Pampas, ukrasna trava koja daje posebnu čar svakom prostoru. Imaš li je već?

Jedno je sigurno - s pampasom ne možeš pogriješiti jer će u svaki prostor unijeti dašak cozy atmosfere i uljepšati dom

Pampas, ukrasna trava koja daje posebnu čar svakom prostoru. Imaš li je već?

Pampas trava - poznata i po znanstvenom nazivu, cortaderia selloana - najnoviji je (i najiznenađujući) trend u uređenju doma ove godine. Sigurno si primijetila kako u zadnje vrijeme svi hodaju sa stabljikama ove lijepe suhe trave, ali i kako su društvene mreže 'zatrpane' njezinim fotografijama pa  sam odlučile saznati kako je stekla toliku popularnost.


Tko je mislio da ćemo se, od svega, kolektivno zaljubiti u ukrasnu travu? Ove prekrasne trave u nijansama žita podsjećaju na vintage vrtove i pastirske pašnjake. 

Pa, zbog čega je ova biljka postala toliko poželjna? Neutralne boje i prekrasni cvijet zaista se mogu uklopiti sa bilo kojim stilom dizajna interijera, a pošto je ona zapravo zimzelena trajnica ukrasne trave, to joj daje masovnu privlačnost. Zapravo, s godinama izgleda sve bolje, što ne možemo reći za većinu biljaka. 

Trava pampas je visoka trava koja može narasti od 3 metra. Uzgaja se kao ukrasna biljka u nekim dijelovima svijeta, a smatra se invazivnom vrstom na područjima izvan matičnog južnoameričkog područja. Kad se osuši, koristi se u cvjetnim aranžmanima i ostalim ukrasnim komadima.Suhi pampas je dekoracija koja izgleda jednostavno, ali istovremeno i čarobno, u svim prostorijama: od dnevnog boravka do kupaonice i spavaće sobe.


Samo jedna stabljika savršeno nadopunjuje minimalistički moderno uređen prostor. Bijeli zidovi izgledaju još bolje sa stabljikom pampasa koja djeluje lepršavo i vrlo je efektna.

Još jedan razlog njezine popularnosti je što dolazi u širokom rasponu boja, iako dominira neutralni bež ton. Pampas trava možeš naći od sivijih tonova pa sve do onih hrabrijih, poput  ružičaste. Možeš je staviti u vazu na stoliću u dnevnoj sobi. Doista unosi teksturu i toplinu u prostor. Struktura joj je vrlo pahuljasta, a ako je posprejaš s malo laka za kosu, trebala bi je zadržati, inače može postati dosta suha. To joj opet može dati šik izgled, samo je pitanje što želiš.

U nastavku ti donosimo nekoliko inspirativnih ideja s Instagrama:

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.