Jednostavno je

8 savjeta kako se riješiti tvrdokornih mrlja s odjeće i namještaja

Svima nam se dogodi da smo omiljenu majicu zaprljali s kavom i što sada. Tvrdokorne mrlje nekad je lako skinuti sa sastojcima koji se već nalaze u tvojoj kuhinji

pexels-karolina-grabowska-4495756.jpg
Foto: Pexels

Probudiš se ujutro, skuhaš si najdraži napitak, eliksir budnosti, predivnu crnu kavu, hodaš prema boravku s poluotvorenim očima, zapinješ za papuču koju si sinoć ostavila nasred sobe i - prolijevaš sadržaj najdraže šalice po majici i novom tepihu. Znamo da zvuči kao retrogradni Merkur, ali nije, ovo je samo nesretni splet okolnosti. Ostavljaš sada polupraznu šalicu i juriš po krpu i deterdžent da spriječiš tepih da popije svu kavu (kada već ti nisi uspjela, e pa neće ni on).

Image
Prirodno sredstvo za čišćenje

Alkoholni ocat odličan je za čišćenje, no ima i neke nedostatke

Saginješ se, ribaš i taman kada misliš da si spasila stvar ugledaš mrlju od crnog vina koje si prolila prije tri dana dok si s frendicom nazdravila i potpuno zaboravila na tu mrlju. Ali nije to sve, ima tu i safta od neki dan koji si bratski (kao i kavu) podijelila sa svojim tepihom u blagovaoni. Koliko god se trudila i čistila, ostaci hrane i pića još su uvijek na namještaju (i tvojoj odjeći) kao vjerni cimeri. Ne želimo reći da si nespretna, dogodi se i najboljima. Kako bi što manje vremena provela s krpom u ruci provjerile smo kako da se bezbolno riješiš svih tvrdokornih mrlja s odjeće ali i namještaja. Najbolje od svega je što su svi potrebni sastojci već u tvojoj kuhinji.

Kava i čaj

Mrlje od kave i čaja potrebno je namočiti u hladnoj vodi. Ako je riječ o tepihu ili sofi, obilno namoči zamazani dio mješavinom tople vode (oko dvije čaše), deterdženta za suđe, i žlicom octa. Utrljaj u sofu ili sag i pusti 15 minuta da odstoji. Nakon toga tapkaj suhom krpom i obriši kako bi izvukla višak vlage. Mrlje bi trebale nestati. Sve možeš primijeniti i na odjeću. Samo dobro namoči u navedenoj mješavini, istrljaj i isperi. Tvoj donedavno zaflekani odjevni predmet trebao bi izgledati kao novi.

Image
Foto: Pexels

Vino ili voće

Sezona je jagoda i teško im je odoljeti, ali imaju jednu manu - ispadne li samo mali komadić na odjeću, gotovo je. Perilica će teško oprati mrlju od jagoda, a niti s vinom nije puno uspješnija. Za te mrlje će ti pomoći hidrogen peroksid. Ovisno o tome gdje je mrlja napravi omjer 3:2 peroksida i deterdženta za suđe (recimo tri šalice peroksida i dvije deterdženta), nanesi na umrljano područje i ostavi par minuta. Peroksid će izvući mrlju na površinu a deterdžent će ju oprati. Sve dobro isprati ili namočiti hladnom vodom.

Image
Foto: Pexels

Čokolada

Slobodno stavi cijelu tablu čokolade na trbuh i uživaj pred televizorom. Nema veze ako se i zamrljaš. Da bi oprala mrlju od čokolade, treba ti mješavina hladne vode i deterdženta za pranje rublja. Odjeću namoči i ostavi pet do deset minuta. Izribaj hladnom vodom i isperi. Nakon toga stavi u perilicu i klasično operi.

Image
Foto: Pexels

Umak od rajčice

Nepisano je pravilo da ćeš se zamrljati ako kuhaš ili bilo što radiš s umakom od rajčice. Svi obožavamo špagete, ali malo smo nesretne kada vidimo da ih ima više na majici nego u tanjuru. Ne brini, Mrlje od rajčice najlakše ćeš oprati limunovim sokom. Samo utrljaj lagano na mrlju i pusti da odstoji u hladnoj vodi. Nakon pola sata ubaci u perilicu na hladno pranje

Image
Foto: Pexels

Žvakaća guma

Žvakaća guma na odjeći ili namještaju zvuči kao prava katastrofa. Ali problem je vrlo jednostavno rješiv. Treba ti kockica leda koju ćeš prisloniti na mrlju. Led će stvrdnuti žvakaću gumu i bez problema ćeš ju skinuti s majice, sofe ili tepiha.

Image
Foto: Pexels

Masnoća

Ovo je daleko najtvrdokornija mrlja s kojim si se susrela i sigurno ti je muka kada vidiš da si nakon kuhanja ručka cijela u masnim točkicama koje sada treba oprati ( a perilica rublja najčešće ne uspije). Da se ne bi više živcirala oko masnih mrlja, otkrivamo ti tajnu kako da ih se riješiš brzo i jednostavno. Trebat će ti soda bikarbona koju ćeš nanijeti na zamrljanu odjeću s obje strane i ostaviti do sat vremena da odstoji. Nakon toga n isto mjesto nanesi sredstvo za pranje posuđa i ostavi nekoliko minuta, zatim dobro isperi i operi u perilici rublja.

Image
Foto: Pexels