Riješi se stare odjeće: U nekoliko koraka do savršeno očišćenog ormara

Slijedi ovih nekoliko savjeta kako iz ormara izbaciti staru odjeću, ali i kako ga organizirati

Riješi se stare odjeće: U nekoliko koraka do savršeno očišćenog ormara

Čišćenje ormara i organiziranje odjeće jedan je od napornijih zadataka koji svaka od nas svako-toliko mora obaviti. Često se dogodi da ti odjeća u ormaru bude doslovno posvuda, nikako ne možeš pronaći svoju omiljenu košulju ili traperice koje baš tog dana želiš odjenuti, a u potrazi za njima gubiš i vrijeme i energiju.

Dobra vijest je da uz malo vremena svoj ormar lako možeš dovesti u red, a nakon što konačno obaviš taj posao i stvoriš funkcionalan prostor, bit će ga mnogo lakše održavati, ali i snaći se u njemu.


Image

10 modnih savjeta za uvijek stiliziran ormar


Ako ti se odjeća lijeva iz ormara i iz dana u dan se budiš misleći kako nemaš što odjenuti, vrijeme je za čišćenje! Srećom, organiziranjem svoje odjeće i ulaganjem u nekoliko alata za organiziranje možeš stvoriti oazu inspiracije i praktične funkcionalnosti kojoj ćeš se iz dana u dan uvijek rado vraćati, i nikada ti više neće pasti na pamet da nemaš što odjenuti, i to u samo nekoliko koraka.

Image

(Foto: Unsplash)

1. Priprema je najvažnija

Prvo i osnovno, važno je artikulirati svoj osobni stil, jer inače nećeš znati što od odjeće trebaš ostaviti, a što baciti. Ako što bolje razumiješ svoj stil i ono što ti se sviđa, kao i izgled koji svojom odjećom pokušavaš stvoriti, lakše ćeš organizirati i urediti ormar. Kako bi započela s čišćenjem, pripremi sve što ti je potrebno.

Za početak, nije loše imati stalak na kotačiće na koji ćeš odložiti svoju odjeću, a ako ga nemaš, poslužit će i tvoj krevet. Trebat će ti i vreće za smeće u koje ćeš odložiti staru odjeću i onu koju planiraš baciti, kao i prazna košara za rublje, u koju ćeš staviti odjeću koja je prljava i kasnije ju oprati. Dobro će ti doći i kutije u koje možeš pohraniti sezonsku odjeću.Image

(Foto: Pexels)


Trebat će ti usisivač i krpe za brisanje prašine kako bi temeljito očistila svoj ormar, plastične kutije za odlaganje kako bi se lakše snašla u svom ormaru, kao i bilježnica u koji ćeš voditi eventualne bilješke i nekoliko vješalica, ako ih već nemaš dovoljno u ormaru.

Kada si sve to pripremila, vrijeme je za odjeću.


2. Kreni s odjećom

Kod odjeće je važno da sve učiniš što je brže moguće, jer se može dogoditi da se na jednom odjevnom predmetu zadržiš jako dugo, ne znajući što učiniti s njim. Prvo izvuci sezonsku odjeću i nju stavi sa strane, a kasnije u kutije koje si pripremila. Zatim izvuci sve što je staro, oštećeno ili ti se više ne sviđa i u skladu s tim razvrstaj u nekoliko hrpica. Ovdje će ti kroz glavu prolaziti bezbroj pitanja:

  • Što ako to ponovno bude moderno? Iako se čini da bi moglo biti, vjerojatno neće. Svi se stilovi razvijaju, a ako se držiš stare odjeće, ona na tebi više neće izgledati elegantno i moderno, već jednostavno - staro.
  • Toliko sam novaca potrošila na ovo... Čak i da jesi, novac se troši uvijek, bilo da predmet živi u tvom ormaru ili ne. Zato ga doniraj nekome tko ga može bolje iskoristiti.
  • Mogu to nositi, samo da malo smršavim... Ako određeni komad trenutno ne možeš nositi, onda je najbolje da ga se riješiš - nema ništa gore od toga da se ujutro probudiš i prolaziš kroz svu odjeću u ormaru, i onda konačno nađeš komad koji ti je - premali. Ako taj komad želiš zadržati toliko jako, zapitaj se bi li ga voljela nositi da ti savršeno odgovara prema veličini, i ono najvažnije - odražava li tvoj stil.


Image

(Foto: Unsplash)


Još jedan koristan savjet jest da se zapitaš jesi li određeni odjevni komad nosila unazad godinu dana. Ako nisi, velika je vjerojatnost da ga više ni nećeš nositi, pa ga samim time možeš odmah eliminirati i "izbaciti" iz ormara.

3. Kreni s čišćenjem

Svoj bi ormar trebala njegovati i čistiti na isti način kao i druge sobe u svom domu. Obriši police i usisaj pod ili dno ormara, očisti kvake i sve druge površine. Bit ćeš šokirana količinom skrivene prljavštine u svom ormaru - zato ga temeljito očisti prije nego kreneš slagati odjeću.

4. Pohrani sezonsku odjeću

U plastične kutije složi odjeću koju narednih nekoliko mjeseci nećeš nositi, kako bi tvoj ormar bio pregledniji i kako bi stvorila više prostora. Ako odjeću držiš u plastičnim vrećama za kemijsko čišćenje, stavi ih na nove vješalice, jer plastične vreće zadržavaju vlagu i mogu oštetiti odjevne predmete ako u njima ostaju predugo. Važno je na pravilan način brinuti se o odjeći u ormaru.


Image

(Foto: Unsplash)

5. Rasporedi odjeću, obuću i modne dodatke

Modne dodatke drži na vidljivom mjestu - nabavi nekoliko kuka koje ćeš staviti na zid. Na njih možeš objesiti torbe, kao i šalove, umjesto da ih baciš u kutiju. Ako su na vidljivom mjestu, više ćeš ih nositi.

Kako bi mogla iskoristiti police u svom ormaru i bolje organizirati svoje cipele, nabavi stalak za cipele koji ćeš staviti na dno ormara, ili onaj koji se objesi na zid.

Za odjeću koju držiš na policama, poput traperica ili džempera, nije loše kupiti razdjelnike polica, kako bi razdvojila odjeću i održala ju uredno složenom, ali i kako bi se bolje snašla kada tražiš određeni par traperica. Ostatak odjeće složi po nekim kategorijama - majice bez rukava, majice kratkih ili dugih rukava, a zatim po boji unutar svake kategorije.


(Foto: Unsplash)

6. Što s odjećom koju više nećeš nositi?

One odjevne predmete za koje odlučiš da više nećeš nositi, složi u vreće za smeće, ali također po kategorijama. Odjeću koja je stara i poderana možeš baciti, a s ostatkom odjeće učini dobro djelo i doniraj nekome kome je potrebnije nego tebi. Na taj ćeš način ponovno stvoriti red u svom ormaru. 


Možda će te zanimati

Image
PRESLATKI!

Trendi u psećem svijetu: Najslađi božićni puloveri i ove će zime grijati naše pse

Image
ČEŠKI FENOMEN

Što se dogodi tinejdžeru kada otkrije da mu je tata gej? Život mu se okrene naglavačke