Play logo
Znamo koje najbolje uspijeva

Balkonski vrtovi: Posadi povrće na balkonu i uživaj u plodovima

Ne treba ti veliki vrt da bi se zdravo hranila. Začini i određene vrste povrća sasvim dobro uspijevaju i u balkonskim vazama

profimedia-0275960419.jpg
Foto: Profimedia.hr
Play logo

Oduvijek sanjaš o komadiću vrta, barem gredici u koju bi posadila svašta - od rajčica i tikvica do kadulje i mente. Uz malo dobre volje i minimalno vrtlarskog alata i znanja, svojih nekoliko kvadrata balkona možeš pretvoriti u plodni vrt, koja će te opskrbljivati svježim, kvalitetnim povrćem cijelo ljeto, ali i dovesti ti društvo - pčele, leptire i ostale oprašivače.

Play logo

U svakom slučaju balkonski vrt je odlična ideja. Jedino o čemu bi trebala unaprijed misliti je zalijevanje tijekom godišnjeg odmora. Uoliko imaš susjede odpovjerenja, prava si sretnica. Ili prijatelje koji nisu u isto vrijeme kada i ti na godišnjem odmoru. No, nije beznadna situacija, čak i ako susjedi nisu nešto, a s prijateljima ljetuješ.

Postoje sustavi navodnjavanja koji će riješiti roblem. Možeš ih sama napraviti ili kupiti već gotov proizvod, no to je druga tema. Sada ćemo govoriti o povrću koje odlično uspijeva i na balkonu.

Play logo

Zelena salata

U dugu žardinjeru posij zelenu salatu. Kombiniraj vrste ili se odlui za onu koja ti je najdraža. Zamisli kako je lijepo kad po salatu ne moraš ići na tržnicu, već samo ispužiš ruku prema prozorskoj dasci ili balkonskoj ogradi.

Play logo

Začinsko bilje

Omiljeno začinsko bilje posadi u balkonske tegle. Bosiljak, peršin, ružmarin, kadulju, korijander, majčinu dušicu. To je naš izbor, a ti začinsku "gredicu" prilagodi svojim potrebama.
Redovito zalijevaj, no vodi računa da voda otječe kako se usred ljeta ne bi uz pčele i leptire skupljali komarci, ali i kako biljke ne bi trunule. Zato kada ih sadiš, dno tegle obloži kamenčićima ili komadićima cigle.

Špinat

Kod špinata je važno pojesti ga ubrzo nakon što je ubran, a ako ti raste na balkonu, uvijek ćeš imati svjež, mladi špinat. Uz špinat možeš posijati i blitvu. ladi špinat i blitvu možeš jesti svježe, pripremljen na salatu ili u zelenim smoothiejima.

Play logo

Krumpir

Osim zelenog lisnatog povrća, na balkonu ili terasi uspijeva i gomoljasto povrće, samo što mu treba nešto više zemlje. Sadi ih u dubokim vazama, na dnu kojih si također stavila kamenčiće ili ciglu zbog drenaže. Koristi zemlju koja je bogata hranjivim tvarima, kojoj si dodala gnoj. Krumpir voli plodno tlo. Sjajna je stavr, što možeš za sadnju iskoristiti stari, proklijali krumpir. Osim što ćeš imati zdravu namirnicu nadohvat ruke, prava je zabava i užitak vaditi krumpir iz zemlje.

Play logo
Play logo

Rajčica

Još jedno povrće koje sjajno uspijeva u balkonskim teglama su rajčice. Izaberi vsrtu koja ti je nadjraža i uživaj gledajući kako raste, kako se formiraju cvjetovi koji privlače pčele i leptire, a potom i plodovi. Domaća rajčica puno je ukusnija od kupovne. Želiš šli da još bolje raste, uz nju posadi bosiljak. Ove dvije biljke se vole. Rajčicu redovito i obilato zalijevaj, osobito u ljetnim mjesecima

Play logo