Najpopularnije ljetno cvijeće

Želiš li cijelo ljeto biti okružena mirisnim cvijećem, posadi petunije

Cvatu od svibnja do listopada, nježnim cvjetovima u jarkim bojama. Imaju intenzivan, slatkasti miris i ljeto je bez njih nezamislivo. Upoznaj petunije

petunias-3559949_1920.jpg
Foto: Pixabay

Petunije su najpopularniji ukras okućnica, balkona i prozora u toplijim mjesecima. Ova jednogodišnja cvjetnica cvate cijelo ljeto, bogatim, gustim i mirisnim cvjetovima u intenzivnim bojama. Od tebe traži samo redovito zalijevanje, prihranjivanje i uklanjanje suhih cvjetova.


Image
Ne brini, iza ponoći čarolija ne nestaje

Fuksija - cvijet čudesne ljepote koji će vrt pretvoriti u bajku

Petunija potječe iz Južne Amerike, voli sunce i sjajna je stvar što u njezinim cvjetovima možeš uživati, neprestano, od kasnog proljeća do jeseni. Najpoznatija među petunijama je surfinija - viseća petunija, velikih, raskošnih cvjetova.

Petunija - uzgoj i njega

Ako ih želiš sijati, to učini u rano proljeće. Drži ih u zatvorenom prostoru, a kada se na izdancima formiraju prvi listovi, presadi ih u tegle u kojima će rasti dok malo ne ojačaju, kada ćeš ih presaditi u vrtne gredice, prozorske vaze, žardinjere, viseće vaze ili balkonske tegle.


No, puno je jednostavnije kupiti sadnicu i u proljeće je posaditi na željeno mjesto, a to je ono koje ima puno sunca i zaštićeno je od vjetra.

Petunija voli vodu i treba je zalijevati svakodnevno, osobito u ljetnim mjesecima. Najbolje u ranim jutarnjim satima. Vodi računa da voda može otjecati. Kada zalijevaš petunije, nikako nemoj vodom polijevati cvjetove.


S obzirom na to da petunija stalno cvjeta, ocvale cvjetove treba redovito uklanjati kako bi na njihovo mjesto mogli doći novi.

Na početku smo spomenuli i dohranu petunija. Ova ljetnica voli plodnu zemlju pa bi je bilo dobro svaka dva tjedna je prihraniti gnojivom na bazi fosfora i kalcija.

Petunija - simbolika i naziv

Nekoliko zanimljivosti vezanih za petuniju tiču se njezinog imena i porodice kojoj pripada, ali i značenja koje je imala za Inke i Maje.

Petunija je dobila ime po francuskoj riječi za duhan (petun) jer pripada istoj botaničkoj porodici kao i on, ali i rajčica. Petunije su jestive, a okus im je jak, slatkast.

Cvijet petunije ima oblik tube kako bi privukla kolibriće i pčele te ostale oprašivače.

Maje i Inke su vjerovali da petunija ima moć tjerati duhove i čudovišta iz podzemnog svijeta, zbog čega se do danas zadržalo vjerovanje kako ovo cvijeće uspijeva samo tamo gdje je dobra energija.


Možda će te zanimati

Image
UMJESTO SMEĐE I SIVE

Unesi malo boje: Najljepši ljubičasti komadi za razigrane kombinacije

Image
OBRVE SU OKVIR LICA

Dovoljno je samo nekoliko koraka do savršenih obrva i naglašenih očiju