mahovinaste, stolisne, kineske i bourbon ruže. Plod ruže je šipak.

Želiš li u svome vrtu uzgojiti ruže, imamo nekoliko savjeta za tebe.

Tlo i položaj

Izaberi u vrtu mjesto koje ima najmanje šest sati direktnog sunca i posadi je u tlo koje nije jako kiselo. Ruža voli vlažnu zemlju, no nikako joj ne odgovara previše vode, stoga zemlju dobro dreniraj prije, no što u nju posadiš ružu. Isto tako, trebalo bi paziti da je ne sadiš u tlo u kojem je već rasla ruža, jer je ono siromašno hranjivim tvarima. Pazi i da ne bude izložena vjetru.

Kada sadiš ruže, ostavi dovoljno mjesta između sadnica kako bi mogle neometano rasti i razviti se. Sadi ih u rupe duboke 30-ak centimetara i široke 40 do 50 centimetara te ih nakon sadnje dobro zalij.

Zalijevanje ruža

Zalijevanje ruže spada u umjetnost. Ovisi o puno faktora - vrsti i kvaliteti zemlje i klimi. Zato bi bilo najbolje prvih mjesec dana nakon sadnje pažljivo promatrati ružu i svakih nekoliko dana prstom provjeriti razinu vlage u zemlji te po potrebi zaliti- ona će ti najbolje pokazati koliko joj vode paše.

Orezivanje

Orezivanje je vrlo važno kod ruža jer potiče formiranje novih cvjetova i daje joj oblik. Ruže se orezuju krajem zime ili početkom proljeća kada se pojave prvi izboji. Odstranjuješ joj stare grane i ocvale vjetove te ju po potrebi prorjeđuješ. Vrlo je bitno skratiti joj grane prije zime.

Ruže trebaš redovito gnojiti ( u jesen i rano ljeto) te štititi različitim pripravcima od nametnika jer je riječ o cvijeću koje je podložno bolestima (pepelnica je najčešća), a vole ga i biljne uši. No, sav trud oko ruža višestruko se isplati.

Uz pravilnu njegu tvoje će ruže dugo cvjetati i krasiti vrt.